iGOM Logo

Az esztergomi üvegzseb

2017-03-03 08:28

Esztergom gazdálkodása, a hétköznapi szemlélő számára teljesen átláthatatlan. A város gyakorlatilag semmiféle pénzügyi adatot nem bocsát a városlakók rendelkezésére honlapján. Kinek áll érdekében az átláthatatlan pénzköltés? Vajon mit akar titkolni az Önkormányzat? 

A közfeladatot ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben - így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan - köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását - mondja az Info törvény

Ehhez képest nézzük milyen adatokat találunk Esztergom város oldalán, amelyekkel a pénzügyi átláthatóságot segíti a város. 

Íme a város Üvegzseb oldala: 

De találunk egy Szerződések oldalt, ahol így 2017. tavaszán elolvashatjuk a ki tudja mennyire teljes 2015-ös szerződések listáját. 

Különösen informatívak azok az adatsorok, amelyeknél az összeg mezőben a "szerződés szerint" felirat szerepel, nem beszélve arról, ahol az összeget egész egyszerűen nem is írták oda. 

Utoljára Esztergomban talán Meggyes Tamás uralkodása alatt hoztak nyilvánosságra üvegzsebes adatokat. 

Amúgy lehet ezt egész máshogy is csinálni. Meg lehet nézni például Szombathely vagy Veszprém város weboldalát. 

Szombathelyen egy polgármesteri és jegyzői közös utasítás szabályozza ezt a témakört (itt olvasható .pdf formában), talán érdemes lenne az esztergomi illetékeseknek is vetni erre egy pillantást, és ha szükségesnek érzik, akkor megtenni a szükséges intézkedéseket. Addig viszont maradnak a nyomasztó kérdések: 

Kinek áll érdekében az átláthatatlan pénzköltés?

Vajon mit akar titkolni az Önkormányzat?

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Kicsoda Hernádi Zsolt?- videó

Tíz nap alatt, közel 35 ezren tekintették meg azt a videót, amit a Partizán youtube csatorna…

Elmarad az idei Hídfutás

Ezt Szerencsés Tamás főszervező jelentette be az esemény facebook oldalán, az alábbi…

Elmarad a 2020-as Simon-Júda napi vásár Párkányban

Elmarad a 2020-as Simon-Júda napi vásár Párkányban.

Újra teljes a kiállítás a Művészetek terén

Hernádi Ádám polgármester magánemberként segített pótolni a megrongált tablókat, a…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu