iGOM Logo

Fogalma sincs a városnak, hogy ki kezeli a hivatalos facebook oldalát

2019-01-19 22:24


Legalábbis erre lehet következtetni abból a válaszból, amit dr. Endre Szabolcs jegyző küldött meg a közérdekű adatkérésünkre válaszul. Arra gondolni sem merek, hogy nem akarják elárulni... 

Január 15-én fordultam adatkéréssel a Polgármesteri Hivatalhoz, amelyben a következőkre szerettem volna választ kapni:

Esztergom város hivatalos honlapjának ( www.esztergom.hu ) kezelésében résztvevő személyek, valamint 
a Facebookon megtalálható Romanek Etelka polgármester hivatalos oldalát ( facebook.com/romaneketelka/ ) és az esztergom.hu-n megjelölt és onnan elérhető - 2017. március 4. óta nem frissült - városi facebook oldalt ( facebook.com/ pages/ category/ Public---Government-Service/ Esztergom-V%C3%A1rosa-esztergomhu-281224768650353/ ) kezelő személyek nevét és munkakörét!

Esztergom város jegyzője meglepő gyorsasággal már január 18-án megküldte válaszát, ami sokmindent tartalmazott kivéve a valódi választ. 

A város honlapját kezelő személyek kilétét "mellőzte" a jegyző, annyit tudhattunk meg róluk, hogy ketten vannak: 1 fő asszisztensi, egy pedig polgármesteri titkár beosztásban

A facebook oldalakra érkezett válasz még ennél is semmitmondóbb volt. Idézem szó szerint: 

Tájékoztatom, hogy Romanek Etelka Facebook oldala nem egy hivatalos sajtóorgánum, azaz itt nem valósul meg közfeladat ellátás, ugyanez vonatkozik a város facebook oldalára is. Erre tekintettel az ezen oldalakra vonatkozó információk nem tartoznak a közérdekű adat, illetőleg a közérdekből nyilvános adat jogszabályi kategóriájába, így a hivatkozott oldalak kezelése nem közfeladat. Ilyen jellegű feladat tehát nem tartozik egyetlen hivatali köztisztviselő munkakörébe sem. Ennek megfelelően a kért adatokat az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal nem tartja nyilván, ezért erről felvilágosítást adni nem tudunk.

Nos. Ha a polgármester facebook oldala nem hivatalos oldal, akkor vajon milyen konstrukcióban kerülnek fel arra a lapra a város sajtósa(i) által készített fotók? Ugyanis a város híreinek nagy többsége épp Romanek Etelka facebook oldalán jelenik meg elsőként vagy párhuzamosan a városi honlapra történő felkerüléssel. 
Arra gondolni sem merek, hogy Romanek Etelka mint magánember használná fel a város erőforrásait igénybevéve az elkészült anyagokat saját politikai céljainak megvalósítására!
Vegyünk egy aktuális példát: 
A legutóbbi testületi ülés beszámolója 
január 14-én, 15:18-kor került fel a város honlapjára
Romanek Etelkánál a facebookon 15:25-kor már szintén fenn is lett ugyanez. Bővebb képanyaggal, mint a városi honlapon, amik közt van átfedés.
A következtetéseket mindenki vonja le maga... 

Ennél is érdekesebb viszont a városi honlapról elérhető facebook oldal helyzete. 

Egész egyszerűen nem értem, hogy ha a www.esztergom.hu rámutat erre az oldalra, akkor az mi ha NEM HIVATALOS? 
Ha pedig nem hivatalos, akkor mit keres a város oldalán? Arról nem is beszélve, hogy 2019-ben miképp engedheti meg magának egy város, hogy a tájékoztatás legegyszerűbb, leggyorsabb és leghatékonyabb formáját ilyen szinten elhanyagolja?

Másképp is lehet

Maga az ötlet, hogy ezeket az adatokat kikérjem, egy budakalászi példa után ötlött fel bennem. 
Ott azonban egész máshogy álltak a dologhoz. Íme a budakalásziak válaszlevele: 

Nagyon örülünk, hogy több ezer oldalkedvelőnkkel együtt ön is nyomon követi Budakalász Hivatalos Közösségi Oldalát a legnépszerűbb közösségi portálon, a Facebookon.
Bízunk benne, hogy oldalunkat szemlézve mindig talál olyan új információt városunkról, amelyet megelégedéssel épít be és hasznosít, saját közvetlen környezetében. Továbbra is törekszünk arra, hogy a legfontosabb helyi információkat elsőként tolmácsoljuk a budakalásziak számára. Ennek a 
fontos közösségi célnak az előmozdítása érdekében – amint már informáltuk - egy intézkedési terv keretein belül bízta meg Budakalász Város Képviselő-testülete a település polgármesterét, Rogán László Polgármester Urat, továbbá a város Polgármesteri Hivatalát, mint érdemi szakmai közreműködőt.
A város honlapján a lenti linkre kattintva, a „kapcsolat” pontban megtalálható kollégáink neve, akik teljes körű jogosultsággal rendelkeznek a  budakalászi médiafelületek – beleértve a közösségi médiafelületeket – vonatkozásában is.

Ezt az alábbi linkre kattintva éri el:
[1]http://www.budakalasz.hu/ugyintezes/kommunikacio/
Megköszönve érdeklődését, továbbra is biztatjuk önt és kedves ismerőseit  arra, hogy - oldalunk impresszumának figyelembe vételével - használja a 
hiteles információszerzés érdekében Budakalász Hivatalos Közösségi  Oldalát!
Együttműködését köszönöm.

 

Így is lehet. Sőt a városnak nyilvánosan elérhető médiakoncepciója is van. 


Szólj hozzá!

Olvastad már?

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum