iGOM Logo
Horváth Piroska Díj 2020 - Pályázat

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület már hatodik éve, 2020-ban is pályázatot hirdet a…

Testületi beszámoló - 2020.01.23.

Karácsony és újév között igazgatási szünet lesz az önkormányzati hivatalban, az óvodák…

100 százalékban hibridet gyárt 2020-ban a Magyar Suzuki az EU piacra

A Magyar Suzuki tavaly decemberben megkezdte a hibrid járművek sorozatgyártását esztergomi…

Kisebb létszámmal működik a jövőben a Polgármesteri Hivatal

136 főről 104 főre csökken az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal létszáma.…

Az esztergomi 51-es körzet

2019-04-13 09:18 Forrás: Bejó Gábor

A Los Alamosi atomkísérletek és az 51-es körzet összes titkát együttesen nem őrzik annyira, mint ahogy városunk felkent jegyzője vigyáz arra, hogy ki ne derüljön: ki szarja tele a város honlapját egetverő baromságokokkal és ki az a nagyszerű személy, aki a Meggyes-korszakot idéző stílusú névtelen írásokban kóstolgatja ott a városról véleményt megfogalmazó polgárokat. 

A jelek szerint októberig nem szabadul meg Esztergom városa dr. Endre Szabolcs jegyzőtől, az őt kiválasztó Romanek Etelka távozó polgármester semmit nem csinál, másnak pedig eszköze sincs megfékezni.

Jelenleg már ott tartunk, hogy a tájékoztatást kérő képviselőknek még annyi információt sem ad meg a jegyző, amennyit egy közérdekű adatkikérés alkalmával már kiadott. 

Kinek jó ez? A városnak semmiképp.

Az április 11-én megtartott testületi ülésen dr Szerencsés Gergely képviselő így kezdte ügyrendi hozzászólását:

"Nehéz szavakat találni, Írtam a jegyző úrnak egy levelet a minap, és ha komolyan venném a tartalmát (a jegyzői válasznak - szerk.) - feltételes módot használok! fontos! feltételes módot - akkor azt kellene mondanom, hogy jegyző úr egy hazug, rosszindulatú ember! De én nem komolyan veszem a dolgot, csak viccesen, úgyhogy nem mondok ilyet  nyilvánvalóan." 

Miért mond ilyet egy képviselő a jegyzőre?

Mint kiderült, Szerencsés azt szerette volna megtudni a jegyzőtől - élve a a 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 32. § (2) bekezdésben biztosított jogaival - hogy: 

  • kik végzik a www.esztergom.hu weboldalra felkerülő hírek/tartalmak előállítását?
  • az előzőekben megjelölt személyek számára ki ad utasítást arra, hogy milyen témakörökben kerüljön fel tartalom a város honlapjára?
  • ki ellenőrzi és hagyja jóvá a weblapra felkerülő tartalmak helyességét a megjelenés előtt? 

Nem túl bonyolultan megválaszolható kérdések ezek. Hiszen alig néhány hónapja, ez év januárjában már a weboldal kezelésével megbízott személyekről magam is kérdeztem a városházát, közérdekű adatigénylés formájában. 

Valamiért megnevezni már akkor sem akarták a személyeket, azonban a válaszból kiderült: Esztergom város honlapját két fő köztisztviselő kezeli, 1 fő asszisztensi és 1 fő polgármesteri titkári beosztásban. 

Nos, Szerencsés képviselőnek - úgymond - nem volt ilyen szerencséje. 

Ő már csak a következő választ kapta:

A hivatkozott weboldalra felkerülő hírek/tartalmak előállítását végző érintett személy meghatározása nem lehetséges, tekintettel arra, hogy a felkerülő hírek/tartalmak vegyes jellegűek, amennyiben speciális szakértelmet igényelnek, úgy az illetékes szakosztály/szakember is bevonásra kerül. Biztosíthatom arról, hogy a felkerülő hírek, közlemények a valóságot tartalmazzák, mert Hivatalom a tényekből dolgozik. 


Felmerülhet néhány kérdés: 

  • az 1 fő asszisztensi és 1 fő polgármesteri titkári beosztásban dolgozó emberke vajon a képviselőnek adott válaszból miért maradt ki? 
  • ha nem meghatározható kik vesznek részt a tartalom előállításban, akkor a speciális tartalmat igénylő embereket hova "vonják be"?
  • vajon kik azok a szakemberek, akik a Meggyes-korszakot megidéző szellemben a városházával kritikus személyekről írnak név nélküli "tényeket"? 

No meg vajon mi történne, ha úgy, mint mondjuk Budakalász esetében: már magán a városi honlapon megneveznék a tartalomért felelős személyeket?

Mekkora titkok derülhetnének ki? Vagy mégis igaz az a pletyka, hogy olyankora bízták a városi kommunikációt, akik nem is olyan régen még arról ábrándoztak, hogy "egy hét alatt ezer TEK-es vissza tudná venni Kárpátalját" vagy netalántán  még rosszabb a helyzet? 

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

A Suzuki négy éve vezeti a magyarországi újautó-eladási listát

Sorozatban negyedszer végzett az első helyen a Magyar Suzuki Magyarországon 2019-ben, 25 766…

2020. február 1-től változik az ügyfélfogadási rend a Hivatalban

2020. február 1-től változik az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadásának …

Így érveltek a tűzijáték mellett álló kommentelők

Egy kis gyűjtést rendeztem a napokban a facebookon feltűnt tűzijáték mellett érvelő…

ÉLMÉNY ISMERET KREATIVITÁS ESZTERGOM

Szerezz vizes élményeket és gyarapítsd tudásodat az esztergomi Duna Múzeum Magyarországon…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu