az előző részek tartalmából

Ez történt még

2018-06-24 22:06 5 hónapja 9 perc

Az a baj a Városháza által kiadott beszámolókkal, amik a testületi ülésekről készülnek, hogy épp a legpikánsabb részek maradnak ki belőle. Bizonyára nem véletlen. Nem mutatna jól a kirakatban. 

Nem mondom, hogy nincsenek fontos dolgok ezekben a beszámolókban, de az, hogy a Féja Géza Közösségi Ház és a Szentgyörgymezői Ovasókör folyamatosan nyitva tart nyáron nem hiszem, hogy túl sok embert izgatna fel. Persze a szerző nem felejti el megemlíteni a város legnagyobb "problémáját" sem. A Széchenyi-téri sátor elbontása négy bekezdésen keresztül téma (ehhez képest, a némileg fontosabb témák sem kaptak egy bekezdésnél többet!), természetesen kihegyezve arra, hogy azt a förtelmet a polgármester szívesen megtartotta volna még egy kicsit, de a gonosz képviselők... 

Akit mégis érdekelne miről ír a Városháza, az ezen a linken olvassa el bátran. 

Amiről ott nem fog olvasni, az a napirend előtti felszólalások, pedig egy ideje ezek képezik a legizgalmasabb részét a testületi üléseknek. 

Talán mindenki emlékszik még a május 24-i testületi ülésen elhangzottakra. Akkor szólalt fel Erős Gábor frakcióvezető és kelt ki a Hivatal jelenlegi működési gyakorlata ellen

Elég volt. 2018-at írunk, négy éve vagyunk hivatalban, érdemben semmi olyat nem tudunk felmutatni amire azt tudom mondani, hogy látványos lenne és elfogadható.

Ezen az ülésen Sasvári Viktor Konkrét intézkedéseket kért egy élhetőbb város kialakítása érdekében és határidőt is szabott mindezekre. Kijelentette, hogy a pénz rendelkezésére áll a városnak, a képviselők pedig készek meghozni a szükséges döntéseket. 

Hogy milyen intézkedésekről volt szó? Így írtunk erről akkor

A belváros "rendbetétele", a Bástya és környékének kitakarítása, fertőtlenítése. Új kukák kihelyezése, a régi szemetesek javítása. A rossz állapotban lévő padok javítása, cseréje. A járdák melegben történő locsolása, a mellette lévő zöldfelületek, útpadkák gondozása. - Lássuk be, egy a turizmusról álmodó városban ezek valóban az alap igények közé tartoznak.

Szintén javasolta, hogy a jegyző intézkedjen nyilvános illemhelyek megnyitásáról. A közbiztonság javításának érdekében pedig kamerák telepítését kéri a belvárosba. 

Szóba került a felújításra váró épületeink palánkjainak borzalmas állapota is. Itt egy szentendreihez hasonló megoldást javasolt, ami lássuk be valóban sokkalta barátságosabb és kulturált módja lenne az épületek eltakarásának. 

Sasvári ezek mellett kérte még új parkolók kialakítását, a meglévők felfestését és a mélygarázsok megnyitását a forgalom előtt, hogy a parkolási nehézségeket minél hamarabb enyhíteni lehessen a városban. 

A jegyzőtől mindezek végrehajtását egy hónapon belül várja és ígéretet tett arra, hogy minden hónapban újabb és újabb kérésekkel fog fordulni a hivatal vezetőjéhez.  

Nem eget rengető dolgokról van itt szó, lássuk be, hogy ezer nagyobb ügy van a városban, azonban ha egy élhető városról álmodunk,  akkor ezen munkák elvégzése az alapvető minimumot jelentik. 

A jegyző levélben válaszolt ezekre az ügyekre. Sasvári pedig az ülésen reflektált a kapott válaszokra. 

Kukák állapota

A kukák állapotával kapcsolatban a jegyző azt a választ adta, hogy 180 kuka beszerzése folyamatban van és a cserét a Zöld-Út Kft folyamatosan végzi. 
Sasvári Viktor  arra kérte a jegyzőt, hogy a turistaszezon miatt a frekventált részeken legkésőbb július végéig fejeződjenek be a cserék.  Emellett kérte, hogy az érintett területeken a kukák ürítése kiemelt prioritás legyen, hiszen hétvégén sem állhat a városban halmokban a szemét. 

Padok

Az új padok kihelyezését a Zöld-Út folyamatosan végzi. Sasvári kérése ezzel kapcsolatban szintén az volt, hogy azokon a területeken ahol turisták megfordulnak, végezzenek ezzel a feladattal július végéig.
A Pöttyös és Széchenyi téren valamint a Kis-Duna sétányon lefertőtlenítették a padokat. A képviselő kérte, hogy kapjon tájékoztatást arról, hogy milyen rendszerességgel fog ez megtörténni, ne egyszeri alkalom legyen ez csak. Hiszen a hajléktalanok nem tűntek el teljesen a belvárosból.

Kis-Duna part rézsü

A jegyző jelezte ezzel kapcsolatban, hogy kérték az ÉDUVÍZIG hozzájárulását, hogy a város segíthessen ebben a feladatban. 

Új nyilvános WC-k

A jegyző szerint: a Bástyában található WC felújításához nincs szükség testületi döntésre, az egyházi tulajdonban álló WC-vel kapcsolatban pedig megkeresték már az illetékeseket. 
Sasvári szerint egy WC kialakítása maximum 3 hét, így ezt is végezze el a város július végéig, hiszen most van turistaszezon. Nem lehet olyan, hogy nincs nyilvános WC a városban.
Ezen felül kérte a jegyző tájékoztatását arról, hogy az egyház részéről kivel történt a kapcsolatfelvétel. 

Széchenyi téri pavilon

Arra kérte a jegyzőt, hogy a pavilon bontásából ne legyen újabb Zöld-ház, ha van döntés a bontásról, ne legyen időhúzás. 

Palánkok

A jegyzői válasz szerint a cserék megkezdődtek a Zöld-Út közreműködésével. 
Sasvári azt javasolta, hogy a város kérjen be árajánlatot épülethálóra, mert pl. a Szentendrén látható megoldások sokkalta szebbek, mint az OSB palánkok. Ha kell vegyék fel Szentendre városával a kapcsolatot és kérjék a segítségüket az ügyben. 

Új kérés is megfogalmazódott, mégpedig az, hogy kezdjük meg a rossz állapotban lévő ivókutak cseréjét

Végezetül Sasvári Viktor azt mondta, hogy mivel a Zöld séta programban a városközpont sétánya meg fog újulni, így bízhatunk abban, hogy a városközpontba turisták fognak érkezni.  A Bazilika szépsége és az Ipari Park bevételei lehetőséget adnak arra, hogy Esztergomból egy ékszerdoboz legyen. Azonban egyenlőre még nem az. Ezért újra megkérte a jegyzőt, hogy a turistaszezonban ezek a beruházások menjenek végbe. Hogy a folyamatosság biztosítva legyen, a jegyző feladatául kapta, hogy heti rendszerességgel, tételesen számoljon be arról, hogy hol és mi történik a felsorolt ügyekben. 

Erős Gábor frakcióvezető szintén napirend előtt arról beszélt, hogy a város tele van ragasztgatva hirdetésekkel és ezeket el kell távolítani, valamint el kellene kezdeni használni az erről szóló rendeletet és a jogtalanul plakátolókat vonják felelősségre.

Erős szóba hozott még egy hónapok óta végre nem hajtott határozatot is, mely szerint az esztergom.hu üzemeltetését a mai napig nem adta át a hivatal. Véleménye szerint elég kellemetlen, hogy a város honlapján a jelenlegi apparátus képtelen volt helyesen leírni Mindszenty nevét, valamint a képviselőkkel kapcsolatban is jelennek meg a valóságot nem egészen tükröző írások. 

A jegyző erre azt válaszolta, hogy ezzel kapcsolatban egy jogvita van az Önkormányzat és a Hivatal között, ezt elbírálni a bíróság illetékes. Tegyék meg a képviselők a szükséges lépéseket. Magyarán a testület álljon neki pereskedni a Hivatallal

Erős azonban azt mondta: van egy testületi döntés, ezt végre kell hajtani. Nem fognak bíróságra menni, hanem a jegyző feletti fegyelmi jogokat gyakorló személyhez fognak fordulni

Stámusz Andrea a Hivatal GDPR megfelelőségével kapcsolatban nyújtott be még korábban írásos kérdést. A jegyző írásos válaszából idézve azt mondta: "...a GDPR rendeletnek való megfelelés még folyamatban van, nincsen készen, hozzá kezdtek."  Stámusz felhívta arra a figyelmet, hogy május 25.  után az adatvédelmi szempontoknak meg kell felelni. 
Endre Szabolcs jegyző igen érdekes választ adott: szerinte semmivel nem vagyunk elkésve, más önkormányzatok sincsenek előbbre, semmiféle bírságot nem kaptunk és úgy hiszi, hogy nem is fogunk kapni miatta,

"hiszen tájékoztattak is erről bennünket, hogy nem az önkormányzatokat kívánják nyilván bírságolni az első körben, hanem a cégeknek fontos ez, hogy nagyon sürgősen eleget tegyenek ennek a kötelezettségnek"

Dr. Alberti Péter is szót kért, kiemelte, hogy az ivókutak környezetét is rendbe kellene tenni. A fő problémája azonban nem ez volt, hanem az, hogy a képviselők nem kapnak tájékoztatást arról, hogy milyen munkák elkezdése várható a következő időszakokban. Kéri, hogy ez a tájékoztatás kerüljön a jövőben bevezetésre, hogy a képviselők információt tudjanak adni a lakosságnak is. 

Röviden összefoglalom a jegyző válaszát: az esztergom.hu oldalon a lakossággal egyidőben tájékoztatják a képviselőket is. Nézegessenek sűrűbben honlapot a képviselők

Nem csoda, hogy Alberti egy cseppet kiakadt ezen, újra megkérte a jegyzőt: tájékoztassák emailben a képviselőket arról, hogy mikor mi fog történni, mert nem az a módja a tájékoztatásnak, hogy a honlapon kell keresgélni. Ha a jegyző ezt képtelen lesz két héten belül bevezetni, akkor a következő testületi ülésre előterjesztés fog minderről készülni.

Hát nagyjából ez történt még ezen az ülésen, ami a városházi híradásokból  kimaradt.

Az ínyencek megtekinthetik az egész felvételt az RTVE oldalán, kólát és popcornt készítsetek be, mert a játékidő 2 óra 17 perc. 

 

Ez is érdekelhet

Ne hagyd ki!

800 milliós hitelfelvételt sürget Romanek Etelka

Valami nem stimmel a hirtelen jött nagy esztergomi pénzügyi krízissel.

Megígérte - betartja

Romanek Etelka polgármester még egy előző ülésen belengette a nagyközönségnek: mivel…

Jól sikerült a Mahart kikötő parkosítása

Bár a fű még nem nőtt ki, de az egykori kikötőépület helyén, frankó kis parkosítást…

450.000 volt a Baross emléktábla előtti szakasz füvesítése

Amit aztán majdnem sikerült is kiszárítani. De talán túléli.

Romanek szívesen elköltött volna 200 milliót - nem jött össze

Polgármesterünk 200 millió forintot szeretett volna elkölteni egy olyan beruházásra, amely…

Romanek ott se volt, majd vétózott

Milyen pikáns helyzet az már, amikor a polgármester többek közt azon frakció nagy részének…

Helyreigazítás

Dr. Endre Szabolcs, Esztergom városának jegyzője az alábbi sajtó-helyreigazítási kérelemmel …

Botrányos zárszámadás

Potom 7,3 milliárd forintos eltérést próbált meg eltitkolni a hivatal a 2017-es év…

Népszerű írások

Már Esztergomban is vásárolhatsz csomagolásmentesen

Az Esztergomi Fűszerboltban már csomagolás mentesen is lehet konyhai alapanyagokat vásárolni.

Esztergom: 140 fejlesztés valósul meg 28 milliárd értékben

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kedden…

Parkolási díjak és zónák - Esztergom 2018

Esztergom város parkolási díj táblázat és parkolási zónák.

Mi van a Fürdő szálló tetejével? Mi a helyzet a Kis-Duna sétány felújításával?

A címben olvasható és még sok más kérdésre várt választ a közmeghallgatáson is…

Legújabb írások!

Már Esztergomban is vásárolhatsz csomagolásmentesen

Az Esztergomi Fűszerboltban már csomagolás mentesen is lehet konyhai alapanyagokat vásárolni.

Elfogadják a kesztölciek buszbérletét a vonaton is!

Leányvár vasútállomásokon megálló vonatokkal, amennyiben a KNYKK által, Kesztölc és…