iGOM Logo

Elkészült a párkányi hulladékégetőről szóló hatásvizsgálat

2017-04-05 08:26 Forrás: MTI/FM

Elkészült a szlovákiai Párkányba tervezett hulladékégető üzem országhatáron átterjedő hatásait értékelő vizsgálat, amelyet a civil szervezetek és a lakosság április 21-ig véleményezhet írásban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.

 Az agrártárca közleményében emlékeztetett: Magyarország 2017. február 21-én kért Szlovákiától a finnországi Espooban aláírt egyezmény szerinti értesítést a beruházásról.

A szlovák féltől beérkezett szlovák nyelvű tanulmányt az FM fordította magyar nyelvre, amely mostantól elérhető a minisztérium honlapján. Közmeghallgatás megtartására az eljárás következő szakaszában lesz lehetőség, a tárca jelenleg a tervezett beruházás környezeti hatástanulmányára vonatkozó javaslatokat, észrevételeket várja, amelyeket postai vagy elektronikus úton lehet eljuttatni a minisztériumnak.

A nemzetközi hatásvizsgálati eljárás indítása mellett az esztergomi önkormányzat február 21-én egyúttal azt is jelezte: ellenzi a szlovákiai Párkányba tervezett hulladékfeldolgozó üzem építését. Akkor Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, az évi húszezer tonna gumit és műanyag hulladékot feldolgozó létesítmény az uralkodó szélirány miatt Esztergom levegőjét rontaná, ezért hatásviselő településként az önkormányzat ügyfélként bejelentkezik az engedélyezési eljárásba.

Február 22-én a párkányi önkormányzat is elutasította az ipari parkba tervezett, évente húszezer tonna gumi- és műanyaghulladékot feldolgozó üzemet, erről levélben értesítették a szlovák környezetvédelmi minisztériumot.

Eddig az MTI híre. 

A Földművelésügyi Minisztérium honlapján ez áll: 

Magyarország 2017. február 21-én az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló, 1991. február 26-án, Espooban (Finnország) aláírt egyezmény szerinti értesítést kért Szlovákiától a „Párkányi hulladékégető” beruházáshoz kapcsolódóan. A szlovák fél megküldte a hivatalos értesítést. A civil szervezetek és a lakosság 2017. április 21-ig küldhetik el a tervezett beruházással kapcsolatos véleményüket.

Magyarország kérésére a Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló ENSZ EGB egyezmény (Espooi egyezmény) szerinti értesítést küldött a „Párkányi hulladékégető” beruházás előzetes vizsgálati eljárásának megindításáról. A szlovák féltől beérkezett szlovák nyelvű tanulmány magyar nyelvre való fordíttatását a Földművelésügyi Minisztérium elvégezte, a fordítás a mai naptól kezdve elérhető a Földművelésügyi Minisztérium honlapján:

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/nemzetkozi-kornyezetvedelmi-hatasvizsgalati-eljarasok (a dokumentum INNEN tölthető le - szerk.) 

A tervezett projekt országhatáron átterjedő hatásait értékelő eljárás szabályait az Espooi egyezmény és az Európai Parlament és a Tanács egyes köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról szóló 2011/92/EU irányelv előírásai határozzák meg.

Magyarország az Espooi egyezmény szerinti értesítés kérésével egyidejűleg hatásviselő félként belépett a beruházás nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárásába. Közmeghallgatás megtartására az eljárás következő szakaszában lesz lehetőség, a tárca jelenleg a tervezett beruházás környezeti hatástanulmányára vonatkozó javaslatokat, észrevételeket várja. A vélemények kialakítására 21 nap áll rendelkezésre, amelyeket

postai úton a Földművelésügyi Minisztérium Környezetmegőrzési Főosztály

(1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.) címére,

illetve

elektronikus levél formájában az espoo@fm.gov.hu címre

2017. április 21-ig beérkezően

lehet megküldeni.

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu