iGOM Logo

800 milliós hitelfelvételt sürget Romanek Etelka

2018-08-28 10:38

Valami nem stimmel a hirtelen jött nagy esztergomi pénzügyi krízissel.

-Romanek a költségvetés elfogadása után néhány nappal betegállományba kerül kartöréssel, amit 4 hónapig kúrálnak, majd a visszaérkezése után “észleli”, hogy gond van. 
Milyen gazdasági vezetői vannak a városházának, ha 4 hónap alatt nem tűnt fel számukra az a pénzügyi tendencia, ami ahhoz vezetett - ha vezetett - hogy 800 milliós folyószámla(!) hitellel  lehetne csak a problémát orvosolni?  A folyószámla hitelt nem is szükségszerű felvenni, csak rendelkezésre áll, HA KELL(ene).

-Csak egy kiragadott példa a “felelős” gazdálkodásra a Kovácsi templom-rom ügye. Romanek Etelka - visszatérése után, amikor már elmondása szerint szembesült a pénzügyi gondokkal - minden probléma nélkül javasolta azt, hogy a romra 200 milliót költsön a város. Ez annyira fontos volt számára, hogy még vétót is emelt az ezt elutasító testületi döntés ellen. Később kiderült: a beruházás maximum 1 millióból megoldható.

-Romanek az őt helyettesítő alpolgármesternek azonnal közel kétmilliós jutalmat javasol, miközben a teljes jogkörrel rendelkező helyettes ténykedése alatt elvileg beborult a város költségvetése. Akkor miért is kapja a jutalmat, ha így végezte a munkáját? 

-28 millió forintnyi jutalom kifizetésre került a 2017-es évre a Városházán, emellett a Pénzügyi Osztály vezetője még közel 2 millió forintnyi túlórát is végzett.

-Hogyan vannak előkészítve a Városháza által az egyes döntések, hiszen a képviselők csak azokból az anyagokból hozhatják meg döntéseiket, amik számtalan aláírás és ellenjegyzés után kerül eléjük. Miképp történhettek meg pl. a pénzügyi ellenjegyzések, amelyek azt mutatták a képviselőknek, hogy minden rendben van? 

-Fátimai látogatásra, virágkocsira a debreceni virágkarneválon mindig akadt pénz.

-Évek óta folynak - nagy valószínűséggel eleve vesztésre ítélt - munkaügyi perek. Havi több százezret fizetnek olyankor is ügyvédi költségekre, amikor még csak egy bírósági meghallgatás sem történik ezekben az amúgy presztízskérdés szagú ügyekben. 

-Romanek az általa állítólag érzékelt pénzügyi gondok ellenére harcosan kiállt az ingyenes parkolás fenntartása mellett, miközben az bevételtermelő része a város gazdálkodásának. 

-A költségvetésben szereplő ingatlaneladások előkészítése nem történt meg. Az értékesítés csak most a “probléma” napvilágra kerülésekor lett fontos.
Az elmúlt közel nyolc hónapban a Romanek és jegyzője által vezetett Városháza miért nem készítette elő az eladásokat? Hozzátenném: évek óta húzódó probléma, hogy nincs valós ingatlannyilvántartás sem a városban, amelyre a képviselők folyamatosan felhívták a figyelmet. Több száz lakást tulajdonol a város és az ingatlanboomot mégsem tudta kihasználni az értékesítések terén.

-A jelenlegi megoldási javaslatai közt az Aquasziget Élményfürdő és a Port-Danube Kft eladása szerepel, azonban ezek értékesítési esélye az év fennmaradó egyharmadában erősen kétséges, hiszen nem egy néhány milliós tételről van szó. Tehát gyakorlatilag Romanek szánt szándékkal megágyaz a hitelfelvétel kényszerének.

-Az Ipari Park  ingatlanjainak négyzetméter árát a testület emelni szándékozott, azonban információink szerint egyes eladásoknál Romanek Etelka külön szavazást kért arra, hogy bizonyos vevők a jelenlegi ár alatt kaphassák meg a telket. 

-Mélygarázsaink hasznosítás nélkül állnak. Nem termelnek bevételt.

-Számolatlanul kerülnek a testület elé az ilyen és olyan alapítványok támogatási kérelmei és  az ingyenes terem/helyiségbérleti megállapodások.

-A város beruházásai gyakorlatilag állnak. A betervezett munkálatok negyede sem teljesült. Az ezekre betervezett kiadások ez alapján nem valósulhattak meg.

-Számtalan TOP-os pályázatot nyert a város, a Romanek vezette Városháza ezeknek még csak a megkezdéséig sem jutott el az elmúlt négy évben. A város állapotán mindez meg is látszik. Azonban a pályázati önrészek el vannak különítve. A jelenlegi városházi irányítás képtelen levezényelni ezeket.


Az előterjesztéssel kapcsolatban nagyon furcsa még, hogy a pénzügyi gondokat nyílt ülésen tárgyalja a testület. Ennél jóval kisebb fajsúlyú dolgokat is simán zárt keretek közt tárgyaltak. A nyilvánosság mindenképp nagyon jó dolog, de! ha a megoldáskeresés és nem a hangulatkeltés lett volna a valós cél, akkor ezt a problémát csendesebben is meg lehetett volna oldani. Az előterjesztés gyakorlatilag Romanek saját frakciójának amortizálását segíti elő leginkább, a valós megoldáshoz semmivel nem visz közelebb, azonban kiváló muníciót szolgáltat a gyengélkedő ellenzék számára.
Abban sem vagyok biztos, hogy a város legnagyobb adófizetőjének egy előterjesztésből vagy a sajtóból kellene megtudnia, hogy az iparűzési adójukra néhány hónappal korábban számít a város. 
A frakció konzervatív a pénzügyekben, így kevés esélyét látom annak, hogy belemennének a város eladósításába. Nem szeretnének egy hitelfelvételhez asszisztálni, azonban a Városháza gazdálkodása gyakorlatilag kimerül abban, hogy az iparűzési adóbevételeket költi, a valós üzleti szemléletű gazdálkodás (lásd: ingatlanok értékesítése) pedig nulla. 
Egy biztos, Romanek a pénzügyi válság felemlegetésével Tétényi, a hitelfelvétel javaslatával pedig a Meggyes-féle útra készül lépni. Ahogy azonban már megtapasztalhatta Esztergom, a két “nagy” előd politikája együtt és külön-külön is csődöt mondott.
Az a polgármester, aki a korábbi példákból nem okulva ismét hasonló helyzetbe hozza ezt a jobb sorsra érdemes várost, kikövezi magának az utat a bukáshoz. Romanek esetében ez a bukás borítékolható. Annak fényében, hogy ha fideszes polgármesterként, fideszes kormányzás alatt sikerülne beborítania a város, ez méginkább meggyőződésem. Kicsi esélyét látom annak, hogy a gyakorlatilag az ellébecolt - valós eredményeket, látványos előrelépést felmutatni nem tudó -  ciklus után Romanek még egy esélyt kapjon a város vezetésére. Ezzel valószínűleg ő is tisztában van, de ahelyett, hogy elismerné alkalmatlanságát inkább arra fordítja energiáit, hogy magával rántsa a mélybe saját frakcióját is.

Persze a legnagyobb kérdés az, hogy egyátalán van-e valós pénzügyi probléma a városban!
 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum