iGOM Logo

NYITOTT HÁZAK, TITKOS HELYEK

2017-09-29 08:08

Az esztergomi Mérnökök és Építészek Egylete, 3 helyszínen, vezetett épületbejárást szervez.

Idöpont : 2017. október 14.

Szombat.

1. 9-11 óra között: Gőzfürdő épülete, 4 turnus, 10 fő/turnus, szervező/vezető: Zsembery Ákos

2. 11-12 óra között: Jókai u. 21. lakóház, 2 turnus, 10 fő/turnus, szervező/vezető: Karácsony Tamás

3. 13-14 óra között: Vár alatti kápolna, 2 turnus, 20 fő/turnus, szervező: Gerendás Tamás vezető: Tolnay Gergely

A bejráshoz a szűkös helyviszonyok miatt előzetes jelentkezés szükséges, amire 2017. október 08. -áig az alábbi https://goo.gl/forms/khMnEAYXCcL7YSPT2 linkre kattintva van lehetőség. Amennyiben nagyobb az érdeklődés, a szervezők megpróbálnak ehhez igazodni.

 

  • A Fürdőszálló melletti klasszicista Gőzfürdő megcsonkított épülete évtizedek óta nem látogatható. Az épület a szállóval együtt épült 1842 körül, és nagyobb átalakítás nélkül egészen az 1960-as évek közepéig működött. Ma a strandfürdő egy-két irodájának ad helyet és raktárként üzemel. Páratlan ipartörténeti megoldásai és építészeti értékei teszik igazi kuriózummá. A II. Esztergomi Építészeti Napok keretében az érdeklődőknek újra feltárja titkait az épület

     
  • Egy belvárosi telken álló lakóházat kínálunk a nagyközönségnek, betekintésre. Az épületből – zártsorú lévén a beépítés - csupán az utcai homlokzat „publikus”. A felújítás természetesen ezt is érintette. Ami ezen túl terül el, az titok. Azt gondoljuk, hogy ennek a titoknak a leleplezése közügy. Ami a homlokzat mögött fellelhető, az ugyanis egy követésre méltó példája a belvárosi lakóépületek fejlesztési lehetőségeinek. Egy lehetőség, a kínálkozó több közül. Számunkra meghatározó erejű a telek és egyúttal a ház „újraegyesítése”. mellyel megteremtődött a teljes életet élő polgárház visszaállításának esélye. A sors úgy hozta, hogy az új tulajdonos tudott és akart élni ezzel az eséllyel. A szecessziós elemeket hordozó homlokzat mögött izgalmas térsor húzódik: az utcai szárny a homlokzat diktálta stílust magáévá téve újult meg. Mögötte, az egytraktusos udvari szárny átépített téri struktúráját a mai elvárások, napjaink komfortszemlélete alakította. A beforduló hátsó szárny felszabadultan, kortárs formavilággal épült.


     
  • Az esztergomi királyi vár épületegyüttesét valószínűleg már mindenki ismeri. Szeretünk rá úgy gondloni, mint István király várára, ám tudnunk kell, hogy a látható falak legkorábbi elemei is csak a XII. századból valók. Amennyiben szeretnénk látni épületrészeket, emlékeket a XI. század végéről, le kell mennünk a vár mélyére, ott „alkápolnában” csodálhatunk meg néhány toronymaradványt amit Nagy Emese tárt fel. Ez az igazán „titkos hely” csak egyszer volt nyitva a nagyközönség számára, az Őszi Kultúrális Örökség napján és akkor is csak egy napra. A II. Építészeti napok alkalmával ide, ebbe a XI. századi hangulatot árasztó helyre invitáljuk önöket.

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Megkezdik az életveszélyes platánok kivágását

Az érintett időszakokban kérik, hogy ne parkoljanak a Kis-Duna sétányon.

Új beléptetési rendszer a Kórházban a járványhelyzet miatt

A járványügyi helyzet miatt a Kórházvezetés új beléptetési rendet vezet be a Kórház…

Gazdasági intézkedéseket jelentett be Hernádi Ádám

Kedvezőbb bérleti díjak az önkormányzati bérlakások és üzlethelyiségek bérlőinek,…

Országos látogatási tilalom lépett érvénybe

Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu