iGOM Logo

A pöccre indult verseny

2017-10-12 17:26

A Crokinole egy fából készült pöckölős ügyességi játék, mely pörgős és izgalmas játékmenetével pillanatok alatt elsajátítható minden korosztály számára. A kanadai eredetű játék története az 1860-as évekre nyúlik vissza, itthon 2012. óta terjed nagy sebességgel. Esztergomban két éve népszerűsíti ezt a közösség teremtő játékot az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület és a Játékkunyhó csapata.

Városunk az országos bajnokság egyik selejtező állomásaként 2017. október 7-én, szombaton a Szentgyörgymezői Olvasókörben szervezte meg a II. Ister-Granum Crokinole Kupát.

Az önkormányzat támogatása, és az Olvasókör által biztosított kiváló körülmények mellett kiélezett, de sportszerű versengésre került sor. A versenyre Budapestről, Szombathelyről is érkezett versenyző, sőt egy angol induló is regisztrált. Összesen 20 versenyző indult a nyílt ranglista versenyen.

„ Az országos ranglista előkelő helyein lévő versenyzők papírforma szerint itt is kimagaslóan teljesítettek, ám a házigazdáknak nem volt szégyenkezni valója. Igazán harapós kedvében volt Vodicska Ferenc és Béni András is, ők a legjobb 8 versenyző közé pöckölték be magukat.” – mondta Horváth Zoltán szervező.

„Élményekben gazdag és hasznos versenynap van mögöttünk, köszönet érte a szervezőknek és minden támogatónak!” - értékelt Létay Dániel, aki a verseny lebonyolítását végző korongcsata.hu csapatának tagja.

Rimár Zsolt a Magyar Crokinole Szövetség elnöke megköszönte a kiváló versenyhelyszín biztosítását, és a város támogató segítségét.

Ezen a barátságos hangulatú versenyen ismét bebizonyította ez a játék, hogy igazán kortalan, bárki nekikezdhet.

A játékot Esztergomban a Játékkunyhó rendszeres játékalkalmain lehet kipróbálni, legközelebb a IX. Dobó-Kockák Társasjáték Napon november 11-én a Dobó Katalin Gimnáziumban.

Fotók itt nézhetők a versenyről.

A II. Ister-Granum Crokinole Kupa – Országos Nyílt Ranglista verseny abszolút eredményei:

1. Berzlánovich Attila
2. Berzlánovich Krisztián
3. Rimár Zsolt
4. Nagy Péter
5. Létay Dániel
6. Salamon Dóra
7. Vodicska Ferenc
8. Béni András
9. Soós Klára
10. Süttő Gábor
11. Retkes Attila
12. Broderick Stuart
13. Broderick Tamás
14. Osvai Zoltán
15. Horváth Zoltán
16. Béni Bálint
17. Retkes Ábel
18. Horváth Ábel
19. Retkes Áron
20. Retkes Samu

Gyermek kategória

Broderick Tamás - Budapest

Béni Bálint – Esztergom

Retkes Ábel – Budapest

Horváth Ábel - Esztergom

Retkes Áron - Budapest

Retkes Samu - Budapest

Női Kategória

Salamon Dóra

Soós Klára

A legeredményesebb Ister-Granum térségi játékos: Vodicska Ferenc

A legtöbb 20 pontos lövő játékos: Berzlánovich Attila

 

A Crokinole története:

A játék kialakulása az 1860-as évekre tehető. Kanadában készítették az első játéktáblát és népszerűsége folyamatosan nőtt, így mára szülőhazájában és Amerikában rendkívül elterjedt és óriási népszerűségű. A Crokinole gyökerei a feltételezések szerint angol és dél ázsiai játékoktól erednek, mint például a Carrom. A máig ismert és ledokumentálható legrégebbi táblát 1876-ban Kanadában, Tavistockban készítették. Ez a játéktábla a mai napig egy kanadai múzeum büszke tulajdonát képezi. 1999 óta Kanadában kerül megrendezésre minden évben a Crokinole Világbajnokság, a World Crokinole Championship. 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát

Esztergomban hétfőn átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát: a…

Itt az új esztergomi adóbeszedési bankszámlaszámok!

2020. szeptember 1-től új adóbeszedési bankszámlaszámokat kell használni Esztergom…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu