iGOM Logo

Romanek szívesen elköltött volna 200 milliót - nem jött össze

2018-08-07 15:15

Ha esetleg bármikor felreppenne a hír, hogy Esztergom városa pénzügyi nehézségekkel küzd, ne csodálkozzunk rajta. Polgármesterünk 200 millió forintot szeretett volna elkölteni egy olyan beruházásra, amely maximum 1 millió forintból lett végül megoldható. A Kovácsi templomrom ügyéről van szó.

Az írás nyomokban véleményt is tartalmaz.

A történet elején szeretném leszögezni: a Kovácsi templomrom egyedülálló lelet az Árpád-korból, melyre méltán lehetünk büszkék.

A probléma nem a büszkeséggel, hanem azzal a böszmeséggel van, amelyet polgármesterünk bemutatott a rom megmentése ürügyén.

A 2018. július 19-i testületi ülésre egy olyan előterjesztés készült, melyben három variációt ajánlott az előterjesztő polgármester. Az első két variáció becsült költsége 200 millió forintot tett ki, a harmadik pedig arról rendelkezett, hogy a romok konzerválása és visszatemetése fog megtörténni. Ehhez költségbecslés nem készült.

A romok nem a város tulajdonában álló területen (a vasúti sínek és a most épülő IMCS közé ékelődve) helyezkednek el, jó részüket a nyögvenyelősen elkészült villamosított vasúti pálya fedi.

Romanek Etelka ezen napirend tárgyalásán nem vett részt, mert egyrészt egy delegációt kellett fogadnia, másrészt pedig rendkívül fontos volt számára, hogy a város ügyeinek tárgyalása helyett a BONUM TV élő bejelentkezésében szerepelhessen.

A képviselők – érthető okokból – nem akartak 200 millió forintot elkölteni a projectre, így a harmadik megoldást választották, mely szerint a romokat konzerválja és visszatemeti az IMCS beruházója, a NIF  Zrt..

Ahogy már írtunk róla, polgármesterünk vétót emelt a testület (értsd: jórészt a saját frakciója) döntése ellen, ennek köszönhetően egy rendkívüli ülés keretében tárgyalták újra a rom sorsát.

A testületi ülésen immáron egy 20 millió forint körüli összeg került megnevezésre a költségek tekintetében. Talán ez az eltérés túl van a matematikai hibahatáron, pontosan egytized része az első fordulóban Romanek által javasolt 200 milliónak.

Sasvári Viktor képviselő a vita során elmondta, hogy a templomrom kérdésére azért is nehéz egyszerűen válaszolni, mert nagyon sok belvárosi ingatlan romokban áll, folyamatos az értékcsökkenés ezeknél az épületeknél. Ahogy fogalmazott,

„Ha kiállunk a városháza teraszára, innen is több mint öt műemlék ingatlant látunk elveszni, olyan rossz állapotban van, hogy szinte összedől. De ne álljunk ki a teraszra, mert az is leszakad.”.

Véleménye szerint a belvárosból kifelé haladva kellene ezeknek az értékeknek a megóvásával foglalkozni, hiszen leginkább ezek adják meg Esztergom megítélését. Sasvári szerint a templomrom megóvását csak állami forrásból szabadna megtenni, annak fényében főleg, hogy a minden omlik szét a belvárosi részeken. Kiemelte, hogy a rom ráadásul nem városi területen fekszik. Nehezményezte, hogy miközben a templomrom ügyében a polgármester vétózott, addig a belvárosi értékek ügyében nem hogy vétót nem emelt, de még csak szót sem ejtett róluk.

Hogy a polgármester minderre miképp reagált?

Sehogy.

Szerencsés Gergely szerint nagyon jó dolog, hogy ebben a témában rendkívüli ülést hívott össze Romanek Etelka, de szerinte jó lenne olyan napi problémákkal is foglalkozni, mint hogy ebben a melegben az öt ivókútból négy nem működik, nem locsolják az utakat, a Széchenyi téren található fa építmény a kitűzött határidő ellenére sincs lebontva, hetekre eltűnnek a szerződések a hivatalon belül elég gyakran,  évek óta nem tudja a hivatal megállapítani, hogy kinek van szemétszállítási szerződése és kinek nincs, a hajléktalan kérdés sem oldódott meg.

Az IMCS-hez kapcsolódóan elmondta: nincs együttműködés a kivitelezővel, a város nem tudja mikor és milyen utakat zárnak épp le, nem tudja a város, hogy miképp fognak gondoskodni a csomópont melletti parkolásról, nincs eldöntve a mai napig sem, hogy a belvárosban hol fognak buszmegállókat építeni, nincsenek a mai napig eldöntve az IMCS-hez tartó buszjáratok útvonalai. Nem hivatalos információk szerint 2019. áprilisában fog elkészülni az IMCS, a problémákat addig meg kell oldani.

Szerencsés is kitért arra, hogy véleménye szerint az emberek többsége azt szeretné, hogy a belváros ingatlanjai kapjanak prioritást, ha már meg akarunk menteni épp valamit.

Romanek immáron másodszor is nagyvonalúan elsiklott a valódi gondok felett. Reagálásában azt mondta, hogy a városban nagyon sok megoldandó probléma van, de egyik dolog sem mehet a másik rovására. Szerencsés képviselő által elmondottakra annyit sikerült válaszolnia, hogy ezek a dolgok nem tartoznak a jelenleg tárgyalt napirendhez.

Én azonban itt feltennék egy nagyon egyszerű kérdést a polgármesterünknek: ha tisztában van azzal, hogy nagyon sok megoldandó probléma van, akkor az elmúlt közel négy évben miért nem próbálta meg legalább megoldani azokat? Az a langyosvíz jellegű problémakezelés, amelyet a részéről tapasztalhatunk, abszolút nem vitte előre a város ügyét. A ciklusban szinte szó sem esett az olyan kiemelt ingatlanok, mint a Fürdő Szálló vagy a Sándor-palota sorsáról.

Romanek vajon kitől várja a megoldást?

Alberti Péter arról érdeklődött, hogy vajon miért kell a városnak költenie egy olyan ingatlanra, amely nem is a saját tulajdona, hanem az állam tulajdonát képezi. Minden olyan előterjesztést aggályosnak tart, ami a város pénzét költi egy nem városi tulajdonú ingatlanra.

A közel kétórás vita során még néhány érdekes dolog kiderült.

Az egyik az, hogy a képviselők elé eredetileg alternatívaként került javaslat, mely szerint vissza kell temetni a romokat – ezt fogadták el az első ülésen – gyakorlatilag törvényellenes, hiszen a kiemelten védett lelőhelyek esetében az Örökségvédelmi Törvény nem engedi a feltárt romok elfedését.
Azonban ha ez – a képviselők által először elfogadott – javaslat törvényellenes, akkor vajon miképp kerülhette el ez a tény a törvényességet felügyelő jegyző figyelmét és egyáltalán miképp kerülhetett ez a variáció a képviselők elé?

A másik dolog, ami kiderült még, hogy a múzeum szakemberei részéről – minimális igényként – mindösszesen annyi merült fel, hogy semmi másra nincs a helyszínen szükség, mint tereprendezésre, amely néhány százezer forintból 2-3 nap alatt megoldható.

A vita végén maximum egy millió forintos keretösszeggel ezt a javaslatot fogadták el a képviselők.

Így lett a Romanek által eredetileg javasolt 200 millió forintos költségből maximum 1 millió.  199 millió forint a különbség a két megoldás között. Azt hiszem ezt hívják jelentős összegnek!

A maximum egy milliós ráfordítást igénylő javaslatot egyedül Romanek Etelka nem szavazta meg, ragaszkodott a saját álláspontjához (amely ez esetben épp 15-20 millió forint lett volna) és – teljesen feleslegesen – szavazásra bocsátotta ezt is. Mindösszesen ő és alpolgármestere – aki mindkét megoldásra rábólintott – nyomott az igen gombra.

Azért ilyenkor elgondolkodik az ember.

A lebombázott Bejrút hangulatát idéző belvárosi ingatlanok látványától abszolút nem zavartatott polgármesterünk miképp gondolta azt, hogy egy félig a frissen lefektetett sínek alatt elhelyezkedő templomromra el kell költenie úgy 200 millió forintot, hogy egyrészt sem a rom, sem az alatta elhelyezkedő ingatlan nincs a város tulajdonában.

Na meg az is érdemelne néminemű magyarázatot, hogy miképp lehetséges, hogy végül egy millióból is megoldható a rom megmentése az utókor számára…

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát

Esztergomban hétfőn átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát: a…

Itt az új esztergomi adóbeszedési bankszámlaszámok!

2020. szeptember 1-től új adóbeszedési bankszámlaszámokat kell használni Esztergom…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu