iGOM Logo

Hamarosan testvérvárosba is zarándokolhatunk majd

2017-06-25 12:07 Forrás: Romanek Etelka FB

2017. június 16-21. között hivatalos úton jártam Portugáliában, Ourém járásban - írja Romanek Etelka polgármester a Facebook oldalán. A látogatás során vendéglátói kíséretében megnézte a várost és környékét, köztük a leglátogatottabb települést, a híres kegyhelyet, Fátimát is. 

Minderről így tudósít az oldala:

2017. június 16-21. között hivatalos úton jártam Portugáliában, Ourém járásban. A járás Ourém városán kívül 13 települést fog össze, köztük a világ második leglátogatottabb zarándokhelyét, Fátimát is. Az utazás háttere az volt, hogy Esztergom Város Képviselő-testülete még 2015-ben szándéknyilatkozatot fogadott el arról, hogy felveszi a kapcsolatot és megbeszéléseket kezd Ourém-Fátima városával a testvérvárosi kapcsolatok felvételéről. 

 Ourém területe 417 km2, lakosainak száma közel 46 000. A járás Lisszabontól északi irányban 120 kilométerre helyezkedik el. A mezőgazdasági ágak közül jelentős az olívaolaj- és bortermelés, de fejlett a kis- és közepes nagyságú ipar is. Az egyik legnagyobb bevételt hozó iparág pedig a turizmus. A látogatás során vendéglátóim kíséretében megnéztem a várost és környékét, köztük a leglátogatottabb települést, a híres kegyhelyet, Fátimát is. Egy rövid lisszaboni látogatás alkalmával találkoztam a Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület tagjaival, akik rendkívül lelkesen dolgoznak a Magyarország és Portugália közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért.

Ourémban Magyarország portugáliai nagykövete, Breuer Klára asszony társaságában megbeszélést folytattam a település polgármesterével, Paulo Fonsecaval városaink jövőbeni együttműködéséről. A megbeszélés során elhangzott a vallási turizmus jelentősége a turizmus területén: Fátimába az elmúlt év során 7 millió turista és zarándok látogatott el, az idei évben, a jelenések 100. évfordulója és a pápalátogatás kapcsán pedig 8 millió látogatót várnak.
A település június 20-án tartotta várossá és járási központtá nyilvánításának 25. évfordulós ünnepségeit, ezeken francia és máltai vendégek is részt vettek.
Látogatásom egyetlen szomorú esemény árnyékolta be: a közelben pusztított az a tűz, amely igen sok áldozatot követelt és amely miatt a portugál államelnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. Megható volt látni, ahogy a szomszédos járások, köztük Ourém, és a külföld is milyen energiával segítik a tűz oltását és a károk enyhítését.

Szöveg és fotók: Romanek Etelka fb

Bár portugál tudásom szerény, de Ourém város facebook oldalán is feltűnik polgármesterünk. 

 


Szólj hozzá!

Olvastad már?

Esztergomot is érinti az új MAHART hajójárat

A dunakanyari körjáratához kapcsolódva két új hajójáratot indít péntektől Esztergom és…

Újra teljes a kiállítás a Művészetek terén

Hernádi Ádám polgármester magánemberként segített pótolni a megrongált tablókat, a…

Tóth Vera Együtt mEgyünk - Kiskoncertek nagy borélmények – Esztergom augusztus 5.

Jövő hét szerdán felejthetetlen koncert lesz a Rózsakert belső udvarában!

Elmarad az idei Hídfutás

Ezt Szerencsés Tamás főszervező jelentette be az esemény facebook oldalán, az alábbi…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu