iGOM Logo

Miért kell még mindig sárban közlekedni a Csenkei úton?

2019-05-10 08:33

Jogos a Csenkei út környékén lakók felháborodása, az elhúzódó beruházás miatt. A késedelem okaira kerestünk választ. 
A jelenleg is folyamatban lévő beruházás a környékben élők számára minőségi ugrást fog jelenteni az életkörülményeikben, azonban sajnálatos okok miatt a munkák végső szakasza (az út aszfaltozása) elég körülményesen akar csak megvalósulni. 

Ennek oka az, hogy pénzhiányra, likviditási problémákra hivatkozva a városháza pénzügyi osztályának vezetője nem hajlandó aláríni a munka megkezdéséhez szükséges papírokat, amelyek birtokában a Strabag megkezdhetné az utca aszfaltozását. Dr. Endre Szabolcs jegyző és Háderné Köteles Andrea többször utalt arra, hogy a pénzhiány oka az, hogy a képviselők nem hajlandó belemenni abba, hogy a város hitelt vegyen fel. 

Arra, hogy mekkora böszmeség eljutni oda, hogy bárki is hitelfelvételbe akarja hajszolni újra Esztergomot, ne is térjünk ki most!

Azonban a városházi vezetők érvelése a pénzhiányról több ponton is sántít. Ugyanis a 2019-es elfogadott  költségvetésben biztosítva volt a beruházás ellenértéke. Egy hivatalnok nem bírálhat felül egy a testület által megszavazott és elfogadott rendeletet. A Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság döntése értelmében egy ipari parki telek eladásából előálló összeget rendelték ehhez a feladathoz. 

A telekeladást megpályáztatták. Március 19-én a pénzügyi bizottság ülésén volt a versenytárgyalás, melyen a Strigonium Zrt.  a megvásárolni kívánt telekre fenntartotta vételi ajánlatát. Innentől sima ügy kellett volna legyen minden. Azonban a  Városháza mintegy másfél hónap alatt tudta csak elkészíteni az adásvételi szerződést. Igen, másfél hónap!

Ezt a kézhezvétel másnapján máris aláírta a Strigonium Zrt. vezérigazgatója, azonban a telek ellenértékét elutalni a város felé nem tudta, mert hogy, hogy nem a város nem küldött a vételárról számlát a cég számára. Egy szerződés birtokában azonban utalni nem lehet. Még akkor sem, ha a város saját cége fizetne saját városának. 
A hiba orvoslására nagynehezen a város kiállított egy számlát. Mit ad Isten?! Hibásan.
A számla nem a pályázati kiírásnak megfelelően lett kiállítva. A pályázati kiírás fordított áfás fizetést írt elő, míg a kiállított számla nem eszerint készült el. Mi alapján utaljon a cég? 
De talán ennél is fontosabb, hogy a Strigonium Zrt. Vezetője a testületi döntés értelmében aláírta a szerződést. Miért ne utalna a cég 8 napon belül?
Talán mert a jegyző magából indul ki? Pedig a testületi határozatokat illik végrehajtani.

Tehát továbbra sem tud a Strigonium utalni a város fele. A hibás számlát kiállító pénzügyi osztály vezetője pedig a pénz be nem érkezése okán nem hajlandó áldását adni az útépítés megkezdésére. 

Hogyan kellene nevezni a Városháza ezen fajta viselkedését?

  • Nemtörődömségnek?
  • Szivatásnak?
  • Időhúzásnak? 
  • Szabotázsnak?

Egy biztos, rengeteg ember életét keserítik meg, hiszen nem egy leányálom a tengelyig érő sárban autózni jelenleg a Csenkei úton. 

A körzet képviselője, Sasvári Viktor elmondta: jelen helyzetben sajnos tehetetlen. Képviselőként  mindent megtettek azért, hogy beruházás gond nélkül befejeződhessen, azonban a városházi hivatalnokok packázásaira ők sem voltak felkészülve. A képviselői munkát nagyban megnehezíti az is, hogy az amúgy Kiskunfélegyháza után már Esztergomban is fegyelmi eljárásig jutott jegyző - amely eredményéről semmiféle tájékoztatást nem kaptak a képviselők - megtiltotta a városházi dolgozóknak, hogy a képviselőkkel kommunikáljanak. Pedig fontos lenne a kommunikáció, hiszen 150 millió forintnyi, az aszfaltozásra kapott támogatás két éve pihen a város számláján, ennek a felhasználása is veszélybe kerülhet. Nem beszélve arról, hogy a Strabag szoros időbeosztással dolgozik. A megbízás után idő, míg el tudják kezdeni a munkát. Azonban ha a megbízás késik, az nagyon rossz hatással lesz a befejezés határidejére.

Sasvári képviselőként nem tud mást tenni, mint javasolni az ott élőknek, hogy panaszukkal forduljanak dr. Endre Szabolcs jegyzőhöz.

Címlapfotó: facebook

Szólj hozzá!

Olvastad már?

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu