iGOM Logo
Esztergomi iskolaválasztó a leendő elsősöknek

Az esztergomi iskolák közös bemutatkozó/iskolaválasztó rendezvényre várják a leendő első …

Január 31-ig érvényesek a tavalyi parkolóbérletek

A 2019. évben megváltott éves és lakossági engedélyek 2020. január 31. napjáig…

Pro Urbe Esztergom kitüntetést kapott Szekeres János

Pro Urbe Esztergom kitüntetést kapott Szekeres János - ezt Hernádi Ádám polgármester…

ÉLMÉNY ISMERET KREATIVITÁS ESZTERGOM

Szerezz vizes élményeket és gyarapítsd tudásodat az esztergomi Duna Múzeum Magyarországon…

Ehingen 25

2017-06-28 15:51

25 éves Ehigen és Esztergom testvérvárosi kapcsolata, így ír erről Romanek Etelka facebook oldala: 

Június közepén többnapos látogatásra érkezett a németországi Ehingenbe küldöttségünk, melyben az Ehingen és Esztergom hosszú évekre visszanyúló, gondosan ápolt testvérvárosi kapcsolatának további elmélyítésére volt lehetőség. Ehingeni vendéglátóink sűrű programsorra vártak minket, Bánhidy László alpolgármesterrel, Meszes Balázs és dr. Szerencsés Gergely képviselőkkel, valamint a testvérvárosi kapcsolatot ápoló Esztergom-Ehingen Baráti Társasággal együtt rendkívül tartalmas eseményeken vehettünk részt június 14-étől három napon át.
A két város testvérvárosi kapcsolatának megerősítéséről ehingeni barátaink már számos alkalommal is gondoskodtak, amikor esztergomi iskolákat, oktatási- és szociális intézményeket, egyházközösségeket támogattak, illetve két évvel ezelőtt az a közös gondolat is hangsúlyosabb lett a két város vezetése részéről, hogy a hivatali, protokolláris kapcsolatoknál szorosabb, a városlakókat közvetlenül bevonó testvérvárosi együttműködésre van szükség Ehingen és Esztergom között. 
Az első napon a helyi polgárőrség, a 150 tagú Zappenstreich ünnepi, zenés felvonulását tekinthettük meg Ehingen főterén és főutcáján. Ekkor felidéztük azt is, amikor Ehingen 2000-ben az Erzsébet-szobor avatására ugyancsak ezt a zenekart hozta el Esztergomba. Akkor Habsburg György és rokonai is jelen voltak a „Sissy”-szobor avatásán és emlékeztünk arra is, hogy a szobrot az ehingeniek adományozták Esztergomnak. 
Másnap Úrnapi szentmise volt a város főterén, melyen Székely János püspök celebrálta a német nyelvű szertartást. Ezt követően körmeneten és szeretetvendégségen vehettünk részt a Szent Blásius templom udvarán. Itt osztotta a magyar zászlókkal kidíszített standon az Esztergom-Ehingen Baráti Társaság az ajándékba kivitt magyar bort. Este 6 órától a Lindenhalle épületében kezdődött az a nagyszabású ünnepség, mely az út igazi célja volt: megünnepelni a 25 éves testvérvárosi kapcsolatot, és az évszázadok óta tartó német-magyar barátságot tovább erősíteni. Az ünnepségen részt vett az Európa Parlament számos rangos képviselője, az esemény főszónoka Wieland Rainer, az Európai Parlament alelnöke volt. Baumann Alexanderrel, Ehingen főpolgármesterével közösen köszöntöttük a résztvevőket, majd gratuláltunk Szódáné Kükedi Évának: az Esztergom-Ehingen Baráti Társaság vezetője ekkora kapta meg a német állam legmagasabb állami kitüntetését, amelyet külföldi személy megkaphat, a Staufermedalle-t. A nap zárásaként ünnepélyes keretek között újra dokumentumba foglaltuk Ehingen és Esztergom testvérvárosi kapcsolatának folytatását, megerősítését. A harmadik napon különleges alkalom volt, amikor ehingeni házigazdáinkkal együtt ültettünk fát, barátságunk jelképeként, melyet a száz éves Bergbier sörkülönlegesség kóstolásával tettünk még emlékezetesebbé.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Ekkor viszik a fenyőfákat

Bár akadt, aki már karácsony másnapján kidobta a karácsonyfát, de a háztartások…

2020. február 1-től változik az ügyfélfogadási rend a Hivatalban

2020. február 1-től változik az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadásának …

Esztergomi iskolaválasztó a leendő elsősöknek

Az esztergomi iskolák közös bemutatkozó/iskolaválasztó rendezvényre várják a leendő első …

Piliscsaba és Leányvár között nem közlekednek a vonatok

Frissítés: Piliscsaba és Leányvár között újraindult a vonatközlekedés, a helyszínelést…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu