iGOM Logo

A városházi sajtós szerint a Bástya-parkoló a bazilikánál található és aszfalt borítású...

2017-09-07 21:42

A címben található dolgok akár viccesek is lehetnének, azonban ez a kőkemény valóság. Ez van, amikor olyan ejtőernyősökkel töltik fel a városházi pozíciókat, akik korábban Esztergomot csak a tévében vagy a történelemkönyvek Szent Istvánnal foglalkozó fejezetében látták, de akkor sem figyeltek oda. 

Hát akkor nézzük is azt az ominózus írást. Sorról sorra. 


120 nap múlva ingyenes lehet a parkolás
2017-09-07 19:47

Amint láthatjuk az időbélyegből, a Városházán este sem áll meg az élet, értünk dolgoznak, hogy nekünk jobb legyen! Már most jobban érzem magam. 


Ingyenessé válhat a parkolás 2018. január 1-jétől Esztergomban.

Fél évre. Ezt tegyük hozzá, ugyanis az eredeti javaslat egy fél éves próbaidőszakról szól. 

A parkolást szabályzó rendelet bármilyen módosításához többségi önkormányzati döntés szükséges. A város önkormányzata 2004-ben hozott rendeletet a parkolás rendjéről a parkolóhelyek megváltásáról. Esztergom a város anyagi helyzetének javulásával új parkolási szabályozásban gondolkodik, mellyel a belvárost kívánja vonzóbbá tenni szolgáltatási, kereskedelmi és szabadidő-töltési szempontokból is.

A helyi parkolási rendelet ebben a ciklusban történő módosításaikor, a fizetős utcák és terek listájának változtatásakor az ingyenesség témája gyakran napirendre kerül.

Sőt a választási kampányban Romanek Etelka egyik ígérete volt a parkolási rendszer felülvizsgálata. Persze, ha a saját frakcióját nem saját ellenzékeként kezelné, lehet könnyebb dolga lenne. 

A város polgármestere, Romanek Etelka folyamatosan az ingyenes városi parkolás mellett voksol, a testületi többsége ezidáig viszont a Strigonium Zrt. parkolási cégéhez folyó bevételek fenntartása mellett döntött.

Az írás címében belengetett ingyenesség tárgyalását viszont épp Erős Gábor javaslatára szavazta meg a testület, amikor népszavazási kezdeményezés indult a parkolási díj eltörlése érdekében.  A tervezet szerint fél év próbaidőre tennék ingyenessé a parkolást Esztergom területén. 

De minden esetre ügyes kis utalás a Strigonium Zrt, mint patás ördög bemutatására. Ezért jár a pont a szerzőnek. 

A turisztikailag legfrekventáltabb várhegy közelében így hiába volt a polgármester javaslatára ingyenes a „Bástya Parkoló”, mert a leaszfaltozását követően másképpen döntött a tehermentesítő terület besorolásáról a képviselő-testület.

Tehermentesítő terület? Ember! Miről beszélsz? 

Amúgy a Bástya parkolót nem aszfaltozták le. Térkő borítást kapott. Az esztergomiaknak talán feltűnt volna, ha aszfalt a borítás. De nem az. Helyismeret... 
Ahogy az is helyismereti kérdés, hogy a Bástya parkoló és a turisztikailag frekventált Várhegy, nem igazán van egymás "közelében" parkolási szempontból főképp. Aki a Várhegyet célozza meg, az a híd lábánál az ingyenes parkolókban a Prímás szigeten talál helyet és nem a romos belvárost választja. 

Amúgy, amint az köztudott: a Bástya parkoló azért lett ingyenes, mert minősíthetetlen állapotban volt a murvás, sáros felülettel ellátott terület, ahol gyalogosan is bokáig érő iszapban kellett egy-egy eső után gázolni.  Mármint az esztergomiak ezt tudják. 

A murvás-sáros parkoló burkolása, esztétikus rendezése után a Pénzügyi Bizottság javaslatára, fizetős övezetbe vonták a Bástya-parkolót. A burkolásáról és a terület díjfizetési övezetben tartásáról 2016 szeptemberében szavaztak a képviselők.    

Emiatt a hétköznapok során a Várba, a Szent Tamás hegyre, a Művelődési Házba, vagy éppen az egyházi ünnepekre érkezők kénytelenek parkoló automatákkal bíbelődni a főszékesegyház körül.

Nem a Bástya parkoló fizetősség tétele miatt kell az egyházi ünnepekre érkezőknek bíbelődni a parkoló automatákkal a főszékesegyház vagy ahogy felénk mondják a helyiek: bazilika körül, hanem azért, mert a bazilikához vezető rámpa teljes területe is fizetős övezetbe van vonva, ahol a város többi részével ellentétben még vasárnap is 300 forint/órás díjat kell fizetni az ott megállóknak. 
A helyismeret teljes hiányát mutatja itt is, hogy a szerző megpróbálja összemosni a bazilika környékének parkolását a Bástya parkolóval. 

Szeretném megkérdezni még, hogy mit takar a hétköznapok során kifejezés? A hétköznapok során bevásárolni és dolgozni mennek az emberek, a Művelődési Ház napközbeni pogramkínálatát sem lehetne épp valamiféle vonzerőként értékelni. A vár és a Szent Tamás pedig turisztikailag valóban vonzó, de legfőképp épp nem a hétköznapokon... persze a helyiek ezzel is tisztában vannak. Az idegenek nem biztos.

A Magyar Katolikus Egyház központjában, Szent István szülőhelyén kötelezővé tették az autósok díjfizetését, hisz aki nem fizet a Strigonium Zrt. cégének azt a büntetésről szóló „mikulás-csomag”-gal lepik meg a parkoló őrök.

Ahogy a szerző is írta fentebb: 2004-ben lett fizetős parkolás. Az elmúlt  közel másfél évtizedben nem tűnt fel senkinek, hogy Esztergom egyházi központ, meg Szent István szülőhelye? Amúgy abszolút nem is értem, miképp kapcsolódik Szent István születése az autósok díjfizetéséhez? Mikuláscsomagot kapott miközben született? Vagy mi a rák van? Tegye fel a kezét aki érti! 
De a lényeg (az üzenet!) másodszor is elhangzik: a gonosz Strigonium parkolóőrei lecsapnak a nemfizetőkre. Amúgy pont az önkormányzati rendeletnek megfelelően. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a szerzőnek ismét jár a pont: másodszor is megpróbálta a város saját cégét a gonosz szerepében feltüntetni. Egyre erősebb a gyanúm, hogy a cikk szerzője arra törekszik, hogy a lehető legrosszabb színben tüntesse fel a város vagyonkezelő cégét. A kérdés persze, hogy miért? 

A Szent István téren folyó kivitelezést - az augusztus 20-ával záruló programsorozat alatt - nemrég úgy ütemezték, hogy a kiemelten támogatott kulturális programok zavartalanságát egy hétig biztosítani tudja a város. A parkolási rendelet változtatásához azonban képviselő-testületi döntés szükség, ezért nem lehetett a parkolás ingyenességet biztosítani a Nagyboldogasszony napi programok alatt. Így sem augusztus 15-én, sem a szeptember 8-i Kisboldogasszony napon, - melyen Szűz Mária születésnapját ünnepeljük - nem lehet(ett) ingyenes a parkolás.

Jó lenne szétválasztani az egyház és a város dolgait! Mi köze Nagy és Kisboldogasszonynak az ingynes parkoláshoz?

Amúgy el lehet azon is gondolkodni, hogy ezek az egyházi ünnepek egyszercsak ott teremtek váratlanul a naptárban? Felkészületlenül ért bennünket, mint egyszeri mávos  szakembert decemberben a hideg és a havazás? Tavaly nem voltak ezek az ünnepek a naptárban? 
Nem volt elég az év első 8 hónapja a rendeletmódosításra? Vagy most valami jól hangzót kellett írni? Az egyházas dolgok meg úgy is menők... 

Közel 120 nap múlva azonban, 2018. január 1-jétől - határozott időre - már Esztergom teljes területén ingyenes lehet a parkolás a közterületeken, melyről a szeptember végi rendes testületi ülésén dönthetnek a képviselők.

Idáig tartott ez a csoda, amit teljes valójában a www.esztergom.hu oldalon találhat meg mindenki. 

Aztán most leírom a magánvéleményemet is ezen írás kapcsán.

Messziről bűzlik az egész írásból, hogy semmi más célja nem volt ebben a stílusban megírva, mint hogy
1.) a pénzéhes szemét cég képében tüntesse fel a Strigonium parkolási cégét, aki nem mást tesz, mint betartja az önkormányzat parkolási rendeletét,
2.) többször is tudatosítsa az olvasókban, hogy a gonosz képviselők döntöttek így, miattuk kell fizetni. 

Nálam többször szerintem senki sem mondta el ebben a városban, hogy az ingyenes parkolás mellett van. Csakhogy ezt meg lehetne úgy is fogalmazni, hogy kihagyjuk belőle a "saját frakciónk" és a "saját városi vagyonkezelő cégünk" fikázását, valamint keresünk egy ilyen cikk megírásához egy olyan embert, aki el tudja helyezni Esztergom vaktérképén a bazilikát és a Bástya parkolót... elsőre. 

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum