iGOM Logo

Így érveltek a tűzijáték mellett álló kommentelők

2020-01-02 16:05

Egy kis gyűjtést rendeztem a napokban a facebookon feltűnt, a tűzijátékozás mellett érvelő hozzászólásokból.  Hát... 

Előzmények: 2019.és 2020. fordulója Esztergom életében is hozott egy aprócska, szimbolikus változást. A Hernádi Ádám vezette város meglépte azt, amit még eddig senki sem mert felvállalni: Magyarországon az elsők között lefújta a szilveszteri tűzijátékot.

A tűzijáték szép, de a szépsége eltörpül azok mellett a problémák mellett, amit okoz a megrendezése.

Egy-egy országos ünneplés kutyák ezreit késztet menekülésre, sokuk soha nem talál vissza gazdájához, no meg ezen felül ott vannak azok a vadon élő állatok, például a madarak amikről nem tudunk kimutatásokat készíteni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról számolt be, hogy  27 helyszínen az avar, a száraz fű, vagy tuják és bokrok égtek, 11 helyen kukák, konténerek gyulladtak ki. Hét esetben a hátrahagyott tűzijáték maradékát kellet a tűzoltóknak eloltaniuk. Volt ahol garázs, tető, vagy erkély égett, összesen 10 épületben és 2 autóban keletkezett kár tűzijáték okozta tűz miatt.

Az orvosok ezen felül kimutatták:  a rakéták által kilökött finompor mennyisége a közúti közlekedés okozta teljes évi mennyiség egyötödének felel meg. Tehát jelentősen növeli a rakétázás a légszennyezettséget is és a balesetekről, amelyek jellemzően arc és kézsérülések még nem is beszéltünk.

A pozitív hír gyorsan bejárta a médiát. Az INDEXtől kezdve az ATV-ig mindenhol megjelent a hír és kivétel nélkül elismeréssel szóltak a városok, köztük Esztergom kezdeményezésről. Helyben is nagyot futott az erről szóló híradás. Közel 67ezer emberhez jutott el a hír és a több mint 7000 pozitív reagálásra összesen csak 50 negatív reakció jutott. Az általunk indított szavazás is megmozgatott közel 1500 embert, ami ha demográfiai szempontokból nem is reprezentatív, de a válaszok száma jelentősnek mondható. Nos, itt is elsöprő többség: 86% támogatta a tűzijáték-stopot.

Ebből a kicsit hosszúra sikeredett bevezetőből is kiderülhetett: a városi "hivatalos" tűzijáték lefújása minden szempontból jó kezdeményezés volt. Felelős és észérveken alapuló döntés.

Aztán jöttek a kommentelők. Nézzünk is meg néhány mesterien kimunkált érvelést a tűzijáték mellett!

A kommenteket eredeti formájukban idézem.

Kutyaszar-fóbiás:

Én meg szeretnék egyszer egy kutyaszarmentes városban élni, ahol a drága kutyatartók képesek felszedni, a KUTYÁIK után a szart. Rinyálás helyett, ezen kéne elgondolkodni, meg a felelőségteljes ebtartáson. 1 napot minden kutya kibír, az év 365 napjából. Szeretem az állatokat, de azért ez túlzás.

Gyermekvédő:

Nos akkor a kutya ugatást,az egész napos fűnyírózást,flexelést stb is tiltsák be. Szegény gyerekek egész nap nem tudnak pihenni hónapokon át.

Szomszédok:

igazad van akkor ennyi erővel a kutyaugatast is be lehetne tiltani mert a lépcsőházban van egy kutya egész nap reggeltől estig ugat meg vonyit a gazdája le se szarja csak athozza a mi szomszédunkba ahol ugyan ezt csinalja..

A klímaszakértő:

Hu de sok értelmes ember írt ide. Itt az idő, hogy a globális felmelegedéssel is foglalkozzatok, mert lassan az állatok istenek lesznek. Amivel én nem értek egyet, az a tűzijáték elhalasztása.

Az ijedős:

bezzeg azt el kell viselni amikor kutya neki ront a keritésnek vagy kapunak amikor megugatja az embert mikor épp ott megy el!!

A világlátott:

Ez nem old meg semmit! Egész nap megy a durrogtatás! A szomszéd kutyája minden éjszaka felébreszt a hisztériás órákig tartó ugatásával, és a többit is felhergeli. Nem egy nap, minden nap! Ez nem háborítja fel a kutyatulajdonosokat! Németországban érdekes módon nem hallani éjjel kutyaugatást! A kutyaszar is hasonló eset, ja meg a póráz nélküli sétáltatás!

Önkiszolgáló:

Sajnálják a lakosságtól, pedig 1-2 alkalommal nem kéne, de azért az emberek majd pótolják a saját pénzükon!

A radikális:

 ez az tiltsuk meg mindenhol!!!! Holnapután meg legyen kijárási tilalom az egész országban este 8 után mert a sok baromnak ez kell !!!!! HAJRÁ MAGYARORSZÁG ...

A meteorológus:

Nem hiszem el ,hogy 12 órán át nem lehet bezárni az állatokat!Nekem is van kutyám.Lehet az petárdázik,tűzijátékozik a legjobban aki itt játsza az agyát!Akkor a nyári dörgéseket is bekellene tiltani,ami sokkal hangosabb és jóval tőbbszőr van!

Az érzékeny:

Felháborító már amit egyes kutyások művelnek, én egész évben a kutyaugatást hallgatom borzasztó és dűhítő. Be lehetne már fejezni ezt a demagóg szövegeket kedves kutyások.

Az arányosító:

1 napot tűzijátékozom, a kutyám 365 napot ugat éjjel nappal szerintem a kutyát be kéne tiltani

Aki példát is hoz:

Én is Gratulálok! 
A szilveszter tüzijáték nélkül olyan, mint egy születésnap torta nélkül.
Az koronázza meg az alkalmat.
De hát ebből is látszik hogy adott egy közösség - amely gyerek módra - sír valami miatt és Anyuci - egy település - máris elintézi neki.
Gratula :D
Sosem fogja tudni teljesen betiltani, pont ezért kell a rinyagépeknek inkább felkészülni rá...

Az állatvédő:

Elfogult barmok ...nálunk lessz...és volt is...izgalommal várja a kicsi kedvencünk.. jó lenne végre ha meg jegyeznek már..az ember az ember..kutya az csak kutya! Az alatvedok a kihaló félben lévő állatokat védjék....nem a szaporákat..lassan vegetáriánus lessz mindenki..mert húst nem lehet enni...sertés.nyúl tyúk..hal.marha...stb...feloszlatnám az egész állv.eggyesületet...!

A külföldi:

Dragaim! Ne agodjatok nálunk lessz tűzijatek szlovákoknál
helyes írásom a legkevesebb legyen ebben a mai világban
fogadni merrek legtöbb erek egy rendes pörköltet nem tudd oda rakni írni viszont nagyon megy neki
igen a magyarok az értékrendjüket rég elveszettek vagy sosem volt .....
jövőre tartsatok karácsonyt karácsonyfa nélkül ... 

Aki nem bírja a hisztit:

évente két alakalommal nem lehet kibírni igaz???? fogod az álatodat és bezárod a lakásba!!! kibirja azt pár órát!!!! érdekes mostanában mennyire felkapott lett az probléma!!!! korábban nem nagyon volt hiszti a tűzijátékból!!!!

Újabb meteorológus:

És mi van a nyári viharok idején? A kutyák akkor is félnek !

A rajongó:

Nem osztom a véleményt mert sokan vannak tüzijáték rajongók! Egyetlen egyszer az évben lehet tüzijátékozni azt az egy napot kibírhatnák azok akik nincsenek oda érte!

Akit nem kompenzálnak:

es ilyenkor mi ujsag azokkal akiknek nincsen 'kedvenceik'? biztosit e a varos lehetoseget azoknak akik megis tuzijatekkal szeretnek unnepelni az uj evet? csak erdekel h ilyen esetben azok akiktol elvesznek kompenzalva vannak e?

Borulátó:

Ezek szerint 2020 a batiltások éve lesz. Tavasztól őszig rengeteg esemény volt, ami örömet okozott a többségnek. De ezek szerint el kell fogadni, hogy mostantól ha egy kisebbség elég hangosan követelőzik, akkor a többség szegényebb lesz. Ennek a politikának az edeménye: kevesebb élmény, több kutyaszar. Még jó, hogy nem ebben a lecsúszó félben levő városban kell élnem.

Gazdasági elemző:

Kutya Macska stb ez folyik a csapbol mar unalmas de hogy tuzijatek se legyen azert ez mar durva Esztergom anyagi nehézségel küzd ezel probalja leplezni hagyuk mar persze kutya macska nevetseges ünep van nem kutya macska nap menyetek haza magatoknak azt nyalogatasátok magatokat a dögeitekel nem tudnak egyutt élni egy állatal egg lakásba Fuj állat védö barmok ez már kicsit sok
ti hol éltek karánba

A hazaszerető:

Több gyermeket kevesebb pin...nyaló háziállatot... Ez a mai fogyatkozó magyar társadalom nagy baja! Lassan a háziállatoknak több joga van az élethez mint nekünk embereknek. Ez a világ teljesen kifintult és megkerdűlt a sok nyugatról behozott gusztustalan szokástól.
Nemzetközi sofőrként jól látom a nyugat nagy baját és romló társadalmi morálját! Lassan már a levegőt is megszabják milyen ritmusban vedd! Szeretlek kishazám de kérlek ne tanúlj a gonosz nyugattól rosszat ! Engedd szárnyalni a gondolatokat mert az emberek a fontosak!

Amint láthatjuk, a pozitív visszajelzések mellett az eltörpülő számú, ám annál hangosabb kisebbségnek sikerült tematizálnia a kommenteket és természetesen akadtak olyanok is, akik az éjfél beköszöntét még a város főterén is tűzijátékkal köszöntötték, hiszen azt semmi nem tiltja. 

A város hiába is tett vállalást arra, hogy nem tart hivatalos tűzijátékot. A kommentelők ilyen helyzetekben is résen vannak! Őket nem lehet megvezetni! Le is vonták kisvártatva a megfelelő következtetéseket. 

Néhányat ebből is megosztanék: 

A csalódott:

Hát ennyit a be nem váltott ígéretről.
Amiért bezengték, hogy nem lesz önkori tűzijáték, a lakosság által kezdeményezett annál több volt.
Nesze semmi, fogd meg jól!

A demokrata:

A többség döntött. Szilveszterkor tüzijátékot akar, az év többi napján pedig kutyaszar mentes közterületet. Kedves kutyatartók, mos ti jöttök. Szájkosár, póráz, kakazacsi! BUÉK!

Éleslátó:

Amilyen a fides.. Mindig hazudnak, be csapják az embereket

A leleplező:

Hazugsággal kezdődött az év!

Emlékeztetőül a kis házi közvéleménykutatásunkon 86% helyeselte, hogy a város nem rendez tűzijátékot. A maradék 14%-nak köszönhetően viszont mindannyian élvezhettük az órákon át tartó durrogást - legyen szó tűzijátékról vagy az amúgy betiltott petárdákról. 

Személy szerint bízom benne, hogy a városvezetésnek lesz bátorsága meglépni azt, amit a közeli Tata városa már megtett: ott már 2018-ban rendelettel tiltották meg a tűzijátékozást a város szinte egész területén.

Persze kommentelők akkor is lesznek. 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Ismét fogad hulladékot a Kesztölci úton található hulladékkezelő telep

A Kesztölci úton található állomáson munkanapokon 8-14 óra között lehet leadni a…

Átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát

Esztergomban hétfőn átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát: a…

Módosul a menetrend 29-én a Tour de Hongrie miatt

2020. augusztus 29-én (szombaton napközben) a Tour de Hongrie kerékpárverseny idején…

Tájékoztató a Tour De Hongrie Esztergomot érintő útlezárásairól

A Tour de Hongrie szervezője, a Vuelta Sportiroda által rendelkezésünkre bocsátott…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu