iGOM Logo

Oroszországban járt Romanek Etelka polgármester

2019-08-27 16:51 Forrás: www.esztergom.hu

2019. augusztus 14 – 18. között szervezték meg az oroszországi Rjazany városában az Ősi Városok 2. Nemzetközi Fórumát. A Fórumra a több mint 500 évvel ezelőtt megalapított városokat - köztük Esztergomot - hívták meg.

A Rjazanyi Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium meghívására részt vett a rendezvényen Romanek Etelka, polgármester Meszes Balázzsal, az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság elnökével.

Az eseményre 18 ország 36 városa érkezett, többek között Kínából, Portugáliából, Spanyolországból, Üzbegisztánból, Szerbiából, Törökországból, Szíriából, Örményországból, Irakból, Azerbajdzsánból, Moldovából és Oroszországból.

A Fórum célja az ősi városok kultúrája, történelme és hagyományai megőrzésének és fejlesztésének tapasztalatcseréje volt.

A Fórum témái között szerepelt a regionális és nemzetközi együttműködés fejlesztésének elősegítése a történelmi városok környezete, valamint a kultúra és a turizmus fejlesztése, emellett a történelmi és kulturális örökség népszerűsítése.

A polgármester köszöntőjében többek között elmondta: „Esztergom az ország egyik jelképe, a magyar kereszténység bölcsője, a magyar katolicizmus szimbóluma. S itt élt Szent István király, aki szűz Mária gondjaira bízta Magyarországot. Mi hisszük, hogy az ősök tisztelete, a törvény becsülete és a hagyományok megőrzése nélkül egyetlen nemzet sem lehet erős.

Az ősi városok erejét a történelmi hagyományaikra, értékeikre büszke, identitásukat megtartó nemzetek adják. Amelyek képesek felmutatni sok évszázados kultúrájuk egyediségét, és a 21. század új társadalmi, politikai kihívásai közepette is van erejük megvédeni azt.”

A többnapos rendezvény előtt Moszkvában, a Külügyminisztérium épületében az esztergomi delegáció találkozott egykor Budapesten dolgozott diplomatákkal, akik elmesélték – részben megőrzött magyar nyelven – egykori emlékeiket, azt, hogy mi köti őket hazánkhoz.

A történetek és az emlékek egyben megegyeztek: mindnyájan nagyra becsülik hazánkat, kultúráját, gasztronómiáját, valamint nagyon szép emlékeket őriznek az itt eltöltött évekről.

Városunk küldöttsége emellett – szintén Moszkvában – a Felsőoktatási és Tudományos Minisztériumban találkozott az Eurázsiai Együttműködési Bizottság tagjaival is.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Hibrid autóval segíti a Magyar Vöröskereszt munkáját a Suzuki

A Magyar Suzuki Zrt. számára kiemelten fontos, hogy támogassa az esztergomi régióban működő …

Május 31-én nyit a Bazilika

Belépéskor testhőt mérnek. A maszk viselése és a védőtávolság betartása kötelező lesz.

Trianon 100 - Esztergom

Esztergom egy csodálatos videóval emlékezik Trianon 100. évfordulójára.

Május 18-tól újra lehet nyilvános misét tartani

Ezt Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, bíboros jelentette be a főegyházmegye…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu