jóreggelt!

Elég volt. 2018-at írunk, négy éve vagyunk hivatalban, érdemben semmi olyat nem tudunk felmutatni amire azt tudom mondani, hogy látványos lenne és elfogadható

2018-05-24 22:17 2 hónapja 6 perc

A címbéli idézet 2018. május 24-én a testületi ülésen hangzott el a Fidesz frakcióvezetőjének szájából. Igen, jól látod! Nem egy ellenzéki képviselő rohant ki a "rendszer ellenében", hanem a testületi többséget adó frakció vezetője szólalt fel a városban uralkodó tarthatatlan állapotok ellen. 

Erős Gábor szavaival nehéz is lenne vitatkozni. Esztergomban mintha megállt volna az idő valamikor nagyon régen. A város állapota elkeserítő. Ebből lett elege a többséget adó frakciónak. Felüdítő volt végre egy őszinte helyzetfeltárást hallgatni. 

"Azt látjuk jegyző úr, hogy a hivatal abszolút lassan működik, nem működik. Miért kell ahhoz, hogy egy dolgot meg tudjon valósítani a testület vagy a város, közel negyven aláírás?

Keringenek a házban a szerződések, keringenek a házban az előterjesztések, a képviselők egy nappal a döntés előtt este kapják meg az anyagokat. Elvárják, hogy reggel hozzunk ebben döntést. Hogy hozzunk mi felelős döntést, ha előző nap este kapunk meg anyagokat? Egyszerűen nem értem. Rengeteg olyan dolog van, ami nincs megoldva.

Menjenek végig a városon, rengeteg helyen ismét nem működik a közvilágítás. Össze vissza pattog a labda, mondják, hogy miért nincs, ez az oka, az az oka. A városlakó polgárok nem erre kiváncsiak, hanem arra, hogy érdemben meg legyenek oldva a dolgok.

Hónapokat csúszik minden. Kellemetlen kimondani, de de ki fogom mondani, mert úgy gondolom, ez így nem mehet tovább! Mi az, hogy hivatali dolgozókkal nem állhatunk szóba? Mi az, hogy hivatali dolgozók ne beszéljenek képviselőkkel? Mi az, hogy hivatali dolgozók kérdőre vannak vonva dolgokban? Ez itt nem volt szokás és teljesen szét lett ez a hivatal verve. Teljesen szét van verve a hivatal, nem mennek az ügyek. Nem a magam nevében, hanem a saját frakcióm nevében beszélhetek.

(...) Ez van hétről hétre, napról napra: nem mennek az ügyek. Minden a feje tetején áll. A hivatalban van két jegyzőkönyvvezető, mindenki elment már, mindenhonnét hozunk ide dolgozókat, alig van már helyi a hivatalban, ez egyenesen felháborító. 
A végre nem hajtott határozatok miatt pedig a frakció meg fogja tenni a törvényes lépéseket, oda fogunk fordulni ahova kell. Elég volt. 2018-at írunk, négy éve vagyunk hivatalban, érdemben semmi olyat nem tudunk felmutatni amire azt tudom mondani, hogy látványos lenne és elfogadható. A határozatok pedig nincsenek végrehajtva. Mindenféle dologra fogják, mindenféle dologra hivatkoznak, egyszerűen ez így nem mehet tovább!"

Erős Gábor szavaiból kiderült: a testület hiába hoz meg bizonyos határozatokat, a jegyző által vezetett hivatal nem hajtja azokat végre. Márpedig ez nem mérlegelés kérdése lenne. A testület határozatait végre kell hajtani. 

Sasvári Viktor csatlakozott a frakcióvezetőhöz. 

"Sokan megkérdezik tőlem a városban, hogy miért nem történik semmi?

Miért nincsenek beruházások, miért nincsenek hangulatjavító beruházások? Felteszik a kérdést: talán nincs rá pénzünk?

Én úgy gondolom, hogy több milliárd forint van a számlán, pontosan nem tudom, mert ritkán kapunk róla tájékoztatást. A képviselők leadják legtöbbször az igényüket, tartanak többször bizottsági üléseket, időt, energiát nem kímélve meghozzák a döntéseket és ezek nem lesznek végrehajtva.

Csúsztatva vannak, mindig mellébeszélés, hogy majd kapunk rá írásbeli választ és nem történik semmi.

Felteszem a kérdést: ki ezért a felelős? Felelősek talán a városházi ittmaradt esztergomi dolgozók, akik egyre kevesebben vannak? Vagy talán a képviselők, akik nem dolgoznak eleget, nem hozzák meg a döntéseket? Én nem ezt gondolom. De ki lehet még felelős? A pénzügyi vezetők, a jegyző, az alpolgármester, a polgármester?"

Sőt tovább is ment. Konkrét intézkedéseket kért egy élhetőbb város kialakítása érdekében és határidőt is szabott mindezekre. Kijelentette, hogy a pénz rendelkezésére áll a városnak, a képviselők pedig készek meghozni a szükséges döntéseket. 

Hogy milyen intézkedésekről volt szó? 

A belváros "rendbetétele", a Bástya és környékének kitakarítása, fertőtlenítése. Új kukák kihelyezése, a régi szemetesek javítása. A rossz állapotban lévő padok javítása, cseréje. A járdák melegben történő locsolása, a mellette lévő zöldfelületek, útpadkák gondozása. - Lássuk be, egy a turizmusról álmodó városban ezek valóban az alap igények közé tartoznak.

Szintén javasolta, hogy a jegyző intézkedjen nyilvános illemhelyek megnyitásáról. A közbiztonság javításának érdekében pedig kamerák telepítését kéri a belvárosba. 

Szóba került a felújításra váró épületeink palánkjainak borzalmas állapota is. Itt egy szentendreihez hasonló megoldást javasolt, ami lássuk be valóban sokkalta barátságosabb és kulturált módja lenne az épületek eltakarásának. 

Sasvári ezek mellett kérte még új parkolók kialakítását, a meglévők felfestését és a mélygarázsok megnyitását a forgalom előtt, hogy a parkolási nehézségeket minél hamarabb enyhíteni lehessen a városban. 

A jegyzőtől mindezek végrehajtását egy hónapon belül várja és ígéretet tett arra, hogy minden hónapban újabb és újabb kérésekkel fog fordulni a hivatal vezetőjéhez. 

A város állapota valóban kritikán aluli. A labda most a jegyző térfelén pattog. Azonban a felelősség nem csak az övé, hanem a jegyzőt egyszemélyben kiválasztó polgármesteré is. Csak remélni tudom, hogy Romanek Etelka is partnere lesz a frakciónak abban, hogy végre történjen valami, amitől élhetővé válik a város. 

Amennyiben viszont a jegyző képtelen lesz bármit is kezdeni a rá kiosztott feladatokkal, akkor a város érdekében a polgármester kötelessége lesz meghozni a megfelelő személyi döntéseket. 

 

Ez is érdekelhet


Panaszkönyvünkből:
Utcatáblák hiánya, láthatatlansága a rozsdától

Problémát, hiányosságot látsz a városban? Lenne egy jobbító ötleted? Oszd meg velünk!
panaszkonyv.igom.hu

Ne hagyd ki!

Itt vannak a 2017-es év városházi jutalmai

Alapvető vélekedés, hogy a közszférában a fizetések rosszak. Mi a 2017-es jutalmak…

789.650,-Ft

Pályázati pénzből adták ki az Esztergomi Újságot.

Közel 8 milliárd sorsára derült fény

Végre felkerült a város honlapjára az Üvegzsebbe tartozó 5 millió forint feletti…

Mihez asszisztál a kommunikációs asszisztens?

Valamikor tavasszal új import szakembert szerzett be a városháza a Kiskunság homokos…

1,3 milliárd forinttal csökkentették a Strigonium Zrt. alaptőkéjét

Még júniusban határozott a testület arról, hogy a múltbéli veszteségek rendezése miatt a…

A városházi sajtós szerint a Bástya-parkoló a bazilikánál található és aszfalt borítású...

A címben található dolgok akár viccesek is lehetnének, azonban ez a kőkemény valóság. Ez…

Tisztázná az önkormányzati bérlakások helyzetét a Jobbik

Közérdekű adatkérés keretein belül próbál a Jobbik tisztán látni az esztergomi…

Népszerű írások

Parkolási díjak és zónák - Esztergom 2018

Esztergom város parkolási díj táblázat és parkolási zónák.

Így fog kinézni a vasútállomás és a buszpályaudvar

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. két látványtervet tett közzé a 2018 őszére…

Új hajóállomást épít a MAHART PassNave Esztergomban

A MAHART PassNave Kft. vízre telepített, nemzetközi hajóállomást alakít ki Esztergomban ‒…

Gyakorlati tudnivalók a 2018. évi parkolási rendszerrel kapcsolatban

2018 első félévében próba jelleggel Esztergom város területén a parkolás ingyenes!

Kertvárosi kesergő

Folytatódik a Szalézin lakók panaszáradata. A játszótéren uralkodó áldatlan állapotokról …

Legújabb írások!

Úgy néz ki, ilyen marad a zajvédő fal

Nem lesznek esztergomi motívumok a zajvédő falon.

Új hajóállomást épít a MAHART PassNave Esztergomban

A MAHART PassNave Kft. vízre telepített, nemzetközi hajóállomást alakít ki Esztergomban ‒…

Kaleidoszkóp Hegy Fesztivál 2018

Az esztergomi Kaleidoszkóp Ház csapata idén is megrendezi az ingyenesen látogatható Hegy…