Kánikulában nem szabad sajtóközleményt kiadni!

2017-08-04 17:10 1 éve VÉLEMÉNY 10 perc

A nagy meleg rontja a koncentrációs képességet, szerintem a memóriát is. Az ember nettó ökörségeket is képes leírni. Nincs ez másképp a Városházán sem. Legalábbis a legutóbbi tájékoztatójukból ez jött le számomra. 

Ahogy már elmondtam, nem vagyok hajandó a teljes közleményt lehozni. Semmi értelme. Aki vágyik rá, az menjen az esztergom.hu-ra, ott olvasható egészben. Persze, aki nem a kozmetikázott változatot szeretné magáévá tenni, az nézze meg a teljes közvetítést az rtve.hu lapon. Csak erős idegzetűeknek! 

Szóval meleg van. A memória ilyenkor kihagy. Ahogy a tájékoztatóból is kimaradt egy aprócska részlet: a videón a második óra tizenegyedik percétől kezdődően elhangzott egy képviselői kérdés, amely láthatóan felidegesítette polgármesterünket. Igen, a portugáliai utazáson különös módon megjelent, volt DK-s képviselő-jelölt volt a téma. Válasz nem született, de ez legyen majd egy külön írás tárgya. Tehát, hogy ez kimaradt, azt fogjuk a rendkívüli időjárásra. 

Térjünk át arra, amiért most billentyűzetet ragadtam. Íme: 

Havi lap a Zöld-Út kiadásában

A tudomány mai állása szerint "havilap", de ez legyen a legnagyobb gondunk!

Változtatott a képviselő-testület a napirendek sorrendjén, mert elsőként az Esztergom című - havonta megjelentett - újság kiadását szabályzó szerződést tárgyalták meg. 

Fontos momentum, hogy változott a sorrend? 

A város lakosságát tájékoztató és informáló magazin finanszírozási keretét az év elején előbb a felére csökkentették az önkormányzat elfogadott költségvetésében.

"tájékoztató és informáló" - Az informál szó jelentése: tájékoztat és ismét ez a kisebbik probléma.
A nagyobb: ahogy a közlemény írja: "finanszírozási keretét az év elején előbb a felére csökkentették" - augusztust írunk, az éves keret 5 millió forintban lett megállapítva az újság kiadására. Kicsit lentebb írja a közlemény: egy hónap 1,2 millió forintból jött ki eddig. 7x1,2= 8,4 millió forint. Megkérdezném: ha 7 hónap alatt az éves  költségvetés 168%-át használta fel a város, akkor miképp és miből képzelte el kiadni az év hátralévő 5 hónapját? 

2017. május 4-én pedig minden előzmény nélkül Dr. Alberti Péter, Sasvári Viktor, Dr. Szerencsés Gergely István, Erős Gábor, Eck András és Sztojka Lajos képviselők beterjesztették, hogy az Esztergom című havi lap kiadói joga és működtetése kerüljön át a Strigonium Zrt.-be. 

Igen, egy képviselő-testület és a döntéshozatal így működik. A képviselők is előterjeszthetnek javaslatokat, amiről akár még szavazhatnak is. Ha megvan a többség, akkor ad absurdum az is előfordulhat, hogy átmegy egy javaslat. 

Az újság kiadásának átadását sem a polgármester, sem az alpolgármester nem támogatta a témával foglalkozó üléseken. Romanek Etelka a kiszervezés napirendre kerülésekor megkérdezte a beterjesztőket a szándékaikról. A polgármester afelől érdeklődött, hogy az előterjesztésnek mi volt a motivációja, miért is gondolták úgy, hogy a jövőben ez volna a helyesebb.

"újság kiadásának átadását sem a polgármester, sem az alpolgármester nem támogatta" - az a fránya demokrácia...

Elmondta, hogy az újság kiadásával kapcsolatban a költségvetés megszavazása már egy jelentős fedezet csökkenést eredményezett, holott az újságot nagyon sokan szeretik, hisz tizenkétezer háztartásba jut el. Hozzátette azt is, hogy nagyon sok rendezvényen mondják a beszélgetéseik során az esztergomi emberek, hogy az újsággal meg vannak elégedve.

"az újságot nagyon sokan szeretik, hisz tizenkétezer háztartásba jut el"  - tegyük hozzá: ingyenes újságról van szó, amit boldog-boldogtalannak kihordanak, ebből hogy lehet lemérni egy lap sikerét? 

Véleményezte azt is, hogy a nyomdai átfutási idő ellenére is gyorsan dolgoznak a lapszerkesztők, és tájékozottak is a város életében történő eseményekről, a testületettel és a hivatallal kapcsolatos információkról.

"Véleményezte azt is, hogy... " - És mire jutott? Legyünk őszinték: a lap egy nyomtatott Facebook szemle. 
Na de ha mindenki gyors, mint a villám, és fontos a tájékoztatás, akkor hogy lehet, hogy a város honlapján, augusztus negyedik napján még mindig csak a júniusi szám pdf-e szerepel? 

Rámutatott arra is, hogy több, mint két éve jól működtetik a lapkiadást, s feltette a kérdést, hogy mi vajon az indokoltsága annak, hogy ez ne így legyen a jövőben is?

Megkérdezte a beterjesztőktől azt is, hogy mi a motivációjuk, s mi volt a gondjuk a régi újsággal.

Emlékeztetett arra is, hogy alpolgármesterrel együtt kérdezték meg korábban, hogy mi a gondjuk a munkájukkal…

"polgármester afelől érdeklődött, hogy az előterjesztésnek mi volt a motivációja"
"feltette a kérdést, hogy mi vajon az indokoltsága"
"megkérdezte a beterjesztőktől azt is, hogy mi a motivációjuk"
"alpolgármesterrel együtt kérdezték meg korábban, hogy mi a gondjuk"
- én érzem úgy, hogy a szerző egy cseppet túltolta ezt a szakaszt? Sikerült egy hisztériás ovis szintjére eljutni. 

Egyértelmű választ várt arra is a testületi döntést elősegítve, hogy miért nem jó így az újság, s miért kell a Polgármesteri Kabinet kezéből kivenni a lapkiadást?

Még mindig itt tart a szerző. 

A nem egyeztetett előterjesztést valamilyen formában indokolniuk kellett az előterjesztőknek is, ezért a nyílt ülésen dr. Szerencsés Gergely képviselő azt felelte, hogy ők is nagyon szeretik az újságot, s örömmel fogadják, amikor megérkezik.

A lapkiszervezés kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy nem megszüntetni akarják, hanem még jobbá, még hatékonyabbá tenni a Strigonium Zrt.-n keresztül, s még jobban fejleszteni is akarják.

Akkor megindokolták. 

A (személyi) kapacitásokkal nem rendelkező városi cégekhez történő újságkiszervezés, a „rugalmasabb” működtetés hallatán a jegyző „Kinek rugalmasabb?”megjegyzést vetette fel a beterjesztőknek.

A jegyző feladata a törvényesség megőrzése. Nem a politizálás és a döntések befolyásolása. 

Dr. Endre Szabolcs már a szakbizottsági ülésen megkérdezte az érintett bizottsági tagokat, hogy vajon megtisztelték-e Polgármestert legalább azzal, hogy előzetesen vele is egyeztettek a szándékukról?

Megtisztelték-e? Szervilizmusból jeles. 

A jegyző leszögezte, hogyha a Polgármester alól ki kívánják szervezni a városi médiát, az önkormányzat hivatalos lapját, akkor talán illő lett volna őt is, mint az önkormányzat hivatalos képviselőjét értesíteni erről.

Nos itt van az a pont, ahol a közlemény írója konkrétan hazudik. Aki szeretné megtekinteni, hogy mit is mondott a jegyző, az ezen a linken megteheti. 

Dr. Endre Szabolcs egész pontosan ezt mondta: "van egy olyan előterjesztés ami a polgármester asszony sajtójával kapcsolatos. Én úgy gondolom, hogy tiszteljük meg a polgármester asszonyt azzal, hogy akkor amikor az esetleges, sajtójával kapcsolatos kiszervezésről döntene a tisztelt képviselő-testület, akkor el tudja mondani ő is a véleményét"
Az ominózus ülésen Erős Gábor frakcióvezető is csodálkozásának adott hangot, hisz eddig még ilyen nyíltan senki nem mondta ki dr. Endre Szabolcs előtt, hogy nem a városnak, hanem a polgármesternek a sajtója az Esztergom újság. 

Ha ilyen piti ügyekben így csúsztat a Városháza, mit várjunk egy-egy nagyobb horderejű kérdés ügyében adott tájékoztatástól? 

A nyáron történt viták után a havilap megjelentetése az önkormányzat in-house Kft.-jéhez került át a július 31-i döntéssel. Az újságkészítő Kft. közismerten a Strigonium Zrt. holding része.

A módszeresen nagy kezdőbetűvel történő "Kft." ebben a formában nyelvtanilag tökéletesen rossz. De ne legyünk nyelvtannácik, hisz csak egy önkormányzati sajtóanyagról van szó. 
Az izgalmasabb a második mondat.  "Az újságkészítő Kft. közismerten a Strigonium Zrt. holding része." - A kivéreztetésre szánt Strigonium finom kis fikázása mindez, melyből süt az az ellenszenv, amivel a Városháza viseltetik saját vagyonkezelő cége iránt, és ezzel csak megágyaznak a következő bekezdéseknek...

A nyomtatott újság kiadást az önkormányzat és a Zöld-Út Kft. között fennálló közszolgáltatási szerződés keretén belül végezheti a jövőben az új tevékenységi körrel kibővített cég. A kiszervezett lapkiadást költségvetési átcsoportosításból finanszírozza az önkormányzat.

A Zöld-Út Kft. bruttó 3,2 millió forintra becsülte egy-egy lapszám havi megjelentetési költségét az új rendszerben, miközben ez a hivatal kiadásában 1,2 millió forintba került csak havonta eddig!

A megbízott cég ügyvezetője, Nagy Attila elmondta, hogy 1-2 hónapon belül lesz csak tényleges rálátásuk a valós költségekre és a pontos számok ismeretében újratárgyalható lesz a következő rendes ülésen a megállapodás. Képviselői módosítói indítvánnyal elfogadva végül a jelenlegi költségekkel adhatja ki az újságot a Zöld-Út Kft.

A Zöld-Út valóban 3,2 millióra becsülte a költségeket. Ez tény. Ahogy az is, hogy a lényeg elsikkadt a közlemény végén:  a jelenleg elfogadott határozat, azon az áron szervezte ki a munkát, amennyit a városháza bevallott költségként, nem egész 1,2 millió forintért havonta. Arra azonban nem térnek ki, hogy a városháza kimutatásaiban több olyan munkavállaló bérét és járulékait nem szerepeltették, akik munkaidejük egy részében az újság előállításán fáradoztak. Magyarán: erősen kozmetikázott adatokat szolgáltatott ezidáig a Városháza.  


Hát nagyjából ennyi. A közlemény közel felét teszi ki a fenti anyag. Ebből is látszik mi a prioritás. Bezzeg az árvízvédelem és a Kis-Duna hajózhatóságának biztosításáról szóló döntésről sikerült egész pontosan 6 mondatot leírni. A "polgármester asszony sajtója" a legfontosabb dolog ma Esztergomban. Legalábbis a most veszélyeztetett pozícióba került városházi sajtósok ezt próbálják lenyomni a nép torkán. 

Bejó Gábor - igom.hu

Ez is érdekelhet


Panaszkönyvünkből:
Eltömődött víznyelő(k)

Problémát, hiányosságot látsz a városban? Lenne egy jobbító ötleted? Oszd meg velünk!
panaszkonyv.igom.hu

Ne hagyd ki!

Itt vannak a 2017-es év városházi jutalmai

Alapvető vélekedés, hogy a közszférában a fizetések rosszak. Mi a 2017-es jutalmak…

789.650,-Ft

Pályázati pénzből adták ki az Esztergomi Újságot.

Közel 8 milliárd sorsára derült fény

Végre felkerült a város honlapjára az Üvegzsebbe tartozó 5 millió forint feletti…

Mihez asszisztál a kommunikációs asszisztens?

Valamikor tavasszal új import szakembert szerzett be a városháza a Kiskunság homokos…

1,3 milliárd forinttal csökkentették a Strigonium Zrt. alaptőkéjét

Még júniusban határozott a testület arról, hogy a múltbéli veszteségek rendezése miatt a…

A városházi sajtós szerint a Bástya-parkoló a bazilikánál található és aszfalt borítású...

A címben található dolgok akár viccesek is lehetnének, azonban ez a kőkemény valóság. Ez…

Tisztázná az önkormányzati bérlakások helyzetét a Jobbik

Közérdekű adatkérés keretein belül próbál a Jobbik tisztán látni az esztergomi…

Népszerű írások

Parkolási díjak és zónák - Esztergom 2018

Esztergom város parkolási díj táblázat és parkolási zónák.

Így fog kinézni a vasútállomás és a buszpályaudvar

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. két látványtervet tett közzé a 2018 őszére…

Új hajóállomást épít a MAHART PassNave Esztergomban

A MAHART PassNave Kft. vízre telepített, nemzetközi hajóállomást alakít ki Esztergomban ‒…

Gyakorlati tudnivalók a 2018. évi parkolási rendszerrel kapcsolatban

2018 első félévében próba jelleggel Esztergom város területén a parkolás ingyenes!

Kertvárosi kesergő

Folytatódik a Szalézin lakók panaszáradata. A játszótéren uralkodó áldatlan állapotokról …

Legújabb írások!

Úgy néz ki, ilyen marad a zajvédő fal

Nem lesznek esztergomi motívumok a zajvédő falon.

Új hajóállomást épít a MAHART PassNave Esztergomban

A MAHART PassNave Kft. vízre telepített, nemzetközi hajóállomást alakít ki Esztergomban ‒…

Kaleidoszkóp Hegy Fesztivál 2018

Az esztergomi Kaleidoszkóp Ház csapata idén is megrendezi az ingyenesen látogatható Hegy…