iGOM Logo
100 százalékban hibridet gyárt 2020-ban a Magyar Suzuki az EU piacra

A Magyar Suzuki tavaly decemberben megkezdte a hibrid járművek sorozatgyártását esztergomi…

Január 31-ig érvényesek a tavalyi parkolóbérletek

A 2019. évben megváltott éves és lakossági engedélyek 2020. január 31. napjáig…

Rendőrökkel járőröznek a közteresek a jövőben

A szabálysértések csökkenését és nagyobb közbiztonságot várnak az intézkedéstől.

Pro Urbe Esztergom kitüntetést kapott Szekeres János

Pro Urbe Esztergom kitüntetést kapott Szekeres János - ezt Hernádi Ádám polgármester…

Európai és keresztény kapcsolatát ünnepelte Cambrai és Esztergom

2017-07-18 17:16 Forrás: Városházi közlemény

A francia Cambrai és Esztergom testvérvárosi kapcsolatának 25. évfordulóját ünnepelték július 17-én az esztergomi vár nagytermében. Az ünnepségen a két város vezetése és a testvérvárosi egyesületek képviselete mellett többek között részt vett Romanek Etelka polgármester, dr. Völner Pál országgyűlési képviselő és Éric Fournier Franciaország magyarországi nagykövete is.

Cambrai és Esztergom európai ívelésű barátságának negyedszázados kapcsolata azért is kiemelt fontosságú a magyar testvérvárosi kapcsolatok között, mert ez volt az, melyik a rendszerváltás után az elsők között köttetett meg. Az esztergomi várban tartott jubileumi ünnepségen mindkét fél részéről több köszöntő is elhangzott, ezekben egyöntetűen arra az európai, keresztény, kulturális örökségre tették a hangsúlyt, mely Cambrait és Esztergomot, illetve ezen városok és népek történelmét meghatározták.

Völner Pál országgyűlési képviselő többek között arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy barátságban és kapcsolatban azoknak a 8-900 évvel ezelőtti európai államoknak és nemzeteknek az utódai vagyunk, akik keresztényként álltak Európa élvonalában.

Romanek Etelka esztergomi polgármester köszöntőjében egyebek mellett azt mondta: hogy Cambrai és Esztergom testvérvárosi kapcsolata túlmutat a hivatalos együttműködésen és alapvetően arról a tartalomról szól, melyet a gazdag és sokrétű kapcsolatot mai napig ápoló alapítók is biztosítanak.

Francoise Demontfaicpm, Cambrai alpolgármestere köszöntőjében többek között rámutatott: egy ilyen 25 éves testvérvárosi évfordulós ünnep jó alkalom arra, hogy megemlékezzünk az iskolai, sport és kulturális kapcsolatok gazdag tárházára mind a két oldalon, melynek alapja a Cambrai és Esztergom közötti két és fél évtizede tartó barátság.

Simon Tibor, a Cambrai – Esztergom Baráti Társaság örökös, tiszteletbeli elnöke arra vállalkozott az ünnepségen, hogy összefoglalja a két település testvérvárosi kapcsolatának teljes történetét, különös tekintettel az izgalmas kezdetekre, illetve a barátsággá nemesülő kapcsolat fontosabb állomásaira.

Éric Fournier Franciaország magyarországi nagykövete beszédében egyebek mellett így fogalmazott: „Néhány nappal a francia nemzeti ünnep után, amikor megnyílt a magyar vizes világbajnokság, s most itt Esztergomban egy ilyen szép, 25 évre visszatekintő jubileumi ünnepséget tarthatnak franciák és magyarok közösen különösen lelkesítő és nagy öröm mindkét fél részére.”

Az ünnepi beszédeket a testvérvárosi kapcsolat negyedszázados újrapecsételése követte, melynek során Romanek Etelka és Francoise Demontfaicpm kézjegyével látta el 25. jubileumról szóló megerősítő dokumentumot.

Az ünnepséget követően Éric Fournier Franciaország magyarországi nagykövete rövid megbeszélésre látogatást tett Romanek Etelka polgármesternél. A francia vendéget a Bottyán-palota patinás Palkovics-szobájában fogadta Esztergom első embere. A baráti hangulatú találkozón röviden áttekintették a két ország és a két város kapcsolatát és annak folytatásának további lehetőségeit.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Horváth Piroska Díj 2020 - Pályázat

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület már hatodik éve, 2020-ban is pályázatot hirdet a…

Gyalogost gázolt a szlovák sofőr, bíróság elé állhat

A 30 éves férfi egy gyalogosnak okozott súlyos sérülést. Az Esztergomi Rendőrkapitányságon …

2020. február 1-től változik az ügyfélfogadási rend a Hivatalban

2020. február 1-től változik az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadásának …

Egy tizenhárom éves lány hátba szúrta iskolatársát Esztergomban

Egy tizenhárom éves lány hátba szúrta két évvel idősebb iskolatársát egy esztergomi…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu