iGOM Logo

Sobieski emlékünnep

2017-10-07 20:14

Az 1683.október 7-9. közötti Párkányi Csatában a törökök felett aratott győzelemre - amely Esztergom felszabadulását is jelentette - emlékeztek ma délután az érintett városok és lengyel vendégek.

Az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és az Esztergomi Lengyel- Magyar Baráti Társaság szervezte programsorozat a Bazilikában tartott három-nyelvű emlékmisével kezdődött, majd Párkányban és ezt követően az esztergomi Erzsébet parkban Sobieski János lengyel király szobránál koszorúzásokkal folytatódott.

Az ünnepi megemlékezésen beszédet mondott Prof. Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete, Szabó Eugen Párkány város polgármestere, Piotr Zapart úr a Krakkó Hagyományőrzők küldöttségének vezetője, valamint Koditek Pál, az Esztergom Barátainak Egyesület elnöke, Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság tagja.

A felszólalók a dicső történelmi múlt felidézése mellett, amely szoros köteléket kovácsolt a csatában résztvevő, törökverő népek között, méltatták a szervezők munkáját, amely hosszú évek óta lehetővé teszi ennek jeles napnak a megünneplését, egyben reményüket fejezték ki , hogy a jövőben is a mostanihoz hasonlóan szívélyes, emberközeli és intenzív lesz az érintett felek kapcsolata. 

Az emlékműveknél továbbá koszorút helyezett el Bánhidy László Esztergom város alpolgármestere és Sztojka Lajos a Nemzetiségi Bizottság elnöke, a Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás elnökasszonya, Dániel Erzsébet, a bécsi lengyel küldöttség és vezetője Slawomir Iwanowski.

Az ünneplők sorában jelen volt továbbá számos esztergomi szervezet, többek között az Esztergomi TDM, a Balassa Bálint Múzeum, a Haladó Esztergomért Egyesület vezetősége, a helyi FIDESZ Alapszervezet tagjai és több esztergomi érdeklődő is.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Itt az új esztergomi adóbeszedési bankszámlaszámok!

2020. szeptember 1-től új adóbeszedési bankszámlaszámokat kell használni Esztergom…

Átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát

Esztergomban hétfőn átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát: a…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu