iGOM Logo
Révfalviék melletti szavazásra buzdít a DK egykori választókerületi elnöke

A VK elnökségéről lemondott Manga Gyula az Egész Esztergom jelöltjei mellett foglalt állást …

Hernádi Ádám Esztergom új polgármestere

10379 fő járult vasárnap az esztergomi urnákhoz. A szavazók 58,28%-a Hernádi Ádámot…

A Jó Pásztor Kápolna mellett az altemploma is megújul

Az altempolm újra temetkezési hely lesz, keresik a jelenlegi sírhelyekben fekvők…

MEGHÍVÓ — 2019. október 23.

Az 1956-os nemzeti forradalmunk és Esztergom mártírjainak emlékére rendezett ünnepségsorozat …

Szúnyogfröcskölő ehingeniek

2019-09-02 23:43

Augusztus utolsó hétvégéje a tűzoltóké Ehingenben. 

Ekkor ünnepli testvérvárosunk azt, hogy 160 éve mégsem égett le a templomtornyuk és azt, hogy ezzel összefüggésben rájuk ragasztották a „Szúnyogfröcskölők” gúnynevet, amelyet a városlakók a mai napig büszkén viselnek.

A helyi tűzoltóság és a város által közösen rendezett eseményt minden évben megtartják, ám a mostani kerek évforduló alkalmából meghívást kaptak a testvérvárosi kapcsolatokat ápoló esztergomiak is. Ehingen város és a Partnerschaftsverein Ehingen-Esztergom meghívásának eleget téve jelen volt az ünnepi megemlékezésen és az azt követő díszvacsorán az Esztergomi Német Nemzetiségi Önkormányzat néhány tagja és elnöke Mezősi Mihály, valamint a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi általános Iskola egyik pedagógusa is.

A megemlékezésre a Boldogasszony templomnál került sor, ahol 1859. augusztus 27-én reggel iszonyatos füstfelhőt láttak a helyiek a toronynál, amelyet nyomban elkezdtek oltani a helyi tűzoltók a város apraja-nagyjával összefogva. 

Ám bármennyire is locsolták a tetőszerkezetet és alatta is, a füst csak nem szűnt és lángot sem láttak. 

Ekkor derült ki, hogy egy ritka jelenség tréfálta meg őket, egy nagy kiterjedésű, tömör rovarfelhő, amely csak lassan hagyta el a templom környékét.

A szomszéd települések ekkor ragasztották az ehingeniekre „szúnyogfröcsköló” gúnynevet. Az incidens arra ösztönözte a helyieket, hogy a javaik tűz elleni védelmét gondosan megszervezzék

Erre a peches, de szerencsés végkimenetelű eseményre azóta is szívesen emlékeznek Ehingenben, sőt büszkék a becenevükre, amelyről még dalt is költöttek, illetve egy egyesület viseli a nevet, amely a történelmi emlékezet ébren tartása mellett a helyi hagyományokat is ápolja. Az évfordulót a tűzoltóknak szentelik és nagyszabású, az eredeti történetet bemutató színjátékkal ünneplik meg.

Így történt ez idén is a Boldogasszony templom előtti téren, ahol a kosztümös színjáték és a Matekapelle zenekar felvonulása után Ehingen város tűzoltóparancsnoka Karl Thielemann köszöntötte a vendégeket, majd a polgármester Sebastian Wolf és a szúnyogfröcskölő egyesület elnöke Volker Raiber, valamint a 160 évvel ezelőtti esemény tűzoltóját idéző óriásbáb a Spritzenmuck  jelenlétében leleplezték a az erre az alkalomra készült emléktáblát.

A hivatalos műsort követően kötetlen díszvacsora zárta a programot, ahol külön köszöntötték az Esztergomból érkezett vendégeket.

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

A politikus vendége bárhol parkolhat

Miközben az esztergomiaknak parkolásidíj-emelést és korlátozott parkolási időt ígér…

Esztergom a magasból

Ilyen minőségű drón felvételt már rég láthattunk a városunkról!

Háry János

Egy eltűnt komment nyomában.

Hídfutás 2019

Szeptember 28-án 13 órakor rajtol el a 19. Mária Valéria Hídfutás

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu