iGOM Logo
Pro Urbe Esztergom kitüntetést kapott Szekeres János

Pro Urbe Esztergom kitüntetést kapott Szekeres János - ezt Hernádi Ádám polgármester…

2020. február 1-től változik az ügyfélfogadási rend a Hivatalban

2020. február 1-től változik az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadásának …

100 százalékban hibridet gyárt 2020-ban a Magyar Suzuki az EU piacra

A Magyar Suzuki tavaly decemberben megkezdte a hibrid járművek sorozatgyártását esztergomi…

Rendőrökkel járőröznek a közteresek a jövőben

A szabálysértések csökkenését és nagyobb közbiztonságot várnak az intézkedéstől.

Maratoni kultúratúra a Duna mindkét partján

2017-06-05 07:29

Az esztergomi és párkányi közgyűjtemények és közművelődési intézmények, galériák június 24-én összesen 14 helyszínen várják majd a közönséget, az országos tematikához kapcsolódó gazdag programkínálattal, a legtöbb helyszínen délután öttől éjfélig. Az esztergomi és párkányi kultúrával foglalkozó intézmények a hagyományoknak megfelelően idén is kitesznek magukért. Hónapok óta tart a szervezés, a kiállító terek és művelődési helyszínek ebben az évben is nívós és érdekes programokkal várják a kultúra visszatérő és újdonsült barátait.

Június 24-én, 18 órakor a Múzeumok Éjszakája ünnepélyes megnyitójával kezdődik a maratoni kultúratúra a Vármúzeumban, ahol bemutatkoznak az esztergomi Múzeumok Éjszakájának résztvevői és persze ajánlják majd programjaikat is. Az idei Éjszaka köszöntő zenéjét a Strigonium Consort Régizenei Együttes játssza. A kultúra széles palettáját felvonultató eseményről programfüzet készül, hogy aznap minden korosztály megtalálja a bőséges kínálatban a neki leginkább tetsző eseményeket.  

A Művelődés házában a Musical Akadémiai növendékeinek műsorával kezdenek, majd a Budapesti Műegyetem építészhallgatóinak fotókiállítása lesz megtekinthető, este 9-től pedig Hrabal: Nyiratkozások Sörgyári capriccio monodrámája várja nagyérdeműt. Később Takáts Eszter és zenekara szórakoztatja a közönséget.  A Babits Mihály Emlékházban az irodalomra éhesen érkezőket vendégváró ínyencségek várják Babitsék konyhájából, és maradva az éhes gyomor tematikánál a Nyugat gyomra c. irodalmi dokumentumjátékot vetítik. A házban megvásárolt jegyek mellé „süti-jegyet” kapnak a látogatók, amelyet Babitsék ebédlőjében, irodalmi hangulatban fogyaszthatnak el az este folyamán. A Balassa Bálint Múzeumban majd „Mesélnek a holtak”. Az egyedülálló antropológiai leletek mellett az esztergomi ásatásokból származó leletek restaurálásának folyamatairól hallhatnak érdekes részleteket. A régi korok felé fordulók könyvrestaurátorral, régésszel, művészettörténésszel, történésszel oszthatják meg olthatatlan tudásvágyukat. A Duna Múzeumból párizsi hangulat és Edit Piaf dallamok szűrődnek majd ki, de a hamisítatlan francia sanzonok között valahogy eltűnik egy műtárgy a gyűjteményből. Ha arra jársz, segíts kinyomozni a bűntényt logika és intuíció felhasználásával, de ha végképp megakadsz, segítséget kérhetsz a patkánytól. Itt minden belépő felnőttet szabadfröccsel, a gyerekeket mustfröccsel várják. És miközben lassan kortyolgatják a hűsítő italokat, sanzont dúdolgatnak, kézműves játékokat mívelnek, megérkezik a színpadra a Bűvész, aki később mikromágiával az asztalok között kápráztatja el a szemének is alig hinni akaró kételkedőket. Később gyönyörű filmet vetítenek Gemencről, a szarvasokról és minden ott élőről este 9-től az udvaron. A Dzsámiban „Az út felett” címmel szimmetrikus és aszimmetrikus képeket nézegethetnek az arra járók, és mindezt török dallamok mellett, a Duó Darbar segítségével. A hely szelleméhez illően Gül Babáról készülnek felolvasós, vetítős ősbemutatóval, az azonos című könyv illusztrációiból.

A Főszékesegyház a különleges esti fényekben mutatja meg liturgikus tereit, a Panorámatermet és a kupolakilátót, de most lesz mód a hétköznap a látogatók elől elzárt káptalani termek megtekintésére is.

A Geoda interaktív ásvány - és őslény kiállítás aranymosási tudnivalókkal, „ékszerkészítés-továbbképzéssel”, valamint ásvány- és ősmaradvány kutatási képzéssel várja az érdeklődőket aznap éjfélig. A Keresztény Múzeum Erdélyi Zsuzsa Gyűjteményével készült erre a különleges estére, a tárlat a Szent Adalbert Központban lesz megtekinthető. Hosszú életű Haraldot az Esztergomi Diákszínkör kelti életre, de rendeznek művészettörténeti activityt is a játékos kedvű látogatók részére. A Megyei Levéltár plakáttörténeti tárlata más fényszögből villantja fel a kultúrát, és rengeteg, gyerekeknek szánt programmal, kézműves sarokkal, nyomozós játékkal várja fiatal és fiatal lelkű vendégeit. A Vármúzeumban a nagy elődök nyomán planétás tudósokkal kémlelhetjük az eget, a Nap nyomába szegődve sok újat tudhatunk meg a bolygókról, a csillagokról. A Múzeumok Éjszakáján szabadon bejárhatóak és felfedezhetőek lesznek a Vármúzeum regényes terei elemlámpa segítségével, miközben a reneszánsz udvar muzsikája kíséri a kései látogatókat a Strigonium Consort Régizenei Együttes közreműködésével. Az ezen az éjszakán folyamatosan zakatoló kisvonatok is a közművelődés szolgálatába szegődnek, és a Duna sem szabhat határt kultúraéhségünknek. A Párkányi Városi Múzeum az anyagias világ kihívásaira válaszolva „Az erszénytől a bankautomatáig” címmel a pénz történetéről mesél, és illő zenével hangolódik rá a régi párkányi képeslapok gyűjteményére. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem leporolta kincseit a padláson és a 175 éves esztergomi tanító és óvóképzést térképezi fel. Akit érdekel, hogy mi volt, amikor nem volt Legó, és hogy fonalgombolyagból hogyan lehet állatokat készíteni, annak ott a helye. A Szent Adalbert Központban vezetett séta keretében ismerkedhetnek meg a Szent István Királyról nevezett Ősrégi Szemináriummal.

Hogy a rengeteg érdekes program időbeli elosztásáról könnyedén tájékozódhass, használd idén is a Guide@Hand ingyenesen letölthető virtuális útitársat a Múzeumok Éjszakáján!

A Múzeumok Éjszakája belépőjegy ára tavalyhoz képest nem változott: 6-14 éves korig 500,- Ft;

14 éves kor felett 1000,- Ft, amely a múzeumok és kiállítóhelyek programjain ingyenes vagy kedvezményes részvételre és az esztergomi kisvonat éjszakai járatán való utazásra jogosít.

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

2020. február 1-től változik az ügyfélfogadási rend a Hivatalban

2020. február 1-től változik az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadásának …

Elmaradnak a ma esti zenés programok a Széchenyi téren

A kedvezőtlen időjárás miatt az esztergomi adventi vásárban a ma esti zenei programok…

Karácsonyi és újévi szentmisék

Az alábbiakban a 2019-es év karácsonyi időszakának ünnepi érseki és püspöki…

Kisebb létszámmal működik a jövőben a Polgármesteri Hivatal

136 főről 104 főre csökken az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal létszáma.…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu