De minek?

Osztódással szaporodnak a városi újságok

2017-12-30 21:42 2 hete VÉLEMÉNY 15 perc
HIRDETÉS

Amikor ezt az újságot - nevezzük annak, hisz az alkotói is így nevezik - először megláttam, azt hittem csak viccből került fel a város honlapjára. De amikor a kedvenc postásom biciklijében is szembe jött velem, rájöttem: ez halálosan komoly. 

48 oldal tömény szépség, úgy tartalomban, mint kivitelezésben. És itt nem a nyomda munkájára gondolok, ők hozott anyagból dolgoztak. De nézzük csak sorban miről is szól ez a valami, amelynek kiadója dr. Endre Szabolcs jegyző és főszerkesztője az a Paprika Tamás akiről már többször is kénytelenek voltunk megemlékezni itt. 

A főszerkesztő

 

Tudjátok, ő volt az aki ezer TEK-essel egy hét alatt vissza szerette volna foglalni Kárpátalját, ahogy az oroszok a Krímet...

...ahogy ő volt az aki korábbi lakóhelyén épp a fideszes vezetést aprította nagy elánnal... 

Ezek után nincs is min csodálkozni! Bátran kimondhatjuk: a legrátermettebb ember kezébe került az Esztergomi Újság létrehozása! 

Azonban vigyázzunk! Az Esztergomi Újság nem tévesztendő össze az Esztergom Újsággal, amelynek kiadását a testület a Zöld-Út Kft-re testálta rá néhány hónapja, a városháza vezetőinek nagy duzzogása közepette. Lám nem is kellett sok idő hozzá, máris kiadott a Hivatal helyette egy saját újságot, az eredetihez nagyon hasonló névvel.

Félegyházi modell

 

Kapus (Kiskunfélegyháza egykori polgármester - szerk.) viszont minden eszközt megragadott, hogy megakadályozza a Félegyházi Közlöny további megjelenését: hűtlen kezelés vádjával feljelentést tett Tóth Tímea ellen, a szerkesztőségi helyiségek ajtajain pedig lecseréltette a zárakat, így azt az újságírók egy ideig nem tudták használni. A legmeglepőbb húzás mégis az volt, hogy Kapus újra elkezdte gyártani az önmagáról szóló Félegyházi Közlönyt – így a választásokig a lap ugyanazzal a fejléccel és arculattal, de két verzióban jelent meg. Az egyiknek továbbra is Tóth Tímea volt a felelős kiadója, míg a másiknak a polgármester. — Átlátszó

Ez az "üzleti modell" nem ismeretlen országunkban, hiszen épp Kiskunfélegyházán találkozhattunk vele korábban, ahol a Félegyházi Közlöny jelent meg dupla kiadásban más-más tartalommal a város és az ottani újságkiadó cég készítésében. Aki bővebben szeretne erről olvasni, az megteheti az atlatszo.hu oldalon. 

Fotó: Félegyházi Közlöny

Az bizonyára véletlen egybeesés csak, hogy ebben az időszakban Kiskunfélegyháza jegyzőjét dr. Endre Szabolcsnak hívták, aki feltűnő hasonlóságot mutat nevében és arcszerkezetében is Esztergom jelenlegi jegyzőjével. 

Ezután a kissé hosszúra nyúlt bevezető után nézzük mit kapunk 24+24 (=48) oldalban városunktól az Esztergomi újságban! 

A polgármester 2014-es fotóval köszönt

Ha túltettük magunkat a címlap okozta vizuális sokkon (amely sajnos az egész lapra jellemző) és felcsapjuk az újságot, egyből Romanek Etelka polgármester cizelláltan megszerkesztett köszöntője csapódik a retinánkba és okoz ingerületet a minden egyes agysejtünket összekötő neuronhálózaton. Maga az írás annyira kerek és egész, hogy nem tudom nem leközölni teljes terjedelmében. 

Esztergom újra él

Városunk tatárjárás utáni újjáépítőjének, a második honalapítónak az emléke a ferences rendház és gimnáziumi épületegyüttes - IV. Béla király utca felőli - oldalán látható. Igen jelképes dombormű, hisz arra emlékeztet bennünket, hogy mindig lehet újrakezdeni.

Az Árpád-házi királyaink erős országot teremtettek, ahogy a mi feladatunk is az, hogy Esztergom megkopott patináját visszaállítsuk.

A sokszor 50-80 éves infrastrukturális lemaradások csökkentése mellett a város közösségi szövetének újraépítése is létfontosságú.

A városért tenni akaró embereké Esztergom, akik nem azt nézik, mit kaphatnak a településtől, hanem azt, hogy itt dolgozva mit adhatnak tudásuk legjavából.

Igen nehéz 3 éven vagyunk túl. Az elmúlt évek során 2 milliárd forintnyi adósságot fizettünk ki az elődeink hagyatékából, azonban már a pályázatok dömpingjénél tartunk. Felkészültünk, rendeztük sorainkat, s a jövőbe tekintünk, hogy egyre többet tudjunk megvalósítani a kimunkált terveinkből.

Esztergom újra élni akar, amit az idei programsorozatokon tapasztalt nagy létszámú jelenlétével fejezett ki a város lakossága. Dolgozunk és ünneplünk, ahogy a nap és a hold váltja és az évszakok követik egymást.

Romanek Etelka polgármester

Az írás mellett polgármesterünk 2014-es kampányfotóját csodálhatjuk, ahogy karba tett kézzel néz le ránk, egyszerű emberekre. Feladatát szerénytelenül a nagy országépítőkéhez hasonlítva, nem elfelejtve azt jelezni: a várost a tatárjárás utáni állapotokban kapta meg, hogy újjáépítse.
A tanítás és az iránymutatás sem marad ki a rövid, ám de velős írásból: a város azoké, akik nem azt nézik mit kaphatnak Esztergomtól, hanem, akik itt dolgozva a tudásuk legjavát áldozzák Esztergomért. Nemes, önzetlen gondolat! Fura világ is jönne a városra, ha az alapján fizetnék be mondjuk az adójukat az emberek, hogy mit kaptak cserébe a várostól. Mondjuk térkőből nincs hiány, de szerény véleményem szerint egy város boldogságát és megelégedettségét elkészült járdában mérni elég nagy botorság. Bár... de ezt majd később olvashatjuk.

Addig is - hogy a polgármesterünket idézzem újra - dolgozunk és ünneplünk, ahogy a nap és a hold váltja és az évszakok követik egymást. Könnyfakasztóan szép gondolat. 

Tartalom

Máris a negyedik oldalnál tartunk, amikor megtudjuk: 

Magyarország első történelmi fővárosa annak ellenére is, hogy már nem megyeszékhely, kiemelt állami fejlesztési forráshoz jutott. Esztergom több milliárd forintos fejlesztési tervét a kormányzati döntéshozók idén már támogatták. A belvároskép javítására, a „Történelmi városhoz illő arculat kialakítására” közvetlenül augusztus 20-a, Magyarország nemzeti és hivatalos állami ünnepe, az államalapításra és az államalapító Szent István királyra való emlékezés előtt ítéltek meg támogatást Esztergom javára. 

Remélem érzitek a jelentőségét: közvetlenül augusztus 20-a, Magyarország nemzeti és hivatalos állami ünnepe, az államalapításra és az államalapító Szent István királyra való emlékezés előtt ítéltek meg! Ez nem lehet véletlen! Amúgy csak így a margón kérdezem meg: ezeket a nettó bullshit szarságokat tanítják valahol? 

Akinek ez nem elég, az lapozzon és kiderül: BIZTONSÁGOS árvízvédelmi rendszer épül állami beruházásból! Épülhetne nem biztonságos is? Vagy hogy van ez? Egyetlen érdemi információ itt, hogy előreláthatólag 2020. év végére készül el a védgát. 

Sajnos ez is csak 2020. őszére készül el. De ne legyünk elégedetlenek, mert egy oldallal később máris arcunkba vág a csupa nagybetűs jó hír: A Simor J. utca elejének fejlesztése után következhet a második ütem is! Azt a majd három évet meg meg már fél lábon is kibírjuk és járhatunk az új piacra! 

Ezen a két oldalon sikerült felsorolni mindazt a megvalósult vagy majd megvalósuló beruházást, amit a cím is takar. A TOP-os pályázattól a saját forrásig minden ér.

Izlésesen egymásra helyezett képek, szép szövegbuborék

Számszaki adatok következnek: 2017-ben 1927 méter út, 4814 méter járda újult meg Esztergom Város Önkormányzatának beruházásában. Jelenleg folyamatban, illetve megrendelés alatt van 1855 méter út és 2215 méter járda építése. A Magyar Közút beruházásában 1140 méter út újult meg idén. (A Dobogókői út előtt még a tavalyi évben fejlesztették a nagy forgalmú Kossuth Lajos utcát is.)

Tévedtem a bevezetőben amikor azt írtam, hogy a térkő 2017-ben már kevés, mint vöröshagymában a proletáröntudat! Ezért elnézést kérek. Amúgy ezen beruházások milliárdjainak száma az újságból nem derült ki sajnos. 

Azonban most egy izgalmakkal teli két oldalt kapunk: 

A polgármester javaslatára a rezsicsökkentés keretében az önkormányzat az esztergomi lakosok részére 2015-től 20%-os szemétszállítási hulladékdíjcsökkentés vezetett be.

Rezsicsökkentés keretében  a polgármester javaslatára. Hát. Az egész pontosan úgy történt, hogy a 20%-os csökkentés anyagi vonzatát az Önkormányzat benyelte, ami csak 2015-ben kb. 41 millió forintos költséget jelentett a városnak. 

A 2017-es évben is folyamatosak voltak a fejlesztések. Esztergom szépült és gazdagodott.

Nem kommentálom. 

 A fejlesztéseket pedig összehangoljuk a belváros rehabilitációjával. Az élhetőbb települést hozó fizikai fejlesztések mellett óhatatlan fontosságú a város lelki és szellemi megújulása is. 

Ez viszont sokmindenre rávilágít. A fejlesztések pontosan a belváros rehabilitációjával összehangoltan (nem) történnek meg.  Nagyon vártam az élhetőbb települést "hozó fizikai fejlesztések" felsorolását, de valószínűleg azok bevárják majd a város lelki és szellemi megújulását. 

Még ezeknek is örülhetünk

Innentől megkíméllek benneteket a pompás színes címsoroktól - de ezekre majd később visszatérünk - hanem csak felsorolás szinten következnek az újságban bemutatott eredmények. 

A jövőben környezetbarátabb buszok járhatnak a vasút és a központ között 

 A jövő tervei: modernebb buszok biztosíthatják majd a XXI. századi közlekedést. Elektromos gyorstöltő-állomásokat (3 db) már 2018-ra kialakít a város a Bottyán utcában, a Bástya parkolónál és a Márta Panziónál 19 millió forintból.

Egymás után épülnek a műfüves futballpályák és a sportparkok

Több, mint 50 millió forint volt az önkormányzat pályázati önrésze a pályaépítéseknél

A legújabb közösségi sportpark a Bánomi lakótelepen készült el

Ne kérdezzétek meg, de a fenti cím alatt a következő szöveget találni: 

A 70 évnél idősebb esztergomi lakosok és a nagycsaládosok számára egyszeri (2017-ben már 5000 forintos), élelmiszerre váltható vásárlási utalványt biztosít a város. A képviselő-testület döntésével 2016-ban (4000 forintos) vásárlási utalványt ajándékoztunk a 70 év felettieknek.

Gondolom itt volt hely az információáradatban. 

Sportcsarnok és látványfürdő fejlesztések pályázatokból

A terveink között szerepel a Prímás-szigeten egy új sport- és rendezvénycsarnok felépítése, mert a védgát felépítésével biztosított lesz az árvízvédelem.

Logikus. 

Közel 200 millió forintos TOP fejlesztési forrásból kívánja felújítani a leromlott állapotú és energetikailag elavult Pézsa Tibor Sportcsarnokot a város. 

Majd. 

A szabadidősportok is támogatásban részesülnek az olimpiaiak mellett.

Várjátékok és színházi előadások, kulturális rendezvények támogatása 

A házasulók városházi (hétvégi) szertartása díjmentes lett.

Igen, ezt a várjátékok és színházi előadások közt olvasni!

Megtudhattuk még innen, hogy 

Esztergomban a város kiemelt támogatásá-val folyamatosak a rendezvények, fesztiválok. Szinte minden nyári hétvégére jutott egy ingyenesen látogatható program.

Ezt egy csodás "Romanek Etelka bulifotóval" illusztrálta a szerző, amely annyira megfogott, hogy kénytelen voltam feldolgozni a hangulatnak megfelelően, ezt láthatjátok oldalt.  

Ezzel tulajdonképpen az Esztergomi Újság végére is értünk. Az újság második 24 oldalán gyakorlatilag kinyomtatták a kemertektar.hu és a kozterkep.hu oldalakat, ahol az esztergomi értéktárba felvett vagy jelölt helyszínek találhatók. Hogy ennek mi értelme van? Ki tudja? 

Verdikt 

Az újság sem tartalmilag sem szerkesztésében nem üti meg a 2017-ben elvárható minimumot. Hiába a magas színvonalú nyomdai munka, hiába a jó papír, a lap ettől sajnos még nem lett jó. 

Az alkalmazott "tipográfiai megoldások" azt a színvonalat tükrözik, mint amikor egy iskolás gyereket először ültetnek le egy szövegszerkesztő program elé és nagy lelkesedésében kipróbálja azonnal a számítógépen található összes betűtipust és színt és ettől nagyon nagy büszkeség tölti el. 

Az újság hatféle betűtipus 12 variációjával jeleníti meg a tartalmát. A színek kezelése ennél is sokkalta borzasztóbb képet mutat: méregzöld-fehér, sárga-kék, narancs-kék, kék-fehér, zöld-fekete, szürke-fekete, bordó-neonzöld, sárga-bordó, kék-sárga, bordó-bézs, zöld-kék... és csak a címsorok színezését soroltam fel hirtelen az első 24 oldalon. 

A fotók valószínűleg mindenféle utómunka nélkül kerültek a kiadványba. De az eddigi produktumot látva, lehet, hogy ez még szerencse is. Az elrendezésük nagyban véletlenszerű, egymásra lógnak, a minőségük pedig egy oldalon belül is erősen ingadozó. Ahogy ez az alábbi képen is látszik: a bal alsó sarokban megfelelő felbontású fotó lett elhelyezve, azonban a piac látványterve finoman fogalmazva is egy talicska trágya. 

De én abszolút nem az újság elkészítőjét hibáztatom mindezen dolgok miatt, hanem azt aki minderre rábólintott, felelős vezetőként, mondván: "Ez így nagyszerű lesz édes fiam, mehet is a nyomdába rögvest és toljuk bele az esztergomiak arcába így ahogy kihánytad magadból!" Szóval én itt keresném meg ennek a borzalomnak a felelősét. 

Hogy a kinézet után a tartalmat is értékeljük egy kicsit: 

A cím nem kevesebb, mint

Esztergom város megújulása 2014-2017

A megújulást mindenki saját szemével láthatja a városban. A felsorolt "eredmények" nagy része sajnos ma nem több, mint ígéret vagy terv. 

  • 17 milliárd érkezni fog, egy kapavágás nem történt még a belvárosban

  • Az árvízvédelem 2020-ra van ígérve, addig bízunk benne, hogy nem sokszor kell homokzsákolni már

  • Az új piac szintén 2020-ra készül el a tervek szerint

  • A HÍD Központnak még nem fogtak neki, ellenben az óvoda és iskolafelújítások már megvalósultak

  • Járda és útfelújítások történtek néhány kilométeren

  • Az IMCS helyén jelenleg még a földet túrják a munkagépek, jövőre igérik, hogy elkészül. A hozzá készülő körforgalom a Baross utcában nettó kudarc

  •  A műfüves focipályák elkészültek

  • A sportcsarnok fejlesztésről még látványtervet sem sikerült betenni a kiadványba, helyette egy random lelátót csodálhatunk

  • A Szent István fürdő felújítására 5 milliárd érkezhet. Hogy mikor lesz kész? Nem derül ki? Szerintem az sem, hogy mikor kezdik el a beruházást. 

Megkérdezném akkor: miről is szólt ez a kiadvány? Azon felül, hogy az Esztergom Újság kiszervezése miatt érzett sértettségében a Városháza kiadott Esztergomi Újság néven egy ilyen valamit, feltehetőleg egy rakás pénzért... 

Hogy a városháza mindezt miből finanszírozta, azt nem az én dolgom kideríteni, erre itt vannak nagyszerű képviselőink, akik remélem az első adandó alkalommal megkérdezik majd: hogy is van ez? 

Bejó

Ez is érdekelhet

Ne hagyd ki!

Mihez asszisztál a kommunikációs asszisztens?

Valamikor tavasszal új import szakembert szerzett be a városháza a Kiskunság homokos…

1,3 milliárd forinttal csökkentették a Strigonium Zrt. alaptőkéjét

Még júniusban határozott a testület arról, hogy a múltbéli veszteségek rendezése miatt a…

A városházi sajtós szerint a Bástya-parkoló a bazilikánál található és aszfalt borítású...

A címben található dolgok akár viccesek is lehetnének, azonban ez a kőkemény valóság. Ez…

Tisztázná az önkormányzati bérlakások helyzetét a Jobbik

Közérdekű adatkérés keretein belül próbál a Jobbik tisztán látni az esztergomi…

A városháza hallgat a 17 milliárdos fejlesztésről

Egyre érdekesebben alakul a városházi kommunikáció. Most épp őrületes csend van 17…

Olvasóink elbontanák a főterünket csúfító borzalmat

Megkérdeztük olvasóinkat, hogy mi a véleményük a városunk főterét évek óta csúfító…

Igaz emberségéről tett tanúbizonyságot Esztergom polgármestere

A Jobbik két levélben is megpróbált információkat kérni a polgármester asszony ourémi…

Kánikulában nem szabad sajtóközleményt kiadni!

Legalábbis elolvasva a Városháza tájékoztatóját a legutóbbi ülésről, erre a…

HIRDETÉS

Népszerű írások

Gyönyörű drónvideón a téli Esztergom - ezt látnod kell!

Egy gyönyörű drónvideóval jelentkezett a dronegom.hu youtube csatorna! Ezt mindenkinek látni…

A DK sem lelkesedik az egy jelöltes megoldásért

Megkaptuk Vadai Ágnes válaszát.

Ők indulnak áprilisban

Íme az eddig megismert jelöltek az áprilisi parlamenti választásokra.

A Jobbik elutasítja Cserép János kezdeményezését

Kevesebb mint egy nap alatt megbukott Cserép János azon kezdeményezése, hogy egyetlen…

Az LMP elképzelhetőnek tartja az együttműködést a választásokon

Az LMP eddig az egyetlen párt amely elképzelhetőnek tartja az ellenzéki együttműködést a…

Legújabb írások!

Az LMP elképzelhetőnek tartja az együttműködést a választásokon

Az LMP eddig az egyetlen párt amely elképzelhetőnek tartja az ellenzéki együttműködést a…

A DK sem lelkesedik az egy jelöltes megoldásért

Megkaptuk Vadai Ágnes válaszát.

A Jobbik elutasítja Cserép János kezdeményezését

Kevesebb mint egy nap alatt megbukott Cserép János azon kezdeményezése, hogy egyetlen…

HIRDETÉS

Itt is érdemes körülnézni

ESZTERGOM honlapja Szeretgom InfoEsztergom RTVE Hídlap Hello Esztergom EsztergomKépek Esztergomi Képeslapok Esztergom-anno
HIRDETÉS