iGOM Logo

Miért tart itt Esztergom? Csak akkor olvasd el, ha felkészültél a válaszra!

2017-07-23 22:00

"a politikai korrektség szellemi elnyomása megbukott"
— Orbán Viktor

Bejó Gábor írásaKözel 200 nap, közel 600 ezer elolvasott cikk. Ez a mérlege az iGOM eddigi életének. Valamint rengeteg tanulság. Hogy mik?

Első és legfontosabb: a vezetés szemében addig vagy jó ember, amig gondolkodás nélkül dicséred. A kritika, a kérdés, a nyilvánosság nem kívánatos vendég. Kellemetlen. Rossz. Üldözendő. Hol finomabb, hol durvább módszerekkel. Utánad nyúlnak, keresztbe tesznek. Ad absurdum akik korábban támaszkodtak rád, még köszönni sem tudnak. Sértettségükben. Ugyanis nem ahhoz vannak hozzászokva, hogy rámutatnak a gyengeségükre vagy hibáikra.
Mindemellett meglepő jelzések is érkeznek, olyanok is olvasnak, akikről soha nem feltételeznéd. Egy kis odakacsintás, egy odasúgott "olvasunk ám", a legmeglepőbb helyekről tud érkezni. Aztán persze a legtöbben odamondják mellé: de lájkolni nem merünk, vagy meg nem oszthatunk... 

Mit is mondjak erre? Szomorú. Nagyon szomorú. De ilyen korban élünk.

Az egyik véglet: akik elvakultságukban akkor sem hajlandók elismerni a vezetés hibáit, ha az nyilvánvalóságával kiszúrja a szemüket. Ezzel a fajtával nem sokat lehet kezdeni. Hiba lenne a legkisebb energiát is beleölni abba, hogy elmagyarázd nekik, miért is hülyék. Náluk ez hitbéli kérdés.

"Hiába posztolsz ilyen romantikus képeket a Esztergromról, ha minden áldott nap gyalázod a várost, és azt mutatod be, hogy milyen borzasztó kopott, elhanyagolt, és idióták irányítják. Többet ártasz egyedül Esztergom városképének, mint az elmúlt húsz év összes politikusa."

- egy kedves kommentelőmnek ez jutott eszébe a fenti fotóról, amivel el is nyerte a nap kommentelője díjat

Van még az a fajta, akinek a jelmondata a merjünk nagyok lenni helyett, a tudjunk kicsik is lenni lehetne. Na ő az ideális szavazó. Ő boldog, ha felújítanak 30 méter járdát és kielégíti ez minden vágyát. Ő boldog ha három embert lát a város főterén a nemlétező árnyékban.

"Megint sok a rossz indulat-vasárnap reggel 9-kor már kávéznak, járnak a termelői piacon,majd csinálok fényképet .Mindig a leszólás-miért nincs a képen a fagyizó- Naposoldal, kávézó.Mikor 5 sétahajó jön be akkor mennyien vannak-igaz az Erzsébet parkba tennék egy táblát a Széchenyi téren található ,fagyizóról, Pálinka patikáról ,piacról, d e a z üzletesek a közömbösek a turisták felé-nem pedig a VÁROS !--OKOS délután 2 ó nap állása szerint 13. óra hülye aki a téren ácsorog,v ücsörög.- A strandról majd este 8-kor kell képet csinálni legközelebb, a sörözőről, meg reggel 8-kor.NEM-DE!!!!! "

- komment  facebook oldalunkról, egy kihalt főteret ábrázoló kép mellől

Ők tapsolnak az első sorban az ingyenbulikon. Ennyire van igényük. Vagy igénytelenségük.

Véleményem szerint ez a város legnagyobb rákfenéje. Tudom felháborodást fog kelteni, főleg az érintettekben, de Esztergom azért olyan, amilyen, mert a benne lakók a végtelenségig igénytelenek - természetesen legmélyebb tiszteletem a kevés kivételnek. 

De halljuk és olvassuk a dicshimnuszokat, a nagyszerű sikereket. Árad a város szintű propaganda.

Nem célom minősíteni a konkurenciát, egyrészt mert sosem tartottam egyetlen helyi oldalt sem annak, de érdemes lenne megnézni, hány helyen találkozhat az ember érdemi kritikával, neadj Isten oknyomozással, vagy legalább valami olyannal, amit nem az MTI vagy a Városháza írt meg. Ők hülyék is lennének beleállni az ilyesmibe.Én meg nem állok be versenyezni. Felesleges. Egy ideje az iGOM felhagyott a városházi közlemények minden mérlegelés nélküli utánközlésével. Aki akarja ezeket a híreket megtalálja szinte bárhol. Akinek ilyesfajta igényei vannak, máshol kell ezt kielégítenie. 

 

Elmondom mi kell a népnek. Bulvár. Előbb osztanak meg egy autót elraboló bűnözőről szóló felhívást, mint bármilyen más közéleti eseményt. Ez a szint, amiben élni kellene.
Aztán innentől pedig az "újságíró" döntése, hogy beleáll ebbe a színvonaltalan lájkkurvulásba, nekiáll-e klikkvadász címeket gyártani, ahelyett, hogy a dolgát tenné.
Bárhogy is nézzük, a valódi írás ellenzéki műfaj. A többi propaganda és/vagy népbutítás. Elégséges számú bulvár közé temetve nagy tömeget érhetsz el a propaganda cikkeiddel. 

Mondjuk Esztergomban elég nehéz definiálni az ellenzék fogalmát. Talán a Jobbik az egyetlen aki pártként működő valaminek tűnhet az avatatlan szemlélő számára.
Az MSZP gyakorlatilag halott, a DK fogalmam sincs mit csinálhat helyben, de ők ketten - minden ellenkező feltételezéssel szemben - nincsenek is benne a testületben.
Van egy szál LMP, ami lássuk be elég csendes, a Vállalkozók Pártját szintén nem jegyzik sehol. A Momentumról annyi tudunk, hogy megalakult. Sajnos a Kétfarkúak pedig eddig nem aktivizálták magukat, pedig tőlük várnám a legnagyobb áttörést, igaz az esztergomi rögmagyar valóságot nehéz túlszárnyalni. 

A testület egyik leghozzáértőbb és legtapasztaltabb emberét azonban a vicces facebook bejegyzéseiről híres Haladó Esztergomért Egyesület adja.
Az igazat megvallva: azért polgármesterünk valamiért nagyon vevő ezen egyesület ötleteire, elég csak példaként hozni a parkolási díj körüli mizériát vagy amikor teljes mellszélességgel háromszor is kiállt a várost csúfító Zöld ház megmentése mellett.

Romanek Etelka legnagyobb ellenzéke Esztergomban az őt indító Fidesz-KDNP pártszövetség lett. Talán nem lehet véletlen, hogy hivatalos portugáliai útjára sem fideszes párttársai kisérték el, hanem a DK egykori országgyűlési képviselőjelöltje jelent meg mellette több fotón is.

A Városháza munkavállalóinak összetétele is érdekes változásokat mutat. Úgy tűnik, hogy a közel harmincezres város képtelen kitermelni magából azt a szakembergárdát, ami egy város működéséhez szükséges. Fogalmazzunk finoman: "érdekes" multú emberek tünnek fel vezető és megmondóember pozíciókban. A mai napig nem derült ki, hogy ki és miért követte el a fent látható képhamisítást, azonban Romanek Etelka bizalma feléjük töretlennek tűnik, miközben a Városháza több mint 60 szakembertől vált meg az elmúlt három évben. 

De kanyarodjunk kicsit vissza a városra. Ahogy említettem fentebb: véleményem szerint a gondot az igénytelenség okozza. Ostorzhatjuk az itt lakókat, de sajnos a város sem mutat jó példát igényesség terén. Néhány apró kis példa: itt van a várost ellepő molinó tenger... 

Méltatlan kinézetetet kölcsönöz a városközpontnak, ugyanúgy ahogy a szép barokk, copf, rokokó és biedermayer stílusú házakkal övezett főterünknek is lepukkant cigányputri jelleget kölcsönöz az ottfelejtett nejlon(!!!) tetejű istállószerű képződmény. 

De kitérhetünk a kézi ürítésű szemetesekek állapotára is. Nem hiszem el, hogy az ürítéssel megbízott dolgozók nem veszik észre, ha egyik-másiknak történetesen kirohadt az alja. Mégis évekig el tudják nézegetni. Lyukas, hát lyukas. Oszt akkor mi van? 

Ugyanúgy az igénytelenség megtestesülése az, amivel a Várhegyre (ne feledjük: Nemzeti Emlékhely és világörökségi helyszín várományos!) vezető gyalogutakon találkozhatunk. 

Romanek Etelka, polgármester a májusi megbeszélésen kiemelte, hogy figyelembe kell venni azt,
hogy Esztergom nemzeti emlékhely,
ezért különösen szem előtt kell tartani az árvízvédelem mellett a gát városképbe illő látványát.

A Macskalépcső gyakorlatilag romokban.

Van egy rejtett kics feljáró a Víziváros felől, amelyről 6 éve készítettem egy videót, sajnos azóta sokminden nem változott. Az egyik legérdekesebb útvonal lehetne a Dzsámítól a Bazilikához vagy vissza, azonban a lépcsők állapota kritikán aluli. Kár érte. Rajta keresztül nagyjából 5 perc alatt tudnánk turistákat varázsolni a Bazilika  évi milliós tömegéből a városba. 

Arról nem beszélve, hogy a környék lakói a jelek szerint ide hordják a kertjükben termelődő - szerencsés esetben csak - zöldhulladékot. 

Bár a fenti két helyszín nem a város kezelésében áll, mégis közös felelősségünk az, hogy ilyen állapotban vannak. 
Azonban a várhegy város felőli oldala (a tékával szemközt) városi terület. Próbált valaki már fel vagy lejutni azokon az egykor szebb napokat látott fa lépcsőkön? Valóban ez a méltó módja egy Nemzeti Emlékhely megközelítésének? 


"Padok"

Ez egy lépcső. Volt.

Nyilvános WC helyett, összeszart bokrok

Ráismernél, ha valaki azt mondaná, hogy ez így nézett ki egykoron? 

Hangzatos persze azt hangoztatni, hogy a várhegy látványát meg kell őriznünk akkor is, amikor majd egyszer megépül az Esztergomot védő árvizi védmű. De a turista szerecsésebb esetben nem csak a hajóról vagy Párkányból fogja megnézni a helyet. Akkor mit mondunk neki? Megint csak azt, hogy nekünk ez így is megfelel? Valóban megfelel?

Lassan ott tartunk - sőt! - hogy már örülni kellene annak, ha a város úgy nézne ki, mint 50 vagy 100 évvel ezelőtt! Már a szintentartás is nagy előrelépés lenne, ahhoz képest, hogy jelenleg OSB lapokkal elkerített romhalmazokat kell kerülgetnünk évek vagy évtizedek óta és közben a megboldogult fiatalságukat sirató, nosztalgiázó nyugdíjasok a pártállami idők végén épült betontömböket próbálnak megmenteni. 

Szóval itt tartunk. Tudom a példák csak kiragadott apróságok, bizonyára most itt lesznek azok a törzskommentelők is, akik jól meg fogják nekem mondani, hogy a várhegy így is szép, a sétányt nem a városháza szarta össze, és különben is csak a hibákat találom meg. Kedves struccok! Lelketek rajta! Dugjátok csak a fejeteket a homokba! 

A véleményem az - leszűrve az elmúlt közel 200 nap tanulságait - hogy igenis szükség van egy online helyre, ahol felhívhatjuk a figyelmet a hiányosságokra és a hibákra. A sikerpropagandát pedig mindenki megtalálhatja ezer más helyen. 

Ennek szellemében fog az oldal is némileg átalakulni. Leszállok a napi hírközlésről. Nem itt fogod megtalálni a napi híreket. Azonban a gondokra/problémákra a mostaninál sokkal nagyobb nyomatékkal szeretném felhívni a figyelmet, nehogy bárki is abban a hitben fusson neki a majdani 2019-es választásoknak, hogy mekkora istenkirály amit tett ezidáig és hátradőlve élvezze a semmiért járó vélt jutalmát! Vonatkozik ez az épp regnáló vezetésre ugyanúgy, mint önmagukat kurva nagy honpolgárnak vagy lokálpatriótának tartó, mellé extrém önbecsüléssel bíró önérzetes esztergomiakra is. 

Természetesen a megoldott feladatok is fel fognak kerülni, de ahogy eddig, úgy ezután sem fogok örömtáncot járni egy összegányolt térkövezés tiszteletére, vagy egy rendszeresen összesöpört utca miatt. Fel kellene fogni, hogy a város fejlődése nem ott kezdődik, hogy nem törjük ki a nyakunkat a járdán. Ez az alap. A fejlődés ennél kicsit több.

Legalábbis Európában. 

 

Bejó Gábor - igom.hu
Bayer Zsolt szerint: "az a fajta kis médiamocsok, akit Amerikában, mondjuk, Robert De Niro szarrá szokott verni ködös éjszakákon"

 


*A címlapfotón látható felirat a Prímás sziget egyik kerítésén hirdeti évtizedek óta K. Detti asszonymelleinek szépségét a Sportcsarnokba tornázi járó diákság tudásának megfelelő ápolásának céljából. 

Esztergomi híroldalak: InfoEsztergom - Hídlap - HelloEsztergom - RTVE - Szeretgom - Civilhetes - Romanek Etelka facebook - Esztergom Újság facebook 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Itt az új esztergomi adóbeszedési bankszámlaszámok!

2020. szeptember 1-től új adóbeszedési bankszámlaszámokat kell használni Esztergom…

Átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát

Esztergomban hétfőn átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát: a…

Ismét fogad hulladékot a Kesztölci úton található hulladékkezelő telep

A Kesztölci úton található állomáson munkanapokon 8-14 óra között lehet leadni a…

Módosul a menetrend 29-én a Tour de Hongrie miatt

2020. augusztus 29-én (szombaton napközben) a Tour de Hongrie kerékpárverseny idején…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu