jóreggelt!

Elég volt. 2018-at írunk, négy éve vagyunk hivatalban, érdemben semmi olyat nem tudunk felmutatni amire azt tudom mondani, hogy látványos lenne és elfogadható

2018-05-24 22:17 5 hónapja 6 perc

A címbéli idézet 2018. május 24-én a testületi ülésen hangzott el a Fidesz frakcióvezetőjének szájából. Igen, jól látod! Nem egy ellenzéki képviselő rohant ki a "rendszer ellenében", hanem a testületi többséget adó frakció vezetője szólalt fel a városban uralkodó tarthatatlan állapotok ellen. 

Erős Gábor szavaival nehéz is lenne vitatkozni. Esztergomban mintha megállt volna az idő valamikor nagyon régen. A város állapota elkeserítő. Ebből lett elege a többséget adó frakciónak. Felüdítő volt végre egy őszinte helyzetfeltárást hallgatni. 

"Azt látjuk jegyző úr, hogy a hivatal abszolút lassan működik, nem működik. Miért kell ahhoz, hogy egy dolgot meg tudjon valósítani a testület vagy a város, közel negyven aláírás?

Keringenek a házban a szerződések, keringenek a házban az előterjesztések, a képviselők egy nappal a döntés előtt este kapják meg az anyagokat. Elvárják, hogy reggel hozzunk ebben döntést. Hogy hozzunk mi felelős döntést, ha előző nap este kapunk meg anyagokat? Egyszerűen nem értem. Rengeteg olyan dolog van, ami nincs megoldva.

Menjenek végig a városon, rengeteg helyen ismét nem működik a közvilágítás. Össze vissza pattog a labda, mondják, hogy miért nincs, ez az oka, az az oka. A városlakó polgárok nem erre kiváncsiak, hanem arra, hogy érdemben meg legyenek oldva a dolgok.

Hónapokat csúszik minden. Kellemetlen kimondani, de de ki fogom mondani, mert úgy gondolom, ez így nem mehet tovább! Mi az, hogy hivatali dolgozókkal nem állhatunk szóba? Mi az, hogy hivatali dolgozók ne beszéljenek képviselőkkel? Mi az, hogy hivatali dolgozók kérdőre vannak vonva dolgokban? Ez itt nem volt szokás és teljesen szét lett ez a hivatal verve. Teljesen szét van verve a hivatal, nem mennek az ügyek. Nem a magam nevében, hanem a saját frakcióm nevében beszélhetek.

(...) Ez van hétről hétre, napról napra: nem mennek az ügyek. Minden a feje tetején áll. A hivatalban van két jegyzőkönyvvezető, mindenki elment már, mindenhonnét hozunk ide dolgozókat, alig van már helyi a hivatalban, ez egyenesen felháborító. 
A végre nem hajtott határozatok miatt pedig a frakció meg fogja tenni a törvényes lépéseket, oda fogunk fordulni ahova kell. Elég volt. 2018-at írunk, négy éve vagyunk hivatalban, érdemben semmi olyat nem tudunk felmutatni amire azt tudom mondani, hogy látványos lenne és elfogadható. A határozatok pedig nincsenek végrehajtva. Mindenféle dologra fogják, mindenféle dologra hivatkoznak, egyszerűen ez így nem mehet tovább!"

Erős Gábor szavaiból kiderült: a testület hiába hoz meg bizonyos határozatokat, a jegyző által vezetett hivatal nem hajtja azokat végre. Márpedig ez nem mérlegelés kérdése lenne. A testület határozatait végre kell hajtani. 

Sasvári Viktor csatlakozott a frakcióvezetőhöz. 

"Sokan megkérdezik tőlem a városban, hogy miért nem történik semmi?

Miért nincsenek beruházások, miért nincsenek hangulatjavító beruházások? Felteszik a kérdést: talán nincs rá pénzünk?

Én úgy gondolom, hogy több milliárd forint van a számlán, pontosan nem tudom, mert ritkán kapunk róla tájékoztatást. A képviselők leadják legtöbbször az igényüket, tartanak többször bizottsági üléseket, időt, energiát nem kímélve meghozzák a döntéseket és ezek nem lesznek végrehajtva.

Csúsztatva vannak, mindig mellébeszélés, hogy majd kapunk rá írásbeli választ és nem történik semmi.

Felteszem a kérdést: ki ezért a felelős? Felelősek talán a városházi ittmaradt esztergomi dolgozók, akik egyre kevesebben vannak? Vagy talán a képviselők, akik nem dolgoznak eleget, nem hozzák meg a döntéseket? Én nem ezt gondolom. De ki lehet még felelős? A pénzügyi vezetők, a jegyző, az alpolgármester, a polgármester?"

Sőt tovább is ment. Konkrét intézkedéseket kért egy élhetőbb város kialakítása érdekében és határidőt is szabott mindezekre. Kijelentette, hogy a pénz rendelkezésére áll a városnak, a képviselők pedig készek meghozni a szükséges döntéseket. 

Hogy milyen intézkedésekről volt szó? 

A belváros "rendbetétele", a Bástya és környékének kitakarítása, fertőtlenítése. Új kukák kihelyezése, a régi szemetesek javítása. A rossz állapotban lévő padok javítása, cseréje. A járdák melegben történő locsolása, a mellette lévő zöldfelületek, útpadkák gondozása. - Lássuk be, egy a turizmusról álmodó városban ezek valóban az alap igények közé tartoznak.

Szintén javasolta, hogy a jegyző intézkedjen nyilvános illemhelyek megnyitásáról. A közbiztonság javításának érdekében pedig kamerák telepítését kéri a belvárosba. 

Szóba került a felújításra váró épületeink palánkjainak borzalmas állapota is. Itt egy szentendreihez hasonló megoldást javasolt, ami lássuk be valóban sokkalta barátságosabb és kulturált módja lenne az épületek eltakarásának. 

Sasvári ezek mellett kérte még új parkolók kialakítását, a meglévők felfestését és a mélygarázsok megnyitását a forgalom előtt, hogy a parkolási nehézségeket minél hamarabb enyhíteni lehessen a városban. 

A jegyzőtől mindezek végrehajtását egy hónapon belül várja és ígéretet tett arra, hogy minden hónapban újabb és újabb kérésekkel fog fordulni a hivatal vezetőjéhez. 

A város állapota valóban kritikán aluli. A labda most a jegyző térfelén pattog. Azonban a felelősség nem csak az övé, hanem a jegyzőt egyszemélyben kiválasztó polgármesteré is. Csak remélni tudom, hogy Romanek Etelka is partnere lesz a frakciónak abban, hogy végre történjen valami, amitől élhetővé válik a város. 

Amennyiben viszont a jegyző képtelen lesz bármit is kezdeni a rá kiosztott feladatokkal, akkor a város érdekében a polgármester kötelessége lesz meghozni a megfelelő személyi döntéseket. 

 

Ez is érdekelhet


Panaszkönyvünkből:
Nem tetszik.

Problémát, hiányosságot látsz a városban? Lenne egy jobbító ötleted? Oszd meg velünk!
panaszkonyv.igom.hu

Ne hagyd ki!

800 milliós hitelfelvételt sürget Romanek Etelka

Valami nem stimmel a hirtelen jött nagy esztergomi pénzügyi krízissel.

Megígérte - betartja

Romanek Etelka polgármester még egy előző ülésen belengette a nagyközönségnek: mivel…

Jól sikerült a Mahart kikötő parkosítása

Bár a fű még nem nőtt ki, de az egykori kikötőépület helyén, frankó kis parkosítást…

450.000 volt a Baross emléktábla előtti szakasz füvesítése

Amit aztán majdnem sikerült is kiszárítani. De talán túléli.

Romanek szívesen elköltött volna 200 milliót - nem jött össze

Polgármesterünk 200 millió forintot szeretett volna elkölteni egy olyan beruházásra, amely…

Romanek ott se volt, majd vétózott

Milyen pikáns helyzet az már, amikor a polgármester többek közt azon frakció nagy részének…

Helyreigazítás

Dr. Endre Szabolcs, Esztergom városának jegyzője az alábbi sajtó-helyreigazítási kérelemmel …

Botrányos zárszámadás

Potom 7,3 milliárd forintos eltérést próbált meg eltitkolni a hivatal a 2017-es év…

Népszerű írások

Korszerűsítik a jelzőlámpát a Rendőrségnél

Az M125 jelű, Esztergom 111. út 0+408 km - Baross u. csomóponti jelzőlámpa csomópontnál…

Takarókat gyűjtenek a Bogáncs Kutyamenhely számára

Újra plédet, takarót, törölközőt gyűjt a Babits Mihály Általános Iskola az Esztergomi…

Legújabb írások!

Korszerűsítik a jelzőlámpát a Rendőrségnél

Az M125 jelű, Esztergom 111. út 0+408 km - Baross u. csomóponti jelzőlámpa csomópontnál…

Komorjai László kiállítása és képvásár

Egyedülálló kezdeményezés, jótékonysági képvásár! A művész és családja célja egy…

Mi van a Fürdő szálló tetejével? Mi a helyzet a Kis-Duna sétány felújításával?

A címben olvasható és még sok más kérdésre várt választ a közmeghallgatáson is…