iGOM Logo

Kutyakomédia folyik a Zöldház bontásával kapcsolatban

2017-05-27 11:48

A jelek szerint Esztergom képviselő-testületében a Haladó Esztergomért Egyesület abszolút többséggel rendelkezik, érdekérvényesítő képesség tekintetében, legalábbis a Zöldház bontása körüli, lassan már komédiába hajló mutatvány erre enged következtetni. 
Romanek Etelka a saját frakciójának (emlékeztetőül: Fidesz) kétszeri döntése ellenére harmadszorra is a testület elé viszi a Zöldház sorsáról szóló előterjesztését. Teszi mindezt egy nappal a már megszavazott (2017.05.31.) bontási határidő előtt.

 

Emlékeztetőül nézzük meg mi történt eddig:

A testület 2016. október 20-án döntött arról, hogy lebontják a Zöldházat. 
A Haladó Esztergomért Egyesület 2017. februárjában mintegy 45(!!!) aláírást tartalmazó petíciót nyújtott be az épület fennmaradásáért. Ennek örömére Romanek Etelka újra a testület elé vitte a bontásról szóló kérdést. Lám, lám! 45 aláírás egy közel 30 ezres városban mi mindenre elég!
Azonban 2017. február 23-án a testület újra megerősítette a bontásról szóló korábbi döntését. 
A városközpontban azóta egy kapavágás nem történt, nem hogy bontás! Egyértelműen látszik: a városházi apparátus elszabotálja a testület határozatának végrehajtását. 

Május 22-én egy - jogilag semmiféle kötelező érvénnyel nem bíró - lakossági fórum került összehívásra (Nyíri Attila HEE-s képviselő ötlete alapján) Romanek Etelka javaslatára. 
Ezen a fórumon néhányan (köztük a HEE tagjai is) felszólaltak a Zöldház megmentése érdekében. 

Amúgy a fórum résztvevőinek száma még az esztergomi viszonyok közt is nagyon kevés volt, ezt még a polgármester is elismerte közösségi oldalán: 

"Nem beszélni, cselekedni kell: számos kérdés fogalmazódott meg a hétfői lakossági fórumon, sajnos kevesek részvételével."


Megjegyezném: Egy május 31-i határidővel elrendelt bontás esetében május 22-én az ilyesfajta felszólalásoknak már bőven okafogyottá kellett volna válniuk, hiszen a józan ész szabályai szerint már valahol a bontás utáni tereprendezésnél kellett volna a munkálatoknak tartaniuk. 

Esztergom azonban nem a józan ész szabályai szerint működik. A bontás sehol sem tart. A városházi apparátus és a jegyző nem hajtotta végre a többségi, fideszes testület döntését.

Ehelyett ilyeneket írnak az előterjesztés indoklásában: 

2017. május 22-én  héfőn, 17 ,00 órakor megtartott lakóssági(sic!) fórumon a 2016. évi beszámoló ismertetése után a felszólalók némelyike a "zöldház" bontása ellen emelt szót, a megjelentek közül egyesek hangos tetszésnyilvánítása mellett. Egyidejűleg kérték, hogy a képviselő-testület ezirányú döntését ismételten bírálja felül. 

Ennek örömére a polgármester asszony most ismételten napirendre tűzi a bontás ügyét a testület május 30-i rendkívüli ülésén. Immáron harmadszor. 

Számomra ez nagyon emlékeztet Meggyes Tamás azon produkciójára, amikor egy neki nem tetsző döntést többször is megszavaztatott a testülettel. 

Most nézzük miből választhatnak a képviselők egy nappal az előtt, hogy már csak a Zöldház emlékének kellene léteznie!

  • Az 'A' verzió a HEE álláspontja gyakorlatilag. Eszerint a képviselők visszavonnák a bontásról szóló határozatokat. 

  • A 'B' pedig arról szól, hogy a testület megerősíti a bontást, azonban a határidő kitolódik október végéig, de a pincetömböt is elbontanák. 

Az állás jelenleg az, hogy harmadszor fognak dönteni a Zöldház sorsáról, amelyből immáron ez a második eset, hogy Romanek Etelka a saját frakcióját szeretné rábírni, hogy a HEE szája íze szerint szavazzon az egykori pártház ügyében. 

Most már csak három kérdés merül fel: 

  • miért nem hajtotta végre a hivatal a testület határozatait eddig?

  • mi lesz a biztosíték arra, hogy ha a bontás mellett dönt a testület harmadszorra is, akkor a hivatal nem szabotálja el újra a munkát? 

  • mikor lép a polgármester be a Haladó Esztergomért Egyesületbe, ha már a saját frakciója helyett az ő "döntéseik" mellett kampányol? 

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

ELMARAD! Előadás a Levéltárban

Miklós Tamás történész A Második világháború harceseményei Esztergom térségében…

Megkezdik az életveszélyes platánok kivágását

Az érintett időszakokban kérik, hogy ne parkoljanak a Kis-Duna sétányon.

Hétfőtől leáll a gyártás a Suzukiban is

A Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás…

Országos látogatási tilalom lépett érvénybe

Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu