iGOM Logo

Esztergom megmenti szobrait

2017-07-18 09:11 Forrás: Városházi közlemény

Szent Vendel és Páduai Szent Antal, 19. századi szobrának felújításával folytatódik Esztergomban a köztéri szoborfelújítási program. A mintegy háromszáz esztergomi köztéri szoborból, érték- és idegenforgalmi szempontok alapján is számos szorul javításra, felújításra.

A város összes köztéri szobrairól 2000-ben készült egy lajstromozó, összefoglaló, minden adatra kiterjedő szakmai kötet, mely kiindulópontját jelentette az idén elindított szoborfelújítási programnak. A főépítészi kabinet által átnézett anyag (melyben még a műtárgy értékű temetői szobrok is szerepelnek) és a köztéri szobrok jelenlegi állapotának feltérképezése után kiderült, hogy a az alkotások jelentős része azonnali beavatkozást igényel, felújításaikra külön programot kell indítani. A köztéri műalkotások felmérésénél arra is fény derült, hogy sajnálatos módon némelyik már olyan rossz állapotban van, hogy nem menthető meg, ilyen például a Bazilika bal oldalán lévő, 1710-ben felállított, úgynevezett Kuckländer Madonna szobor is.

A még megmenthető és turisztikai szempontból kiemelt fontosságú helyen lévő szobrok felújításával indult el a program. Ennek megfelelően a Rudnay téren található, Kramás Lajos által készített Szent Vendel szobor, illetve a Pór Antal téren lévő, Kiss György által készített Páduai Szent Antal szobor renoválását kezdték meg a szakrestaurátori vállalkozások. Ugyancsak a szoborfelújítási program része volt az Aradi vértanúk terén található Játszó gyerekek című fémszobor egy hiányzó alakjának pótlása. A program folytatásában idén további esztergomi köztéri szobrok újulnak meg, így például a szentgyörgymezői temetőnél lévő hősi emlékmű, valamint a Várhegyen található két alkotás, a Városalapító és a Szent István király megkoronázása elnevezésű szobrok, melyeket renoválnak, javítanak majd.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Újra teljes a kiállítás a Művészetek terén

Hernádi Ádám polgármester magánemberként segített pótolni a megrongált tablókat, a…

Esztergom – új autóbusz-állomás és változó regionális autóbusz-menetrend augusztus 20-ától

2020. augusztus 20-ától üzembe helyezzik az Esztergom vasútállomásnál épült új…

Tóth Vera Együtt mEgyünk - Kiskoncertek nagy borélmények – Esztergom augusztus 5.

Jövő hét szerdán felejthetetlen koncert lesz a Rózsakert belső udvarában!

Kicsoda Hernádi Zsolt?- videó

Tíz nap alatt, közel 35 ezren tekintették meg azt a videót, amit a Partizán youtube csatorna…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu