iGOM Logo
Esztergomi iskolaválasztó a leendő elsősöknek

Az esztergomi iskolák közös bemutatkozó/iskolaválasztó rendezvényre várják a leendő első …

Gyalogost gázolt a szlovák sofőr, bíróság elé állhat

A 30 éves férfi egy gyalogosnak okozott súlyos sérülést. Az Esztergomi Rendőrkapitányságon …

Pro Urbe Esztergom kitüntetést kapott Szekeres János

Pro Urbe Esztergom kitüntetést kapott Szekeres János - ezt Hernádi Ádám polgármester…

Kisebb létszámmal működik a jövőben a Polgármesteri Hivatal

136 főről 104 főre csökken az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal létszáma.…

Hamarosan testvérvárosba is zarándokolhatunk majd

2017-06-25 12:07 Forrás: Romanek Etelka FB

2017. június 16-21. között hivatalos úton jártam Portugáliában, Ourém járásban - írja Romanek Etelka polgármester a Facebook oldalán. A látogatás során vendéglátói kíséretében megnézte a várost és környékét, köztük a leglátogatottabb települést, a híres kegyhelyet, Fátimát is. 

Minderről így tudósít az oldala:

2017. június 16-21. között hivatalos úton jártam Portugáliában, Ourém járásban. A járás Ourém városán kívül 13 települést fog össze, köztük a világ második leglátogatottabb zarándokhelyét, Fátimát is. Az utazás háttere az volt, hogy Esztergom Város Képviselő-testülete még 2015-ben szándéknyilatkozatot fogadott el arról, hogy felveszi a kapcsolatot és megbeszéléseket kezd Ourém-Fátima városával a testvérvárosi kapcsolatok felvételéről. 

 Ourém területe 417 km2, lakosainak száma közel 46 000. A járás Lisszabontól északi irányban 120 kilométerre helyezkedik el. A mezőgazdasági ágak közül jelentős az olívaolaj- és bortermelés, de fejlett a kis- és közepes nagyságú ipar is. Az egyik legnagyobb bevételt hozó iparág pedig a turizmus. A látogatás során vendéglátóim kíséretében megnéztem a várost és környékét, köztük a leglátogatottabb települést, a híres kegyhelyet, Fátimát is. Egy rövid lisszaboni látogatás alkalmával találkoztam a Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület tagjaival, akik rendkívül lelkesen dolgoznak a Magyarország és Portugália közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért.

Ourémban Magyarország portugáliai nagykövete, Breuer Klára asszony társaságában megbeszélést folytattam a település polgármesterével, Paulo Fonsecaval városaink jövőbeni együttműködéséről. A megbeszélés során elhangzott a vallási turizmus jelentősége a turizmus területén: Fátimába az elmúlt év során 7 millió turista és zarándok látogatott el, az idei évben, a jelenések 100. évfordulója és a pápalátogatás kapcsán pedig 8 millió látogatót várnak.
A település június 20-án tartotta várossá és járási központtá nyilvánításának 25. évfordulós ünnepségeit, ezeken francia és máltai vendégek is részt vettek.
Látogatásom egyetlen szomorú esemény árnyékolta be: a közelben pusztított az a tűz, amely igen sok áldozatot követelt és amely miatt a portugál államelnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. Megható volt látni, ahogy a szomszédos járások, köztük Ourém, és a külföld is milyen energiával segítik a tűz oltását és a károk enyhítését.

Szöveg és fotók: Romanek Etelka fb

Bár portugál tudásom szerény, de Ourém város facebook oldalán is feltűnik polgármesterünk. 

 


Szólj hozzá!

Olvastad már?

Gyalogost gázolt a szlovák sofőr, bíróság elé állhat

A 30 éves férfi egy gyalogosnak okozott súlyos sérülést. Az Esztergomi Rendőrkapitányságon …

ÉLMÉNY ISMERET KREATIVITÁS ESZTERGOM

Szerezz vizes élményeket és gyarapítsd tudásodat az esztergomi Duna Múzeum Magyarországon…

Légivideón az első idei hó Dobogókőn

Tóth Krisztián készített légivideót az idei első havazásról Dobogókőn

Esztergomi iskolaválasztó a leendő elsősöknek

Az esztergomi iskolák közös bemutatkozó/iskolaválasztó rendezvényre várják a leendő első …

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu