iGOM Logo
Hernádi Ádám Esztergom új polgármestere

10379 fő járult vasárnap az esztergomi urnákhoz. A szavazók 58,28%-a Hernádi Ádámot…

Adatvédelmi aggályok az esztergomi polgármesterjelölt kampányoldalán

Közérdekű bejelentés érkezett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába az egyik esztergomi…

MEGHÍVÓ — 2019. október 23.

Az 1956-os nemzeti forradalmunk és Esztergom mártírjainak emlékére rendezett ünnepségsorozat …

Folytatódik a Jó Pásztor Kápolna felújítása

Ez év tavaszán emelték helyére a Jó Pásztor Kápolna huszártornyát, az azóta eltelt…

Kutyakomédia folyik a Zöldház bontásával kapcsolatban

2017-05-27 11:48

A jelek szerint Esztergom képviselő-testületében a Haladó Esztergomért Egyesület abszolút többséggel rendelkezik, érdekérvényesítő képesség tekintetében, legalábbis a Zöldház bontása körüli, lassan már komédiába hajló mutatvány erre enged következtetni. 
Romanek Etelka a saját frakciójának (emlékeztetőül: Fidesz) kétszeri döntése ellenére harmadszorra is a testület elé viszi a Zöldház sorsáról szóló előterjesztését. Teszi mindezt egy nappal a már megszavazott (2017.05.31.) bontási határidő előtt.

 

Emlékeztetőül nézzük meg mi történt eddig:

A testület 2016. október 20-án döntött arról, hogy lebontják a Zöldházat. 
A Haladó Esztergomért Egyesület 2017. februárjában mintegy 45(!!!) aláírást tartalmazó petíciót nyújtott be az épület fennmaradásáért. Ennek örömére Romanek Etelka újra a testület elé vitte a bontásról szóló kérdést. Lám, lám! 45 aláírás egy közel 30 ezres városban mi mindenre elég!
Azonban 2017. február 23-án a testület újra megerősítette a bontásról szóló korábbi döntését. 
A városközpontban azóta egy kapavágás nem történt, nem hogy bontás! Egyértelműen látszik: a városházi apparátus elszabotálja a testület határozatának végrehajtását. 

Május 22-én egy - jogilag semmiféle kötelező érvénnyel nem bíró - lakossági fórum került összehívásra (Nyíri Attila HEE-s képviselő ötlete alapján) Romanek Etelka javaslatára. 
Ezen a fórumon néhányan (köztük a HEE tagjai is) felszólaltak a Zöldház megmentése érdekében. 

Amúgy a fórum résztvevőinek száma még az esztergomi viszonyok közt is nagyon kevés volt, ezt még a polgármester is elismerte közösségi oldalán: 

"Nem beszélni, cselekedni kell: számos kérdés fogalmazódott meg a hétfői lakossági fórumon, sajnos kevesek részvételével."


Megjegyezném: Egy május 31-i határidővel elrendelt bontás esetében május 22-én az ilyesfajta felszólalásoknak már bőven okafogyottá kellett volna válniuk, hiszen a józan ész szabályai szerint már valahol a bontás utáni tereprendezésnél kellett volna a munkálatoknak tartaniuk. 

Esztergom azonban nem a józan ész szabályai szerint működik. A bontás sehol sem tart. A városházi apparátus és a jegyző nem hajtotta végre a többségi, fideszes testület döntését.

Ehelyett ilyeneket írnak az előterjesztés indoklásában: 

2017. május 22-én  héfőn, 17 ,00 órakor megtartott lakóssági(sic!) fórumon a 2016. évi beszámoló ismertetése után a felszólalók némelyike a "zöldház" bontása ellen emelt szót, a megjelentek közül egyesek hangos tetszésnyilvánítása mellett. Egyidejűleg kérték, hogy a képviselő-testület ezirányú döntését ismételten bírálja felül. 

Ennek örömére a polgármester asszony most ismételten napirendre tűzi a bontás ügyét a testület május 30-i rendkívüli ülésén. Immáron harmadszor. 

Számomra ez nagyon emlékeztet Meggyes Tamás azon produkciójára, amikor egy neki nem tetsző döntést többször is megszavaztatott a testülettel. 

Most nézzük miből választhatnak a képviselők egy nappal az előtt, hogy már csak a Zöldház emlékének kellene léteznie!

  • Az 'A' verzió a HEE álláspontja gyakorlatilag. Eszerint a képviselők visszavonnák a bontásról szóló határozatokat. 

  • A 'B' pedig arról szól, hogy a testület megerősíti a bontást, azonban a határidő kitolódik október végéig, de a pincetömböt is elbontanák. 

Az állás jelenleg az, hogy harmadszor fognak dönteni a Zöldház sorsáról, amelyből immáron ez a második eset, hogy Romanek Etelka a saját frakcióját szeretné rábírni, hogy a HEE szája íze szerint szavazzon az egykori pártház ügyében. 

Most már csak három kérdés merül fel: 

  • miért nem hajtotta végre a hivatal a testület határozatait eddig?

  • mi lesz a biztosíték arra, hogy ha a bontás mellett dönt a testület harmadszorra is, akkor a hivatal nem szabotálja el újra a munkát? 

  • mikor lép a polgármester be a Haladó Esztergomért Egyesületbe, ha már a saját frakciója helyett az ő "döntéseik" mellett kampányol? 

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Gazdaságfejlesztési elképzeléseiről beszélt Hernádi Ádám

Az ellenfelek helyett továbbra is a várossal foglalkozik inkább.

Maráz Zsuzsi ismét az első helyen végzett a nők között a Spartathlonon

Az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres távon az esztergomi Maráz Zsuzsi az első helyen …

Önkéntesképzést indít az EOSA

Az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány idén is elindítja lelkes csapatával az…

Díjnyertes és ígéretes borokat is megkóstolhatunk az idei Borhídon

Felejthetetlen élményekkel, különleges borokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket a…

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu