iGOM Logo
Pótlóbuszok járnak két hétvégén az esztergomi vasútvonal egy-egy szakaszán

Vonatpótló autóbuszok járnak az esztergomi vasútvonal egy-egy szakaszán a mostani és a…

A Bástya áruház könyvtárrá alakításának módjáról szavaznak Esztergomban

Elég régóta folyik a szenvedés a Helischer József Városi Könyvtár elhelyezésével…

Bock Borászat – Bock Bisztró borvacsora

Az esztergomi Rózsakert Étteremben egy igen különleges borvacsorára készülnek. Az Ország…

REND – Kovács Melinda fotóművész kiállítása

A megnyitó a Múzeumok Éjszakája előestéjén igazi művészeti csemegének ígérkezik.

Elrabolt szuverenitás

2019-03-22 07:59 Forrás: Ilosvai Gábor

2018. tavaszán Erős Gábor frakcióvezető tétova kísérletet tett arra, hogy megkérdezze a polgármestert és rajta keresztül a jegyzőt és a hivatalt arról, hogy ugyan miért olyan hosszú a testület végre nem hajtott határozatinak a sora. Egy is sok lenne, ne de több mint tíz. Értelmes választ nem kapott. Pedig a listán olyan Esztergom szempontjából jelentéktelen dolgokról szóló döntések is vannak, mint a Fürdőszálló állagmegóvása, hulladékudvar tervezése, Petőfi utca végén a körforgalom kialakítása. Ezek bizony 2017-es határozatok.

A dolog lényege az, hogy Esztergom Város Képviselőtestülete saját hatáskörben hoz határozatot, amelyben meghatározza, hogy a polgármester és rajta keresztül a hivatal és jegyző azt hajtsa végre. Polgármester vétót emelhet, jegyző törvényességi kifogással élhet, de a végső szó a testületé, ha tetszik, ha nem bizony döntését végre kell hajtani.

Esztergomban azonban nem így van. Van egy jegyzőnk dr. Endre Szabolcs, aki a hivatali apparátussal a háta mögött veszi a bátorságot arra, hogy bizony a képviselő testület határozatait, no nem mindegyiket, hanem azt, ami neki nem tetszik, ne hajtsa végre és erre ad tanácsot a polgármesternek is. Nincs vétó, nincs törvényességi észrevétel, pusztán csak nem hajtja végre és ehhez mindenféle jogilag és miden egyéb szempontból is nehezen érthető kifogásokat támaszt. Esztergom érezhető kárára. Értik!? Esztergomi polgárok által megválasztott képviselő-testület jogszerű határozatait egy hivatalnok nem hajtja végre. Egyszer ez még el is menne, na de többször és rendszeresen.

Vegyünk egy egyszerű példát. A Strigonium Zrt-t áldozatos és szakszerű munkával sikerült rendbe tennie dr. Szántó Tamás vezérigazgatónak. A cég alkalmas lett arra, hogy a város komoly és fontos projektjeit levezényelje, ingatlanjait megfelelően kezelje stb., szóval úgy működik, ahogy mindig is működnie kellett volna. Egy korábbi döntés alapján a városnak át kellene utalnia Strigonium Zrt-nek egy nagyobb, de egyébként nem túl jelentős mértékű összeget tőkerendezés jogcímén. A változást a cégbíróság bejegyezte, törvényesnek minősítve a tőkerendezést, a testület a megfelelő határozatot meghozta, amiben a kötelezte a polgármestert az utalásra, de nem. A jegyző szembe menve minden jogszabálynak és Esztergom Város választott képviselőinek jogszerű akaratának ezt nem teszi meg. Elfogadható válasz nincs, csak szánalmas hivatkozás mindenféle szakvéleményre amikről kiderül, hogy vagy nincsenek vagy ha vannak akkor nem is azt tartalmazzák, amit a jegyző állít. Megjegyzem ezek a fölösleges szakvélemények sem ingyen készülnek, de a hivatal szórhatja hülyeségekre a város pénzét. Jegyzőnk egy jogsértő állapotot tart fenn és megteheti a város költségvetésének terhére is.

Magam a képviselőket sem értem. Jegyzőnk nem túl vidámító múltja kellő alapot szolgálna arra, hogy mindent megtegyenek a visszaszorítására. Mitől félnek? A jegyző ezt nagyon régóta műveli hol nyíltan, hol bújtatva és hol lebukva. Képviselőink kezében talán lenne arra megoldás, hogy a bizony ezt ne tűrjék már csak a büszkeségük és a város tekintélye miatt sem. Na itt kellene a politikai ügyesség, rafinéria stb. Talán érdemes lenne még most ülésről ülésre kikérni ezt a magatartást, hátha levonja a polgármester a megfelelő következtetést és a jegyzőtől szépen megválik. Valószínűleg sokat segítene a városon.

Félek nem így lesz. Magam azt látom, hogy a jegyző egyszerűen átvette a hatalmat és ebből bizony nem enged. Megoldás csak ősszel körvonalazódik. Nagyon remélem, hogy a következő polgármester első dolga lesz a jegyző elküldése és hivatal átszervezése annak érdekében, hogy ne az elrabolt szuverenitás megtartására menjen el a legtöbb energia, hanem a város fejlődését előmozdító munkára, mert az most nem megy.

 

 

Ilosvai Gábor

Szólj hozzá!

Olvastad már?

REND – Kovács Melinda fotóművész kiállítása

A megnyitó a Múzeumok Éjszakája előestéjén igazi művészeti csemegének ígérkezik.

Finnországban konferenciázott Romanek Etelka

Az idősödő társadalomról tartott előadást, bemutatva a téma fontosságát és a megoldási…

Helyükre kerültek a felajánlott virágok

A dr. Szerencsés Gergely által felajánlott egynyári virágokat elültették azok, akik részt…

Osztálytalálkozót szerveznek az 1971-ben végzett Petőfis 8. C-sek

Egy megosztást kérnek, hogy minél többen ott lehessenek, olyanok is, akiket nem sikerült…

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu