iGOM Logo

Egy hét alatt ezer TEK-es vissza tudná venni Kárpátalját

2017-05-24 22:31

A címben idézett mondat egy olyan személytől származik, aki jelenleg - bár nem tartozik a munkakörébe - de mégis a kommunikációban segíti a városháza munkáját.

Új csapattaggal bővült az Esztergom város kommunikációját lebonyolító stáb! Azonban munkásságának mibenléte néhány pontban egész érdekes irányba mutat. 

Alapvetően szomorú, hogy ezt a kis bemutatkozást itt kell megejteni és a nyitottságról és transzparenciáról híres Polgármesteri Hivatal nem tette meg. De azért vagyunk hogy ezt pótoljuk. Ismerjük meg őt!

Esztergom város két alapvető kommunikációs csatornája a fő vagy felelős szerkesztő megnevezése nélkül kiadott Esztergom Újság (a nevet jegyezzük meg! fontos lesz a későbbiekben) és Romanek Etelka polgármester facebook oldala volt ezidáig. 

 

"Az Esztergom Újság civil kezdeményezés a közösségi hálón."

 

Néhány hete azonban útjára indult a facebookon egy szintén Esztergom Újság néven futó oldal. Minden földi halandó gondolhatná, hogy ezen lap a nyomtatott újság közösségi oldala. 

Vigh László (LMP) képviselő ezen ügyben kérdéssel fordult a jegyzőhöz. Lássuk dr. Endre Szabolccsal folytatott levelezésének ezen részét: 

Vigh László (LMP): Van-e hivatalosan bármi köze az esztergomi önkormányzatnak, a polgármesteri hivatalnak az "Esztergomi Újság" című Facebook oldalhoz.

Dr. Endre Szabolcs (Esztergom város jegyzője): Nincs köze hivatalosan sem az esztergomi önkormányzatnak, sem a polgármesteri hivatalnak az "Esztergomi Újság" című Facebook oldalhoz.

Nézzük mit ír magáról ez a facebook oldal! Ezt találjuk ott: " Az Esztergom Újság civil kezdeményezés a közösségi hálón.". 

Amennyiben ez így lenne, akkor joggal érezhetnénk, hogy itt valaki megpróbálja az olvasóközönséget megtéveszteni a névadással és bitorolja az Önkormányzat által kiadott újság nevét. Azonban van egy kicsi bökkenő. A jegyző válasza sántít.

Nézzük meg ezt a két képet!

 

A felső fotó az említett facebook oldalról származik, az alsó pedig a május 22-én megtartott lakossági fórum fotója. Mindkét képen látható egy "vízjel" vagy nevezhetjük logónak is. Ez az EÚ 1863 feliratot tartalmazó képecske minden fotón ott szerepel az Esztergom Újság facebook oldalán. És láss csodát, épp azon jegyző feje mögött kivetített képen is ott van, amely jegyző azt mondta: a városnak semmi köze az Esztergom Újság facebookos változatához. 
Hogy lehet akkor, hogy a polgármester által összehívott fórum képen azon oldal logója virított, amelyhez semmi köze nincs a városnak?

Amúgy erről a "civil" lapról azt mindenképp elmondhatjuk, hogy semmiképpen nem a Soros-féle civil kategóriába esik, hiszen az Esztergomot érintő leginkább városházi propaganda mellett, feltünnek a kormánypropaganda elemei is, mint például ez az írás: 

Amúgy ezen facebook oldal létrejötte párhuzamot mutat egy kiskunhalasról származó fiatalember esztergomi munkaviszonyának kezdetével a Hivatalban. Önkormányzati képviselői forrásaink és a városházi informátorok is megerősítették ezt a sejtést.

 

"munkakörileg nem felelős, azonban részt vesz a feladat ellátásában"

 

Vigh képviselő erre is rákérdezett a város jegyzőjénél.

Vigh László (LMP):  Igaz-e az a szóbeszéd, hogy új alkalmazott foglalkozik a városházi kommunikációval, Paprika Tamás személyében? Jogosult vagyok-e képviselőként érdeklődni a pozícióra való kiválasztás módjáról, a kiválasztott személy javadalmazásáról illetve egyéb juttatásairól?

Dr. Endre Szabolcs (Esztergom város jegyzője): A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 179. §-a és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 28. § (1) bekezdése 30. § (2) bekezdése alapján tájékoztatom, hogy Esztergom Város Önkormányzatát érintően a városházi kommunikációért munkakörileg nem az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatalban köztisztviselőként alkalmazásban álló Paprika Tamás a felelős, azonban részt vesz a feladat ellátásában. Tájékoztatom továbbá arról, hogy Paprika Tamás kinevezésére a Kttv. 45. § (1) bekezdése alapján került sor meghívásos eljárás alapján.

A Kttv. 179. § i) pontja értelmében a köztisztviselő illetménye közérdekből nyilvános adatnak minősül: az érintett havi bruttó illetménye 234.200 forint, illetőleg a Kttv. 151. §-a és a helyi szabályozás szerint 2017. évre a Hivatal Cafeteria Szabályzata alapján a foglalkoztatott által választott elemek vonatkozásában cafeteria juttatásban részesül, összesen bruttó 145.773 forint értékben a 2017. évre vonatkozóan, továbbá a Hivatal hatályos Egységes Közszolgálati Szabályzatának megfelelően ruházati ellátmányra válik majd jogosulttá 56.334 forint mértékben és havonta bruttó 1.000 forint bankszámla-hozzájárulásban részesül.

Foglaljuk össze, hogy hol is tartunk!

Jelen pillanatban ezek szerint adott egy facebook oldal, amelyhez semmi köze a jegyző szerint a városnak, mégis feltűnik a logója a lakossági fórum prezentációján bemutatott képeken.

Ezen oldal szerzője egy köztisztviselő, aki napjában (munkanapjában) többször is frissíti az oldalt információkkal. Róla azt tudjuk, hogy kiskunhalasi származású, meghívásos eljárással nevezték ki. Munkakörileg nem felelős a kommunikációért, azonban mégis részt vesz ezen feladat ellátásában. 

Tudjátok még követni? 

A fiatalember feltünt a hétfői lakossági fórumon is, ahol jegyzetelt és fotózott. Valószínűleg "részt vett a feladat ellátásában" épp. A fórumról - bár az esztergom.hu-n egy sor sincs a cikk írásának pillanatában - az Esztergom Újság facebook oldal természetesen beszámolt. 

 

"Egy hét alatt ezer TEK-es vissza tudná venni Kárpátalját"

 

Mivel ez a név nem túl gyakori - a facebookon pl. egyetlen egy van belőle - Vigh hamar rábukkant az új alkalmazott privát facebook fiókjára is. Az ott található tartalommal kapcsolatban az alábbi kérdést intézte a jegyző felé: 

Azonos-e az előző kérdésben említett személy azzal a Paprika Tamással, aki saját Facebook oldalán többek között az alábbi bejegyzéseket tette:

Amennyiben ezen kérdéseim nem alaptalan városi pletykákon alapulnak, akkor meg kell még kérdeznem: komolyan van olyan döntéshozó személy a városházán, aki azt állítja, hogy Esztergom érdekében szükség van erre a fajta kommunikációra?

Szíves válaszát - melyhez szerencsére nincs szükség adatgyűjtésre, hiszen furcsa lenne, ha Ön személyesen ne ismerné kollégáit - várom minél hamarabb.
 

Dr. Endre Szabolcs jegyző erre annyit válaszolt: "Erre a kérdésre nincs hatásköröm válaszolni, nem vagyok önkormányzati döntéshozó."

Mivel mára ezen bejegyzések eltüntek Paprika oldaláról, ezért kétség sem férhet hozzá, hogy a városházán belüli információáramlás nagyszerűen működik. 

Bár hozzá kell tenni, hogy a 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről 10.§ (2) bekezdése elég egyértelműen fogalmaz:

A közszolgálati tisztviselő a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely - különösen munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján - közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója helytelen megítélésére, az általa betöltött beosztás tekintélyének, a munkáltató jó hírnevének, a jó közigazgatásba vetett bizalomnak, valamint a közszolgálat céljának veszélyeztetésére.

Tehát a bejegyzések eltüntek. Ahogy az alábbi kis gyűjtés jó része is. Nem kár értük, de az sokmindent elmond, hogy egy ilyen értékrendet és gondolkodást képviselő valaki kerülhetett 2017-ben az esztergomi városi kommunikáció közelébe! 

"szittya véreink humánus okokból még a kezek levágását nem alkalmazzák"

 

"szőröstalpú dákóoláhok"

 

"migránsmentes rövid utcában"

 

"Szőröstalpú illír (albán, román egy tőből való) kecske...ó k...a....kat."

 

"600 éve integrálhatatlan ősmigránsok"

 

"ha itt lesz az idő"

 

Volt azonban amikor Orbán Viktor szűkebb köre is megkapta a magáét... - nem biztos, hogy jó módja ez a kormányzati milliárdok Esztergomba csalogatásának!

Gúnyolódunk a főnök csapatán? csóri csúti stadion... Hm... 

Simicska-TV-t osztogatunk és a nemzet gázszerelőjét kóstolgatjuk? 

Kevés volt az Erzsébet utalvány? 

Timike rosszlány lenne? 


Tehát ne felejtsük el, bár ezen  bejegyzések jó része - miután szemet szúrt mindez az LMP képviselőjének és jelezte a jegyzőnek - törlésre került, de mégis csak egy olyan ember tollából/klaviatúrájából származik, aki részt vesz a városházi kommunikációs feladatok ellátásában. Ráadásul kinevezése meghívásos eljárásban történt, ami tömören azt jelenti: őt szemelték ki erre a feladatra. Mindezek mellett még a kezében van egy - a város hivatalos újságjával azonos megnevezésű - facebook oldal is, amelyről az oldal látogatói joggal feltételezhetik azt, hogy a város hivatalos facebook lapja. Mi történik, ha egyszer ott is beindul például a szőröstalpúzás, repülővel mennek majd az esztergomiak a vargyasi kastélyba?

Gratulálunk!

Azonban Esztergom lehet, hogy többet érdemelne!

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Esztergomot is érinti az új MAHART hajójárat

A dunakanyari körjáratához kapcsolódva két új hajójáratot indít péntektől Esztergom és…

Elmarad a 2020-as Simon-Júda napi vásár Párkányban

Elmarad a 2020-as Simon-Júda napi vásár Párkányban.

Kicsoda Hernádi Zsolt?- videó

Tíz nap alatt, közel 35 ezren tekintették meg azt a videót, amit a Partizán youtube csatorna…

Elmarad az idei Hídfutás

Ezt Szerencsés Tamás főszervező jelentette be az esemény facebook oldalán, az alábbi…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu