értéktár

Az istálló az új Zöldház

2018-06-19 08:15 5 hónapja 5 perc

Romanek Etelka mindig meg akar menteni valamit. Elég nagy kár, hogy nem a Fürdő szállót vagy a Sándor palotát. Emlékeztek arra a 45 aláírásra, amellyel a Zöld ház fennmaradása mellett érvelt? A forgatókönyv most is ugyanaz, csak most a megmentendő kincs a városunk főterén éktelenkedő nejlontetős fa istálló, vagy ahogy szépen fogalmaznak: filagória! 

Május 22-én a Városfejlesztési Bizottság 6 igen szavazat mellett megszavazta, hogy május 31-ig el kell tünnie a Meggyes-korszak mementójaként a város főterén közel 10 éve éktelenkedő fa építménynek. 2009-ben a város ezért a borzalomért 9.3 millió forintot adott ki. Igazán jutányos ár volt már akkoriban is ezért a vizuális környezetszennyezésért. 
Úgy néz ki, hogy ezek a május 31-re eső bontási határidők minden évben problémát okoznak városunk polgármesterének. A Zöld házat is pont így kellett volna elbontani, amelyet először úgy próbáltak megakadályozni, hogy belengettek 45 aláírást a fennmaradás érdekében. Természetesen a határidő így már tarthatatlan volt. 

Most a történelem megismételte önmagát. 19! ismétlem: tizenkilenc aláírást gründolt össze városunk piacfelügyelője, melyet a jegyzőnek címzett "Beadvány a Széchenyi téri filagória elbontása ellen" munkacímmel. 

Ebben a piacfelügyelő tolmácsolta a termelői piacon árusítók véleményét. Hogy mi volt ez? 
Én majdnem sírva fakadtam, de idézem inkább a szép gondolatokat: 

Szomorúan vettük tudomásul, hogy a faszerkezetű sátor, ami a Széchenyi téren van felállítva immár 10 éve most, bizottsági döntésre lebontásra kerül. Lehet, hogy nem illik a városképbe, de attól még igen praktikus és sokszor nagyon fontos szerepet tölt be. Nyáron a tűző naptól, esőtől, télen a hótól védi meg, nem csak az őstermelőket, hanem más városi rendezvényeknek is biztosítja a fedett szabadtéri helyet. A város lakói szeretik! (...) 
Már 3 éve minden vasárnap a sátor alatt árusítunk esőben, kánikulában, hóban és fagyban. 
Kialakítottuk Esztergom Város kis Termelői Piacát. A forgalom nem túl nagy, de mi mindig szívesen jövünk, mert nagyon jó közösség alakult ki. Igazi kis Piac!

Többek közt ezek a gondolatok álltak abban a levélben, amelyre az előterjesztő hivatkozik a bontásról szóló határozat végrehajtása ellen.

Ahogy Romanek Etelka írja: 

Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testületének Városfejlesztési Bizottsága 80/2018. (V.22) VfB határozatával úgy döntött, hogy a Széchenyi téren lévő faépítmény kerüljön elbontásra, és lehetőség szerint új helyszínen felállításra. 
Ezt követően Szobi Tiborné piacfelügyelő beadvánnyal élt, melyben 19 termelő felsorolásával kérte, hogy maradjon meg a felépítmény... 

És akkor itt álljunk meg egy szóra!

A VfB határozata úgy szólt, hogy május 31-ig történjen meg a bontás. A határozat azonban nem került végrehajtásra a megadott határidőig. A piacfelügyelő beadványa azonban június 10-i keltezésű. Vajon Romanek Etelka a jövőbe látott, hogy majd érkezik egy ilyen beadvány? Mert lássuk be, a levél megírásakor már épp 10 napja nem kellett volna léteznie annak a borzalmas faépítménynek! Tehát a beadványra hivatkozni az előterjesztésben több mint fura! Határozottan minimum felsőfokú OKJ-s Jós és jövőbelátó végzettséggel kell annak rendelkeznie, aki azért nem hajtat végre egy döntést, mert tudja, hogy a határidő lejárta után 10 nappal egy beadvány fog érkezni döntés végrehajtásának megakadályozása érdekében! 

Városunk építészeti kincsei. Ezen épületek "azonnali" megmentésésre készült már előterjesztés


A félreértések elkerülése végett: a termelői piac egy nagyszerű dolog, senki nem akarja annak megszüntetését, ellehetetlenítését! A 19 aláírás az ott árusítóktól azonban nem írhatná felül egy évente több mint egy millió turistát fogadó város érdekeit, arról nem is beszélve, hogy az aláírók egy jó része nem esztergomi termelő. Számukra a felépítmény könnyebbséget jelent maximum, de nem kell a hét minden napján bámulniuk azt. Egy barokk főtéren semmi keresnivalója nincs egy fából ácsolt, nejlontetős izléstelen faépületnek. A Széchenyi térnek ékszerdobozként kellene ragyognia, nem pedig mindenféle tákolmányokkal kell telepakolni. 

Amúgy az időhúzás abból a szempontból is érthetetlen, hogy az előterjesztésben az szerepel, hogy egy a jövőben elkészülő "Széchenyi téri revitalizációs terv" koncepiójában az építmény egyértelműen elbontásra került. Tehát ebből is az következik, hogy egyetlen egy szakmai érv sincs a további fennmaradása mellett

Ezen túl természetesen nagyra értékelem, hogy Romanek Etelka mindig megtalálja azokat a prioritásokat ami mögé teljes mellszélességgel be kell állnia, de nagyszerűbb lenne, ha a város valódi értékeit próbálná ugyanezzel a vehemenciával megvédeni és nem útjába állni a múlt elhibázott tákolmányainak felszámolásának!

Ha nincs ötlete, hogy mely épületeket kellene megmentenie, akkor ajánlok számára egy laza sétát a városban. Kiindulópontnak nagyszerű lesz a Fürdő szálló épülete vagy a Sándor palota. Ha esetleg nem ismerné fel őket, akkor segítek: városképi szempontból rendkívül kiemelkedő szépségű, finoman rothadó OSB lapokkal vannak körülkerítve! Azonban ezzel a sétával nem ártana igyekezni, mert ezeket az épületek nem lesz szükséges lebontani: ezek le fognak dőlni maguktól!

Ez is érdekelhet

Ne hagyd ki!

800 milliós hitelfelvételt sürget Romanek Etelka

Valami nem stimmel a hirtelen jött nagy esztergomi pénzügyi krízissel.

Megígérte - betartja

Romanek Etelka polgármester még egy előző ülésen belengette a nagyközönségnek: mivel…

Jól sikerült a Mahart kikötő parkosítása

Bár a fű még nem nőtt ki, de az egykori kikötőépület helyén, frankó kis parkosítást…

450.000 volt a Baross emléktábla előtti szakasz füvesítése

Amit aztán majdnem sikerült is kiszárítani. De talán túléli.

Romanek szívesen elköltött volna 200 milliót - nem jött össze

Polgármesterünk 200 millió forintot szeretett volna elkölteni egy olyan beruházásra, amely…

Romanek ott se volt, majd vétózott

Milyen pikáns helyzet az már, amikor a polgármester többek közt azon frakció nagy részének…

Helyreigazítás

Dr. Endre Szabolcs, Esztergom városának jegyzője az alábbi sajtó-helyreigazítási kérelemmel …

Botrányos zárszámadás

Potom 7,3 milliárd forintos eltérést próbált meg eltitkolni a hivatal a 2017-es év…

Népszerű írások

Már Esztergomban is vásárolhatsz csomagolásmentesen

Az Esztergomi Fűszerboltban már csomagolás mentesen is lehet konyhai alapanyagokat vásárolni.

Esztergom: 140 fejlesztés valósul meg 28 milliárd értékben

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kedden…

Mi van a Fürdő szálló tetejével? Mi a helyzet a Kis-Duna sétány felújításával?

A címben olvasható és még sok más kérdésre várt választ a közmeghallgatáson is…

Parkolási díjak és zónák - Esztergom 2018

Esztergom város parkolási díj táblázat és parkolási zónák.

Legújabb írások!

Már Esztergomban is vásárolhatsz csomagolásmentesen

Az Esztergomi Fűszerboltban már csomagolás mentesen is lehet konyhai alapanyagokat vásárolni.

Elfogadják a kesztölciek buszbérletét a vonaton is!

Leányvár vasútállomásokon megálló vonatokkal, amennyiben a KNYKK által, Kesztölc és…