iGOM Logo

Itt a népnek is van szava

2017-02-20 16:04

Tökéletesen működik a demokrácia városunkban. A választott képviselők döntenek. Na de elég a legkisebb zörej a nép soraiból  és a polgármester máris ugrik és azonnal újratárgyaltatná az egyszer már eldöntött témát. Vajon minden esetben így működne ez? 

Egy életszerű példa: a boltom előtt fizetős parkolókban lehet csak megállni, ami engem zavar. Ha megkérek néhány tucat embert aláírni, testület elé fog kerülni a téma? Tudom, tudom. Már egyszer döntöttek, van rendeletünk a parkolásról, na de mégis... 

A Zöld ház ügye pontosan ilyen. Hogy miképp sikerült a Haladó Esztergomért Egyesületnek belekevernie a Strandbüfé ügyébe a Zöld ház témáját, na az számomra X-Akta, mert a helyszínek közelségén túl, sok köze a két dolognak nincs egymáshoz. Jó-jó, lehet jönni itt mindenféle Regia Civitas beruházással, de igaziból mindannyian tudjuk: az halott ügy. Persze szögezzük le, bármilyen egyesületnek szíve joga aláírást gyűjteni bármilyen témában. Sőt! Akár népszavazást is lehet kezdeményezni. De mire elég 40-50 aláírás? 

Amint ez a jelen példából kiderül: arra bőven elégséges, hogy a városházán teleszaladjon a gatya és újra napirendre kerüljön egy-egy téma. 

Február 23-án újra dönthetnek a képviselők arról, hogy az egykoron szebb napokat látott pártház Zöldház sorsa miképp alakuljon a jövőben.

2016 októberében a bontás mellett döntöttek, ahogy az alábbi ábra mutatja. 

Megkérdezném! Járt valaki a petíciót aláírók közül a bezárás óta az épületben? Cikkünk végén néhány fotót láthatunk. Ilyen volt 2013-ban. Gyanítom jobb nem lett. Ezt kellene megmenteni? Az előterjesztő járt az épületben az elmúlt 2 és fél évben? Miért nem tart a város egy nyilvános bejárást a helyszínen?

Egész egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy mi motiválhatta polgármesterünket ennek a témának az újbóli testület elé rángatására. Ha 40-50 aláírás ekkora erővel hat, az egyetlen egy dolgot mutat csak: nem tud és nem mer felelősséget vállalni a meghozott döntésekért, ami nagyon rossz irányt vetít elő. Mert mi következik ebből? Ha ebben a témában a polgármester újbóli döntést vár a testülettől, akkor ezt kutya kötelessége lesz a jövőben is megtenni, ha hasonló nagyságrendű aláírással megtámogatva megkeresik őt bármilyen ügyben! Ha nem nem így fog tenni más ügyekben is, akkor magyarázattal fog tartozni mi alapján szelektál!

Egyben biztosak lehetünk: a bontás költsége mintegy 50 millió forintra van beállítva a költségvetésben, egy hasonló méretű városban mint a miénk még egy mozi megnyitása is nagyságrendileg hasonló összegbe került, de ott csak 7,3 millió forintot kellett az épület belső átalakítására költeni, hogy moziünnepet ülhessen a városvezetés. Drága kaland lenne. 

Fontos megjegyzés: információink szerint az épület gázbetonból (gázszilikát) épült, a pala tető hogy tartalmaz-e azbesztet, vizsgálattal lehet kideríteni.

Hazai és nemzetközi tudományos vizsgálatok (ELTE kutató labor) jelzik, hogy a különböző építőanyagokban előforduló salak radioaktív anyagot is tartalmazhatott. A gázszilikát nagyon porózusos, felülete megnőhet, ezáltal a radon nagyon könnyen ki tud jutni az anyagból. Ami eredetileg megnövelte a hőszigetelő képességét és így előnyére vált, az ebben az esetben az anyag hátránya. 

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérései kimutatták a forgalmas utak mentén épült gázszilikát falú otthonok magas formaldehid-koncentrációját. Ez az anyag kis mennyiségben fáradtságot, álmosságot, allergiás tüneteket okoz, míg nagyobb koncentrációban erősen rákkeltő hatású.

Most tehát a Zöld házért aggódók nézzék meg a galériánkat, hogy is nézett ki az épület négy éve... a képek alatt pedig egy rövid video részletet, amelyben városunk főépítésze mondta el a véleményét a témában. 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Két héttel meghosszabbították a leállást a Suzukiban

Munkatársai egészségének védelme érdekében a Magyar Suzuki Zrt. az eredetileg április 3-ig…

Környékünkön is gyérítik a dúvadállományt

Az országszerte túlszaporodott dúvadállomány (pl.: róka, aranysakál) gyérítése…

Gazdasági intézkedéseket jelentett be Hernádi Ádám

Kedvezőbb bérleti díjak az önkormányzati bérlakások és üzlethelyiségek bérlőinek,…

Elhunyt Sipos Imre tanár

2020. február 29-én, életének 76. évében, türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu