iGOM Logo

Esztergom új díszpolgára: dr. Wolf Brzoska

2017-10-21 21:21

Dr. Wolf Brzoska kapta 2017. októberében az Esztergom Díszpolgára címet. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város lakossága nevében az "Esztergom Díszpolgára" címmel tünteti ki a városért tevékenykedő legkiválóbbakat. Az „Esztergom Díszpolgára” cím adományozásának kihirdetése és a díj átadása évente két alkalommal a Képviselő-testület március 15-ei és október 23-ai ünnepi ülésén történik.   Az ez évi október 23-i rendkívüli ülésen még egy jeles eseményre került sor, az Ehingen-Esztergom 25. éves testvérvárosi kapcsolat megünneplésére, valamint a testvérvárosi szerződés megerősítésére.

A jeles eseményre az ehingeni küldöttség mellett Esztergomba érkezett Alexander Baumann, Ehingen főpolgármestere, valamint Manuel Hagel tartományi képviselő, a CDU Baden-Würtenberg-i főtitkára.

A testvérvárosi szerződés ünnepélyes újbóli aláírására az esztergomi vár Lovagtermében került sor, ahol Alexander Baumann mellett Romanek Etelka polgármester látta el kézjegyével a dokumentumot.

A mostani díjazott személyéről szóló képviselő-testületi határozatot Meszes Balázs , az Idegenforgalmi és kulturális Bizottság elnöke tudatta a megjelentekkel, a díjazott méltatását Szódáné Kükedi Éva az Esztergom-Ehingen Baráti Társaság elnöke ismertette. Dr. Brzoska az egyik szülőatyja az idén 25 esztendős, Esztergom-Ehingen közötti testvérvárosi kapcsolatnak. Még fiatal diákként, az 1956-os véres események híreit a rádión keresztül hallva döntötte el, hogy lehetősége szerint támogatni fogja a magyarokat. Ezt a fogadalmát azóta is tartja. Feleségével, Gudrunnal együtt a magyar kultúrát, irodalmat és hagyományokat népszerűsítik hosszú évek óta, nemcsak Ehingenben, hanem egész Németországban. Több, mint kétezer kötetes magánkönyvtárat hoztak létre. „Magyar irodalom német nyelven” címmel, amely vándorkönyvtárként működik és bárki kölcsönözhet belőle. Ezenkívül előadásokat tart, rendezvényeket szervez a magyar kultúra megismertetéséért.  Az Ehingen-Esztergom Baráti Társaság egyik alapítója. A baráti társaság rendszeresen szervez adománygyűjtést, jótékonysági rendezvényt az esztergomi rászorulóknak. Öt évvel ezelőtt, 2012. október 23-án feleségével egyidőben a Pro Cultura Hungarica állami kitüntetést vehette át munkássága elismeréseként, amely a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett külföldi állampolgárok részére adományozható.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Itt az új esztergomi adóbeszedési bankszámlaszámok!

2020. szeptember 1-től új adóbeszedési bankszámlaszámokat kell használni Esztergom…

Átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát

Esztergomban hétfőn átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát: a…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu