Mit csinál a Közterület-felügyelet?

2018-11-29 09:48 1 hete Forrás: www.esztergom.hu 5 perc

Erről ír épp az esztergom.hu. Változtatás nélkül közöljük.


2018. október 15-től a szabálysértési törvény életvitelszerű közterületi tartózkodás szabálysértés vonatkozásában a rendészet nem eljáró hatóság. Az önkormányzat Rendészeti csoportja (a Közterület-felügyeletet) 8 fővel működik. A folytatásban részletek a közterület használattal kapcsolatos intézkedésekről és a panaszbejelentés menetéről:

A rendészeti diszpécser felügyeli a városi térfigyelő kamerarendszert. A felügyelet járőrei pedig 4 fővel járják be Esztergom közigazgatási területét.

2 járőrpár felváltva teszi meg a napi kb. 8 km-es tetszőleges útvonalat, mely során az illegális hulladéklerakást, a közterületeken életvitelszerű használatot dokumentálják. A jogszerű közterület használat során az illegális területhasználatnál járnak el az eljárási szabályok szerint.

A napi járőrszolgálat mellett a távolabbi városrészeket gépjárművel ellenőrzik. (Szeptemberben 723 km-t, októberben 1200 km-t jártak be.)Az önkormányzat Rendészeti csoportjának Mezőőri szolgálata kettő fővel ellenőrzi Esztergom külterületeit.

A rendészet csak novemberben már 8 esetben értesítette a rendőrséget az életvitelszerű közterületi tartózkodás gyanúja miatt.

A lakosság által minden fórumon jelzett közmegbotránkoztató magatartások száma érezhetően visszaszorulóban van a szabálysértési törvény szigorítása óta. Számos esetben kellett a felügyelet járőreinek figyelmezetniük a szabálytalankodót a jogszerűtlen, életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt.

A felügyelet az elmúlt években feltérképezte a hajléktalanok kedvelt tartózkodási helyeit. A jelzett természetes és mesterséges földalatti üregeket (pincéket és barlangokat) az önkormányzat lezárta. A Szent István lépcsőnél található két barlang, az Imaház utcai (Művelődés ház közelében található) pince, valamint a Várhegy északi bástyája alatti alagút mentesült a jogszerűtlen helyfoglalóktól.

A 2018. október 15-én jogszabályi változások miatt kizárólagosan a rendőrség hatáskörébe tartoznak az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabálysértésével (az utcán éléssel) kapcsolatos eljárások.

A felügyelet járőrei a Prímás-sziget teljes területét - több alkalommal is - bejárták és ellenőrizték az elmúlt hetekben. Jelenleg több frekventált helyen, pl. a Pézsa Tibor Városi Sportcsarnok közelében lévő - őrizetlen - magánterületeken tartózkodnak állandó jelleggel a hajléktalanok.

Az érintett ingatlantulajdonosok kiértesítése folyamatos. Ha a tulajdonos megteszi a feljelentést, akkor a rendőrség magánlaksértés miatt intézkedhet a jogsértés kivizsgálásáról.

A Közterület-felügyeletet a közterületek jogszerű használatáért felel, ezért magánterületeken nem intézkedhetnek az önkormányzati rendészet munkatársai!

A rendőrséggel közös közterületi gyalogos járőrszolgálat időszakában, 2018 augusztusáig több mint 200 órában működtek együtt a szervezetek. Az adventi időszakban ez ismételten működni fog. A közös járőrözés december 7-én indul újra.

Intézkedések:

Őszig - az országos jogszabályváltozásig – az önkormányzati rendészet 19 esetben tett szabálysértési feljelentés az utcán élő szabálysértők miatt önállóan.

Hivatalos személy elleni erőszak miatt egy esetben büntető eljárás kezdeményezése történt, ami ügyészi szakba került.

9 esetben kértek az esztergomi rendészet munkatársai rendőri intézkedést.

Kényszerítő eszközt kettő esetben kellett alkalmazniuk és szintén két alkalommal tartották vissza a járőrök elkövetőket.

A városi térfigyelő rendszer korszerűsítéséről és bővítéséről:

Közbiztonsági és bűnmegelőzési célból 2016-ban az önkormányzat nagyobb részben önerőből, - kisebb részben pályázati forrás felhasználásával - térfigyelő rendszert épített ki.

A rendszer a közterület-felügyeleti törvény felhatalmazása alapján, abban szabályozott módon a közterület-felügyelet üzemelteti.

2018-ban a közterület-felügyelet és a rendőrség kérte a rendszer bővítését, korszerűsítését. A rendszer korszerűsítése több lépcsőben történik.

Az üzemeltetés során az eddig észlelt problémák és hiányok korrigálásra kerülnek. A Közterület-felügyelettel párhuzamosan már a rendőrség is rögzíti a kamerák felvételeit. A rendszer technikai hátterének biztosítása képezte a fejlesztés első ütemét. A városi térfigyelő rendszer bővítése tehát előkészítésre került.

Panaszbejelentés:

A hulladékszigeteknél található rendellenességeket, a közterületeken tapasztalt illegális szemétlerakásokat a 33/542-039-es telefonszámon lehet jelezni (8-16 óra között) a közterület-felügyelet felé. Elektronikusan pedig a Panaszbejelentő felületen az önkormányzati hivatal honlapján:

http://www.esztergom.hu/index.php/main/page/panasz

 

Forrás: esztergom.hu

Ez is érdekelhet

Ne hagyd ki!

800 milliós hitelfelvételt sürget Romanek Etelka

Valami nem stimmel a hirtelen jött nagy esztergomi pénzügyi krízissel.

Megígérte - betartja

Romanek Etelka polgármester még egy előző ülésen belengette a nagyközönségnek: mivel…

Jól sikerült a Mahart kikötő parkosítása

Bár a fű még nem nőtt ki, de az egykori kikötőépület helyén, frankó kis parkosítást…

450.000 volt a Baross emléktábla előtti szakasz füvesítése

Amit aztán majdnem sikerült is kiszárítani. De talán túléli.

Romanek szívesen elköltött volna 200 milliót - nem jött össze

Polgármesterünk 200 millió forintot szeretett volna elkölteni egy olyan beruházásra, amely…

Romanek ott se volt, majd vétózott

Milyen pikáns helyzet az már, amikor a polgármester többek közt azon frakció nagy részének…

Helyreigazítás

Dr. Endre Szabolcs, Esztergom városának jegyzője az alábbi sajtó-helyreigazítási kérelemmel …

Botrányos zárszámadás

Potom 7,3 milliárd forintos eltérést próbált meg eltitkolni a hivatal a 2017-es év…

Népszerű írások

Már Esztergomban is vásárolhatsz csomagolásmentesen

Az Esztergomi Fűszerboltban már csomagolás mentesen is lehet konyhai alapanyagokat vásárolni.

Esztergom: 140 fejlesztés valósul meg 28 milliárd értékben

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kedden…

Mi van a Fürdő szálló tetejével? Mi a helyzet a Kis-Duna sétány felújításával?

A címben olvasható és még sok más kérdésre várt választ a közmeghallgatáson is…

Legújabb írások!

Már Esztergomban is vásárolhatsz csomagolásmentesen

Az Esztergomi Fűszerboltban már csomagolás mentesen is lehet konyhai alapanyagokat vásárolni.

Elfogadják a kesztölciek buszbérletét a vonaton is!

Leányvár vasútállomásokon megálló vonatokkal, amennyiben a KNYKK által, Kesztölc és…