iGOM Logo
A Jó Pásztor Kápolna mellett az altemploma is megújul

Az altempolm újra temetkezési hely lesz, keresik a jelenlegi sírhelyekben fekvők…

Révfalviék melletti szavazásra buzdít a DK egykori választókerületi elnöke

A VK elnökségéről lemondott Manga Gyula az Egész Esztergom jelöltjei mellett foglalt állást …

MEGHÍVÓ — 2019. október 23.

Az 1956-os nemzeti forradalmunk és Esztergom mártírjainak emlékére rendezett ünnepségsorozat …

Az ellenzéki programok

Nagyjából egy héttel a választás előtt az Egész Esztergom és a Szeretgom is bemutatta…

Oroszországban járt Romanek Etelka polgármester

2019-08-27 16:51 Forrás: www.esztergom.hu

2019. augusztus 14 – 18. között szervezték meg az oroszországi Rjazany városában az Ősi Városok 2. Nemzetközi Fórumát. A Fórumra a több mint 500 évvel ezelőtt megalapított városokat - köztük Esztergomot - hívták meg.

A Rjazanyi Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium meghívására részt vett a rendezvényen Romanek Etelka, polgármester Meszes Balázzsal, az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság elnökével.

Az eseményre 18 ország 36 városa érkezett, többek között Kínából, Portugáliából, Spanyolországból, Üzbegisztánból, Szerbiából, Törökországból, Szíriából, Örményországból, Irakból, Azerbajdzsánból, Moldovából és Oroszországból.

A Fórum célja az ősi városok kultúrája, történelme és hagyományai megőrzésének és fejlesztésének tapasztalatcseréje volt.

A Fórum témái között szerepelt a regionális és nemzetközi együttműködés fejlesztésének elősegítése a történelmi városok környezete, valamint a kultúra és a turizmus fejlesztése, emellett a történelmi és kulturális örökség népszerűsítése.

A polgármester köszöntőjében többek között elmondta: „Esztergom az ország egyik jelképe, a magyar kereszténység bölcsője, a magyar katolicizmus szimbóluma. S itt élt Szent István király, aki szűz Mária gondjaira bízta Magyarországot. Mi hisszük, hogy az ősök tisztelete, a törvény becsülete és a hagyományok megőrzése nélkül egyetlen nemzet sem lehet erős.

Az ősi városok erejét a történelmi hagyományaikra, értékeikre büszke, identitásukat megtartó nemzetek adják. Amelyek képesek felmutatni sok évszázados kultúrájuk egyediségét, és a 21. század új társadalmi, politikai kihívásai közepette is van erejük megvédeni azt.”

A többnapos rendezvény előtt Moszkvában, a Külügyminisztérium épületében az esztergomi delegáció találkozott egykor Budapesten dolgozott diplomatákkal, akik elmesélték – részben megőrzött magyar nyelven – egykori emlékeiket, azt, hogy mi köti őket hazánkhoz.

A történetek és az emlékek egyben megegyeztek: mindnyájan nagyra becsülik hazánkat, kultúráját, gasztronómiáját, valamint nagyon szép emlékeket őriznek az itt eltöltött évekről.

Városunk küldöttsége emellett – szintén Moszkvában – a Felsőoktatási és Tudományos Minisztériumban találkozott az Eurázsiai Együttműködési Bizottság tagjaival is.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Választási Igazgatási Főpróba miatt zárva a hivatal egyes irodái

Választási Igazgatási Főpróba miatt 2019. szeptember 30-án, hétfőn az alábbi helyeken…

Október 11-én nyit a Duna Múzeum

Több mint 500 nappal a Duna Múzeum bezárása után, október 11-én nyitja meg új állandó…

Kék szalaggal az állatokért

Komárom-Esztergom megyében is létrejött egy kék szalagos csoport a facebookon az állatokért.

Háry János

Egy eltűnt komment nyomában.

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu