iGOM Logo

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés kiáll az esztergomiak mellett

2017-02-16 17:03 Forrás: KEMÖH

Mivel Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat is területi szereplőnek tekinthető, a megyei közgyűlés tiltakozását fejezi ki a párkányi hulladékégető megépítésének szándéka ellen.

A megyei közgyűlés mai ülésén napirendre tűzte a Párkányba tervezett hulladékégető megépítésének témáját is. Az évi 20 ezer tonna veszélyes anyag feldolgozását végző üzem megépítése az értesülések szerint 2017 júniusában kezdődhet. A hulladékégető a papírgyár területén valósulna meg, ami azt jelenti, hogy a dorogi veszélyesanyag-égető után újabb üzem szennyezné Esztergom és térsége levegőjét, amely már ma is az ország egyik legszennyezettebb levegőjű térségének számít. A beruházásról ráadásul sem Párkány lakossága, sem pedig Esztergom Város Önkormányzata nem kapott megfelelő tájékoztatást. A polgárok a város döntése alapján február 22-ig véleményezhetik ezt a projektet.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Zoltai Dániel és dr. Balogh Zoltán képviselők ezért előterjesztéssel fordultak a megyei közgyűléshez, ugyanakkor előterjesztést adott be a Jobbik frakciója is. A képviselők egyhangúan elfogadták a határozati javaslatot, mely szerint a közgyűlés tiltakozik a hulladékégető megépítésének szándéka ellen, továbbá felhatalmazta Popovics Györgyöt, hogy az intézkedésre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szerveket megkeresse, kérve annak kivizsgálását, hogy a tervezett beruházás milyen környezetterheléssel járna Komárom-Esztergom megye szempontjából. Amennyiben az illetékes szervek Komárom-Esztergom megye szempontjából súlyos környezeti kockázatokat tárnának fel, a megfelelő szervektől kérni fogják, hogy a környezeti kockázatok minimalizálása érdekében tegyék meg a szükséges lépéseket, valamint azt is, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel a közgyűlés elnöke is felléphessen az ügy érdekében.  


Update 2017.02.17. 

Az Esztergomi Jobbik oldalán jelent meg egy írás amely a közgyűlés döntési mechanizmusára igyekszik rámutatni. 

A dolog pozitív oldala az, hogy sikerült közös álláspontos kialakítani egy fontos ügy érdekében.
Továbbá számunkra siker az is, hogy felhasználva ötletünk azt a Fideszes többség sajátjaként, bár felhígítva  szintén beterjeszti. 

Most pedig lássuk a receptet, aminek a lényege az, hogy a sajtóban a hír úgy jelenjen meg mintha az a Fidesz indítványa lett volna, mellékesen megemlítve azt, hogy volt a témában egy Jobbikos előterjesztés is. (persze a felvidéki újságnak nyilatkozó Fideszes képviselő már nem említette a Jobbikot…)
Tehát, ha van két hasonló tartalmú előterjesztés, akkor függetlenül az időrendiségtől, a Fideszest kell tárgyalni. Majd a vita megnyitásakor a szót a Fideszes képviselőnek kell megadni elsőnek, hogy legyen lehetősége még a vita megkezdése előtt a  saját javaslatát a Jobbikos sürgősségi indítvány tartalma szerint azonnal módosítani.
Ezek után hiába az időrenden előbb beadott Jobbikos javaslat, a Fideszes javaslatról szavaznak, illetve annak módosításáról.

Egyfelől ügyes, másrészt valahol annyira szánalmas.

Még ha a cél jelen esetben sikerült, azaz a közös tiltakozó nyilatkozat kiadása

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Esztergomot is érinti az új MAHART hajójárat

A dunakanyari körjáratához kapcsolódva két új hajójáratot indít péntektől Esztergom és…

Elmarad a 2020-as Simon-Júda napi vásár Párkányban

Elmarad a 2020-as Simon-Júda napi vásár Párkányban.

Újra teljes a kiállítás a Művészetek terén

Hernádi Ádám polgármester magánemberként segített pótolni a megrongált tablókat, a…

Együtt mEgyünk - Kiskoncertek nagy borélmények

Tóth Vera és Quartet-je lélegzetelállító koncertje borkostolóval vagy egy ötfogásos…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu