iGOM Logo

Maratoni kultúratúra a Duna mindkét partján

2017-06-05 07:29

Az esztergomi és párkányi közgyűjtemények és közművelődési intézmények, galériák június 24-én összesen 14 helyszínen várják majd a közönséget, az országos tematikához kapcsolódó gazdag programkínálattal, a legtöbb helyszínen délután öttől éjfélig. Az esztergomi és párkányi kultúrával foglalkozó intézmények a hagyományoknak megfelelően idén is kitesznek magukért. Hónapok óta tart a szervezés, a kiállító terek és művelődési helyszínek ebben az évben is nívós és érdekes programokkal várják a kultúra visszatérő és újdonsült barátait.

Június 24-én, 18 órakor a Múzeumok Éjszakája ünnepélyes megnyitójával kezdődik a maratoni kultúratúra a Vármúzeumban, ahol bemutatkoznak az esztergomi Múzeumok Éjszakájának résztvevői és persze ajánlják majd programjaikat is. Az idei Éjszaka köszöntő zenéjét a Strigonium Consort Régizenei Együttes játssza. A kultúra széles palettáját felvonultató eseményről programfüzet készül, hogy aznap minden korosztály megtalálja a bőséges kínálatban a neki leginkább tetsző eseményeket.  

A Művelődés házában a Musical Akadémiai növendékeinek műsorával kezdenek, majd a Budapesti Műegyetem építészhallgatóinak fotókiállítása lesz megtekinthető, este 9-től pedig Hrabal: Nyiratkozások Sörgyári capriccio monodrámája várja nagyérdeműt. Később Takáts Eszter és zenekara szórakoztatja a közönséget.  A Babits Mihály Emlékházban az irodalomra éhesen érkezőket vendégváró ínyencségek várják Babitsék konyhájából, és maradva az éhes gyomor tematikánál a Nyugat gyomra c. irodalmi dokumentumjátékot vetítik. A házban megvásárolt jegyek mellé „süti-jegyet” kapnak a látogatók, amelyet Babitsék ebédlőjében, irodalmi hangulatban fogyaszthatnak el az este folyamán. A Balassa Bálint Múzeumban majd „Mesélnek a holtak”. Az egyedülálló antropológiai leletek mellett az esztergomi ásatásokból származó leletek restaurálásának folyamatairól hallhatnak érdekes részleteket. A régi korok felé fordulók könyvrestaurátorral, régésszel, művészettörténésszel, történésszel oszthatják meg olthatatlan tudásvágyukat. A Duna Múzeumból párizsi hangulat és Edit Piaf dallamok szűrődnek majd ki, de a hamisítatlan francia sanzonok között valahogy eltűnik egy műtárgy a gyűjteményből. Ha arra jársz, segíts kinyomozni a bűntényt logika és intuíció felhasználásával, de ha végképp megakadsz, segítséget kérhetsz a patkánytól. Itt minden belépő felnőttet szabadfröccsel, a gyerekeket mustfröccsel várják. És miközben lassan kortyolgatják a hűsítő italokat, sanzont dúdolgatnak, kézműves játékokat mívelnek, megérkezik a színpadra a Bűvész, aki később mikromágiával az asztalok között kápráztatja el a szemének is alig hinni akaró kételkedőket. Később gyönyörű filmet vetítenek Gemencről, a szarvasokról és minden ott élőről este 9-től az udvaron. A Dzsámiban „Az út felett” címmel szimmetrikus és aszimmetrikus képeket nézegethetnek az arra járók, és mindezt török dallamok mellett, a Duó Darbar segítségével. A hely szelleméhez illően Gül Babáról készülnek felolvasós, vetítős ősbemutatóval, az azonos című könyv illusztrációiból.

A Főszékesegyház a különleges esti fényekben mutatja meg liturgikus tereit, a Panorámatermet és a kupolakilátót, de most lesz mód a hétköznap a látogatók elől elzárt káptalani termek megtekintésére is.

A Geoda interaktív ásvány - és őslény kiállítás aranymosási tudnivalókkal, „ékszerkészítés-továbbképzéssel”, valamint ásvány- és ősmaradvány kutatási képzéssel várja az érdeklődőket aznap éjfélig. A Keresztény Múzeum Erdélyi Zsuzsa Gyűjteményével készült erre a különleges estére, a tárlat a Szent Adalbert Központban lesz megtekinthető. Hosszú életű Haraldot az Esztergomi Diákszínkör kelti életre, de rendeznek művészettörténeti activityt is a játékos kedvű látogatók részére. A Megyei Levéltár plakáttörténeti tárlata más fényszögből villantja fel a kultúrát, és rengeteg, gyerekeknek szánt programmal, kézműves sarokkal, nyomozós játékkal várja fiatal és fiatal lelkű vendégeit. A Vármúzeumban a nagy elődök nyomán planétás tudósokkal kémlelhetjük az eget, a Nap nyomába szegődve sok újat tudhatunk meg a bolygókról, a csillagokról. A Múzeumok Éjszakáján szabadon bejárhatóak és felfedezhetőek lesznek a Vármúzeum regényes terei elemlámpa segítségével, miközben a reneszánsz udvar muzsikája kíséri a kései látogatókat a Strigonium Consort Régizenei Együttes közreműködésével. Az ezen az éjszakán folyamatosan zakatoló kisvonatok is a közművelődés szolgálatába szegődnek, és a Duna sem szabhat határt kultúraéhségünknek. A Párkányi Városi Múzeum az anyagias világ kihívásaira válaszolva „Az erszénytől a bankautomatáig” címmel a pénz történetéről mesél, és illő zenével hangolódik rá a régi párkányi képeslapok gyűjteményére. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem leporolta kincseit a padláson és a 175 éves esztergomi tanító és óvóképzést térképezi fel. Akit érdekel, hogy mi volt, amikor nem volt Legó, és hogy fonalgombolyagból hogyan lehet állatokat készíteni, annak ott a helye. A Szent Adalbert Központban vezetett séta keretében ismerkedhetnek meg a Szent István Királyról nevezett Ősrégi Szemináriummal.

Hogy a rengeteg érdekes program időbeli elosztásáról könnyedén tájékozódhass, használd idén is a Guide@Hand ingyenesen letölthető virtuális útitársat a Múzeumok Éjszakáján!

A Múzeumok Éjszakája belépőjegy ára tavalyhoz képest nem változott: 6-14 éves korig 500,- Ft;

14 éves kor felett 1000,- Ft, amely a múzeumok és kiállítóhelyek programjain ingyenes vagy kedvezményes részvételre és az esztergomi kisvonat éjszakai járatán való utazásra jogosít.

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Elmarad az idei Hídfutás

Ezt Szerencsés Tamás főszervező jelentette be az esemény facebook oldalán, az alábbi…

Együtt mEgyünk - Kiskoncertek nagy borélmények

Tóth Vera és Quartet-je lélegzetelállító koncertje borkostolóval vagy egy ötfogásos…

Elmarad a 2020-as Simon-Júda napi vásár Párkányban

Elmarad a 2020-as Simon-Júda napi vásár Párkányban.

Újra teljes a kiállítás a Művészetek terén

Hernádi Ádám polgármester magánemberként segített pótolni a megrongált tablókat, a…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu